Ebből az autóból maximum egy ugyanilyen jöhet szembe – eladó egy McLaren F1 LM-Spec

Ebből az autóból maximum egy ugyanilyen jöhet szembe – eladó egy McLaren F1 LM-Spec

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Minden McLaren F1 nyilvánvalóan különleges, de néhány darab közülük sokkal különlegesebb. A 6,3 milliárd forintos ár azért így is sokkoló.

Augusztus elején eladó lesz egy 1994-es McLaren F1 "LM-Specification”, amelyért várhatóan 21-23 millió dollárt fizethetnek a Pebble Beach-i árverésen néhány hét múlva.

A McLaren F1-ből összesen 106-ot építettek, amelyből 64 volt utcai változat, és csak kettő kapott LM-specifikációt, versenymotorral valamint további módosításokkal a nagyobb leszorító erő elérése miatt.

©
©

Anno, az összesen hat csak versenypályán használható F1 LM-en kívül, amelyek önmagukban is elég különlegesek, még két F1 LM-Specification autót is építettek a McLaren F1 GTR-ek tiszteletére, amelyek 1995-ben megnyerték a 24 órás Le Mans-i viadalt.

Ahhoz, hogy ezek az autók is ugyanazt tudják, mint a fél tucat pályaautó, a McLaren fogott pár utcai McLaren F1-et, és ezekbe a GTR versenyautók 6.1 literes, V12-esét pakolta át, amely 680 lóerős volt, szemben a hagyományos F1-es 618 lóerejével.

©
©
©
©
©

Ezen túlmenően, az F1 LM-spec az utcai változatokkal szemben extra nagy teljesítményű hátsó szárnyat is kapott és szellőzőnyílásokat az első sárvédőkön, plusz versenyautós, egyetlen központi rögzítőanyával ellátott 18 hüvelykes kerekeket.

Az F1 LM-spec másik egyedi eleme, hogy megtartotta a normál F1 teljes belső terét és nem csak lecsupaszított egyszemélyes versenyautó belseje volt, hanem akár három ember is utazhatott benne.

A most eladásra váró 018-as karosszériaszámú darab volt az első, amely az átalakításokon átesett. A kocsi eredeti színe egyébként fekete volt, amelyet nem talált elég különlegesnek a második tulaja, ezért átfényeztette erre a platinaszürke színre. Az autóban jelenleg 21 ezer kilométer van, és nem túlzás azt állítani, hogy az idei Monterey Pebble Beach-árverés egyik legnagyobb attrakciója lesz augusztus 16-án.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.