Mégse lesz új Elon Musk a porszívókirályból

Mégse lesz új Elon Musk a porszívókirályból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Dyson cég bejelentette, hogy nem pénzeli tovább az elektromos autó projektjét.

Sir James Dyson nevét elsősorban a nevével fémjelzett porszívókról lehet ismerni. Az elektromos autók nagyarányú terjedése, mint az ipari forradalmak környékén lenni szokott, mindenkit csábít, hogy megtalálja benne a számítását.

Anno, a múlt század elején százával voltak autómárkák és csak nagyon kevés maradt belőlük. Ráadásul ezek többsége sem azonnal autógyártóként indult, hanem valamilyen más termékkel már részt képviselt a géppiacon.

A turbinás porszívóival és kézszárítóival elég jól menő márkát felépítő Dyson cég is így gondolkodott, de a terveik úgy tűnik nem váltak be.

©

A cégvezető a napokban egy e-mailt küldött körbe a cégnél az elektromos autós prokjektről, amelyben leírta, hogy fantasztikus munkát végeztek a mérnökök és csodálatos elektromos prototípust alkottak, de nem látja kereskedelmileg lehetségesnek a termék piacra dobását.

Dyson azt tervezte, hogy háromévi fejlesztés után 2021-ben piacra dobja az első elektromos autóját. Olyan technológiákkal kísérleteztek, mint a szilárdtest cellás akkumulátorok, amelyekkel nagyban növelhető lenne az energiasűrűsége az akkumulátoroknak.

©

A korábbi hírek szerint 500 munkatárs dolgozott a Dysonnál a fejlesztéseken a dél-angliai Malmesburyben és elköltöttek rá saját elmondásuk szerint mintegy 2,7 milliárd dollárt. A kocsikat nem hazai pályán, hanem Szingapúrban gyártották volna.

Mindenesetre Dyson az elbukott projekt kapcsán azt mondta, a technológiai fejlesztéseket más eszközeikben hasznosítani lehet majd. Sőt a terveik szerint felhasználói díj ellenében ezeket a levédett fejlesztéseket más gyártóknak is elérhetővé tennék.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások