Az önvezető autó halálos balesete után a sofőr ellen emeltek vádat Amerikában

Az önvezető autó halálos balesete után a sofőr ellen emeltek vádat Amerikában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két éve az Uber egyik önvezető járműve gázolt halálra egy nőt Arizona államban.

A 49 éves Elaine Herzberg kerékpárral kelt át egy úton, amikor az Uber autója önvezető módban közlekedve elütötte. A nyomozók szerint az autóban biztonsági sofőrként ülő Rafael Vasquez éppen a The Voice című televíziós műsort nézte a mobilján, amikor a baleset történt.

A hatóság két évvel az eset után, a nyomozást lezárva, gondatlanságból elkövetett emberölés miatt vádat emelt az Uber autóját elvileg felügyelő sofőr ellen. A rendőrség által közzétett felvételeken látható, hogy Vasquez közvetlenül a baleset előtt is néhány másodpercig lefele nézett, és nem az utat figyelte, miközben az autó 63 km/h-s sebességgel haladt.

A rendőrség és az Egyesült Államok Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testületének (NTSB) vizsgálata szerint a balesetet elsősorban emberi mulasztás okozta. Az NTSB alelnöke, Bruce Landsberg a jelentésben azt írta, bebizonyosodott, hogy az utazás idejének harmadában sofőr a mobiltelefonján tévézett.

Az arizonai baleset miatt az egyre nagyobb támogatottságot élvező önvezető autók iránti bizalom megcsappant, az Ubernek egy időre le is kellett állítania tesztelési programját. A vádemelésről beszámoló BBC cikke megjegyzi, hogy mindaddig, amíg az önvezető autóknak emberi, biztonsági sofőrre van szükségük és nem tisztázott, hogy kinek a hibája, ha valami elromlik, a legmerészebb techcégek sem merik felvállalni termékeikkel a teljes önvezetést.

A cikk megjegyzi azt is, hogy bár az Uber ellen nem indult eljárás, a cég nem kerülte el a kritikákat. Az NTSB jelentése szerint az Uber rendszere nem megfelelően felügyeli a „sofőröket”, ami közvetve hozzájárul a balesethez. A jármű automatikus rendszerei pedig nem azonosították Herzberget és kerékpárját ütközésveszélyként, ahogyan azt kellett volna.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások