szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A karácsonyi ünnepek meghitt hangulata sokszor csak a reklámokból köszön vissza. A valóságban a háziasszony napokkal előtte túlvásárolja magát, kiköltekezik, és mi tagadás végkimerül. Lehet másként is, kevesebb idővel, energiával és pénzzel igazán tökéletes menüt varázsolni a karácsonyi asztalra.

Senkit sem akarunk alapjaiban eltántorítani az évek óta hagyományos ünnepi fogásoktól, de érdemes átgondolni, a főcsapáson maradva milyen lehetőségek vannak még.

Már csak a gyerekek kedvéért is érdemes változtatni kicsit az ünnepi menün. A legtöbbjük nem szereti a halászlét, a rántott ponty is szálkás nekik. Ráadásul az ünnepi, várakozással teli izgalomban minden gyereket csak egy dolog érdekel: mihamarabb legyenek már túl a vacsorán, és bontogathassák ki az ajándékot.A feszült apukák, anyukák, rokonok is ellazulhatnak egy-egy kevésbé "feszes", unos untalanig ismert fogástól. Készíthetjük akár a hétköznapi ételeket is egy kicsit más, ünnepi formában, nem hagyományos tálalással.

A klasszikus menüsorhoz – leves, főétel és desszert – álljon itt pár ötlet:

- A húsleves karácsonykor is jó választás lehet, ilyenkor szinte minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható csillag, fenyőfa, esetleg más egyéb, szokatlan formájú levestészta.

- Készíthetünk bármilyen ragulevest, de igazi karácsonyi ízzel és illattal varázsolhat el bennünket a narancsleves, vagy fahéjas almaleves.

- Főfogásként jól variálhatóak a különböző töltött húsok – pulyka, csirke, hal, sertéshús is –, népszerűek a gesztenyés töltelékek, ünnepi lehet az aszalt szilvás-sajtos töltelék, de körte-sajtos párosítás is egyedivé, ünnepivé teheti a fogást. Egy csirkemájas töltelék egy kis konyakkal megbolondítva távolról sem hasonlít a hétköznapi ízekhez.

- A hétköznapi, gyorsan és aránylag olcsón elkészthető sütemények, desszertek, ha új ruhába öltöznek, máris ünnepivé válnak. Adjunk új formát – készítsük el a kedvenceket minitortaként, használjunk egyedi formájú kiszúrókat, de akár kartonból mi is készíthetünk sablonokat.

S most lássunk egy menüt:

Leves, amit a gyerekek is szeretni fognak

/ Korábban elkészült húslevesből akár több adagot is előre lefagyaszthatunk alapléként. Csak elő kell venni és gazdagítani, ízesíteni./

DIÓS SZÁRNYASKRÉM-LEVES

Hozzávalók:

  • 1 liter szárnyasból készült húsleves, átszűrve
  • 2,5 dl tejszín
  • 4 dkg vaj
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg durvára vágott, pirított dió
  • 1 nagy csomag petrezselyem, apróra vágva
  • 1 csipet frissen őrölt szerecsendió  2 csipet őrölt fehérbors
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 4 főre két marék zsemlekocka
  • + csak felnőtteknek: 2 dl száraz fehér bor

Elkészítés:

Az átszűrt húslevest felmelegítjük, beleszórjuk a darált diót, és hozzáadjuk a fűszereket. Ha forrni kezd, akkor hozzáöntjük és elkeverjük a tejszínben  csomómentesre elegyített keményítőt.

A vajon megpirítjuk a zsemlekockát.

A levest apróra vágott petrezselyemzölddel, az arany barnára pirított zsemlekockával, valamint pirított, durvára vágott dióval meghintve tálaljuk.

Extra tipp: Még mutatósabb, ha toast kenyeret pirítunk, és kiszúrjuk csillag, fenyő, szívecske formával, és ezt kínáljuk a leveshez.

Ha csak felnőtteknek készül, a levesbe 2  dl száraz fehér bor is kerülhet, pikánsabb.

Aréna2000

Gyors és isteni főfogás

PULYKA FAHÉJAS SÜLT ALMÁVAL

Hozzávalók:

  • 1 kiló pulyka felsőcomb
  • 4 fej lilahagyma
  • 12 dkg vékonyra szelt bacon
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl fehérbor
  • 6-7 közepes alma
  • Napraforgóolaj
  • Frissen őrölt fekete bors
  • Bazsalikom
  • Fahéj
  • Porcukor

Elkészítés:

A pulykahúst megmossuk, bekenjük a fűszerekkel és olajjal kikent sütőtálba tesszük. Beborítjuk a vékonyra szelt baconnal. A megtisztított lilahagymát negyedekre vágjuk és körberakjuk vele a hússal tele tálat. A fokhagymát apróra vágjuk, és rászórjuk a hús tetejére.

1,5 dl fehér bort öntünk alá, letakarjuk alufóliával és kb. 40 perc alatt 200 fokon puhára sütjük. Ha kiállja a tűpróbát, lebontjuk az alufóliát.

Az almának kiszedjük a magházát, nagyobb cikkekre vágjuk, és minden darab egyik felét belemártjuk fahájas porcukorba. Körberakjuk vele a pulykahúst, és  10-15 percre visszatesszük a sütőbe, hogy kicsit színesedjen, megpiruljon, az alma megpuhuljon.

Extra tipp: Ha körtével készítjük, még pikánsabb ízt kapunk. Mazsolás rizzsel tálaljuk.

Aréna2000

Hagyományos desszert ünnepi formában

MADÁRTEJES MÁKOS GUBA TORTA

Hozzávalók:

  • 12 db kifli
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojássárgája
  • 1 liter tej
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 citrom és egy narancs reszelt héja
  • 15 dkg őrölt mák
  • Hozzávalók a krémhez:
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 teáskanál vaníliaesszencia
  • 3,5 dl tej
  • 4 egész tojás
  • 13 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • Kevés őrölt fahéj

Elkészítés:

A langyos tejhez hozzákeverjük a cukrot, a reszelt citrushéjat, az olvasztott vajat, és a tojás sárgákat, a cukrot, a mákot, majd ráöntjük karikára vágott kiflire. Jól átforgatjuk, hagyjuk 5-10 percet állni. Egy kivajazott kerek tortaformába egyenletesen eloszlatjuk a lecsepegtetett mákos kifli karikákat, és 180 okos sütőben 25 percig sütjük.

Amíg hűl, elkészítjük a krémet.

A pudingporból és a tejből elkészítjük a pudingot, hozzákeverjük a 4 tojássárgáját, a vaníliaesszenciát és 5 dkg kristálycukrot. Ha langyos, akkor a 13 dkg vajjal krémes, habosra keverjük.

A 4 tojásfehérjéből a 10 dkg porcukorral kemény habot verünk.

Ha kihűlt a mákos kiflikarika, akkor rárétegezzük a kihűlt vaníliás krémet, majd a kemény tojásfehérje habot. Villával mintázhatjuk a tetejét, és hintsük meg leheletnyi őrölt fahéjjal.

Még szebben mutat, ha a tojásfehérje habot habzsákkal  formázva varázsoljuk a torta tetejére.

Aréna2000

Extra tipp: a torta tetejét díszíthetjük rumos meggyel, látványosabb és ízben is nagyon jól harmonizál.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!