Hírlevelek
Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:

#gasztronómia

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Megmondjuk, mire jó a maradék tojásfehérje - recept

Találunk egy kedvünkre való receptet, ugyancsak ígéretesnek tűnik a végeredmény, de ott marad a nyakunkon felhasználatlanul pár tojásfehérje. Nemcsak a húsvéti nagy sütés-főzés előtt érdemes tudni, hogy mennyi ideig és hogyan tároljuk, mi készülhet belőle a habcsókon túl. Ami azért mostanság nem annyira aktuális…

hvg.hu Gasztro

Akiknek igazán fontos a bor

Idén először díjazták a legjobb szakmai teljesítményeket a tavaszi VinCE Wine Show alkalmából. A díj alapítói olyan, a borvilághoz szorosan köthető területeken keresték a leginspirálóbb hazai példákat, mint a gasztronómia, kereskedelem, borturizmus, bormarketing.

MTI Shake

Pocsék volt az óceán mélyéről felhozott 150 éves bor

Pocsék volt a bor, amelyet négy éve hoztak fel az óceán mélyéről, egy 150 éve elsüllyedt polgárháborús hajó fedélzetéről a bermudai partoknál. Olyan volt az íze, mint szennyvíz, benzin, sós tengervíz és ecet keverékének, csipetnyi citrussal és alkohollal.

hvg.hu Plázs

Letaszíthatatlan a trónról a sült krumpli–rántott hús-kettős

„Ma még a sültkrumpli, meg a rántott hús mentén zöldül az élet” – énekelte meg Lovasi András 1994-ben a magyarok főzési szokásait. Igaza volt: egy friss felmérés szerint ma is a legnépszerűbbek közé tartoznak ezek az ételek a magyar asztalokon.

MTI Gasztro

Magyarország a gasztronómia fellegvárába látogat

Magyarország mutatkozik be a legrangosabb német gourmet fesztiválon, amelyet Sylt szigetén rendeznek meg januárban. Az északi-tengeri sziget gasztronómiai jelentőségét mutatja, hogy az alig 100 négyzetkilométeres területre 10 Michelin-csillag jut.

Sz. J. Gasztro

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel

Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes aranygaluska - recept

Minden bizonnyal ez az egyik legszebb nevű desszertünk. Csak kiejtjük a szót, s már érezzük is a sülő tészta és a vanília édes illatát. Tényleg be tud aranyozni egy szürke, késő őszi napot.

hvg.hu Élet+Stílus

Így készül az igazi padthai - recept

A padthai a leghíresebb thai étel, a fő összetevőkön alapulva sokféle variációja létezik. Nyomába eredtünk ennek az itthon is egyre népszerűbb thai fogásnak, és kipróbáltunk egy titkos receptet, a legújabb pesti padthai wokbar-ban, az Egyetem téren. Caikam, a thai szakács megtanított minket a wokforgatás fortélyaira, és a sajátfejlesztésű titkos szószát kihagyva ugyan, de megosztotta velünk az igazi padthai receptjét is.

Sz. J. Gasztro

"A vendégeknek főzök, nem az ételkritikusoknak"

Szülei mérnöknek szánták, ám őt mindig is a vendéglátás vonzotta. Franciaországtól Hong Kongig sok helyen megfordult, markáns véleménye van a gasztronómia jelentéséről, vendégeiről távoli rokonként szeretne gondoskodni, és magasról tesz az ételkritikusok véleményére. Neki a vendég a fontos. Végre valaki, aki ezt ilyen határozottan kimondja. A Hertelendy Gourmet Fesztivál kapcsán indított interjú-sorozatunk utolsó felvonásaként Hampuk Zsolttal, a Relais & Châteaux Hertelendy Kastély séfjével beszélgettünk.

Sz. J. Gasztro

Dejan Pavlič, szlovén séf: „ A saját stílusomat követem” - interjú

Az V. Hertelendy Gourmet fesztiválon jártunk szeptember végén, ahol három séf, Dejan Pavlič, Pataky Péter és a házigazda, Hampuk Zsolt húsz gourmet fogása került az asztalra. Remek borokat kóstoltunk, és nagyon jókat beszélgettünk a gasztronómia múltjáról, jelenéről, jövőjéről; megtudhattunk érdekes kulisszatitkokat és hallhattunk markáns véleményeket is. Az interjúkat egy háromrészes sorozatban közöljük, első beszélgető partnerünk Dejan, a szlovéniai Relais & Chateaux Grad Otočec séfje.

hvg.hu Gasztro

6 gasztro tipp a Design Hétre

Egy fogás akkor igazán emlékezetes, ha a szem is jóllakik tőle - a design nagyon is ismert fogalom a gasztronómia világában. A Design Hét Budapest 2014-en október 3-12. között bőven válogathatunk a gasztronómiai kínálatban is. Van 6 tuti tippünk.

Haulitus Anikó Élet+Stílus

Tökéletes müzliszelet házilag - recept

Ha müzliszelet lapul a táskánkban,bárhol bármikor meg vagyunk mentve az éhhaláltól robotos napunk során, de a gyerek is el lehet vele, míg haza ér a suliból. S csak be kell ugrani a legközelebbi boltba, ahol tucatjával kínálkozik. Legfeljebb nem biztos, hogy az, ami. Házilag elkészíteni sokkal könnyebb, mint gondolnánk. Finomabb, olcsóbb és egészségesebb is.

hvg.hu Gasztro

Gundel Károly díj 2014

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2013. szeptemberében, születésnapjának 130. évfordulóján alapított szakmai díjat egykori elnőke, a magyar vendéglátás ikonikus alakja, Gundel Károly emlékére. A díjat első ízben az idén adják át.

T.S. Gasztro

A nagy étvágyú oroszok matrjoskája

Az elmúlt hétvégén ünnepelték a moszkvaiak városuk 867. születésnapját, az alkalomból gasztronómiai fesztivált is tartottak, ahol matrjoskát sütöttek. Igaz a legnagyobb „baba” ökörből volt.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Van egy adag kajád? Dobd fel a Piqniqre!

Budapestről épít gasztró világközösséget a magyar fejlesztésű közösségi oldal. Az applikáció megálmodói a Facebookhoz hasonló virtuális közösséget kovácsolnak, nem kicsiben gondolkodnak, céljuk az elképesztő méreteket öltött élelmiszer-pazarlás megelőzése. A kezdeményezésről már a Washington Post és a BBC is beszámolt.

1
32 33 34 35 36
52
Akár havi 7,3 millió forintba is kerülhet az OpenAI újdonsága

Akár havi 7,3 millió forintba is kerülhet az OpenAI újdonsága

Mélybe zuhant a forint, amint Orbán bejelentette az árréssapkát

Mélybe zuhant a forint, amint Orbán bejelentette az árréssapkát

Magyar Péter: Deutsch Tamás állva tapsolta az Ukrajnát dicsőítő beszédet az Európai Parlamentben, bár lehet, csak nem értette, mert angolul volt

Magyar Péter: Deutsch Tamás állva tapsolta az Ukrajnát dicsőítő beszédet az Európai Parlamentben, bár lehet, csak nem értette, mert angolul volt

Százezres stadiont épít a Manchester United az Old Trafford mellé, futurisztikus minivárosnak álmodták meg

Százezres stadiont épít a Manchester United az Old Trafford mellé, futurisztikus minivárosnak álmodták meg

Szoboszlai Dominiknak csak a Premier League- és a BL-serleg hiányzik a boldogságához

Szoboszlai Dominiknak csak a Premier League- és a BL-serleg hiányzik a boldogságához

Szenved a Volkswagen-konszern, közben szárnyal a Skoda

Szenved a Volkswagen-konszern, közben szárnyal a Skoda

Önjáró robotok, drónok és visszaellenőrizhető termékek: így digitalizálódik a mezőgazdaság

Önjáró robotok, drónok és visszaellenőrizhető termékek: így digitalizálódik a mezőgazdaság

Jerry Seinfeld végül eladta híres Porschéját, amire korábban elutasított egy 9 milliárd forintos ajánlatot

Jerry Seinfeld végül eladta híres Porschéját, amire korábban elutasított egy 9 milliárd forintos ajánlatot

Bukóba viszi az amerikai tőzsdéket Trump vámháborús árnyékboksza, szakadt a Tesla árfolyama is

Bukóba viszi az amerikai tőzsdéket Trump vámháborús árnyékboksza, szakadt a Tesla árfolyama is

A címlapról ajánljuk