Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8efc2939-f4cc-4eca-99c7-825467f19d1a","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A DK pedig rendkívüli ülést kezdeményez, zártat, hogy elkerüljék a cirkuszt.","shortLead":"A DK pedig rendkívüli ülést kezdeményez, zártat, hogy elkerüljék a cirkuszt.","id":"20250530_budapest-inkasszo-tisza-dk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8efc2939-f4cc-4eca-99c7-825467f19d1a.jpg","index":0,"item":"99ba30dc-efb3-4188-bf33-943e8ffba76c","keywords":null,"link":"/itthon/20250530_budapest-inkasszo-tisza-dk","timestamp":"2025. május. 30. 19:12","title":"Karácsonytól megoldási javaslatot, Szentkirályitól érdemi munkát vár a fővárosi TISZA frakció a tízmilliárdos inkasszó nyomában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"12cce476-fe0a-46ce-8519-985ed898519f","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Párizsban vízágyút is be kellett vetni a tömeg oszlatásához.","shortLead":"Párizsban vízágyút is be kellett vetni a tömeg oszlatásához.","id":"20250601_PSG-elvadult-unneples-Franciaorszag-tomegoszlatas-aldozatok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/12cce476-fe0a-46ce-8519-985ed898519f.jpg","index":0,"item":"b6018c60-c98d-433b-a058-0a006286481e","keywords":null,"link":"/vilag/20250601_PSG-elvadult-unneples-Franciaorszag-tomegoszlatas-aldozatok","timestamp":"2025. június. 01. 12:10","title":"Két áldozat, több száz letartóztatott: elvadult a PSG győzelmének ünneplése Franciaországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bfc7da20-3450-4656-9dc9-597deed2dc92","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"Nem a sznobok vesznek részt egy ilyen együttműködésben, mert elég nagy elkötelezettség és rugalmasság kell hozzá – mondja Dezsény Zoltán mezőgazdász, aki kaliforniai mesterdiplomával Nógrád megyében, a 400 lakosú Terényben visz egy Magyarországon nemigen ismert különleges gazdaságot. HVG-portré.","shortLead":"Nem a sznobok vesznek részt egy ilyen együttműködésben, mert elég nagy elkötelezettség és rugalmasság kell hozzá –...","id":"20250601_Dezseny-Zoltan-gazdalkodo-hvg-portre-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bfc7da20-3450-4656-9dc9-597deed2dc92.jpg","index":0,"item":"15e0d623-b5f6-471d-b6f9-cf13312f55b2","keywords":null,"link":"/360/20250601_Dezseny-Zoltan-gazdalkodo-hvg-portre-interju","timestamp":"2025. június. 01. 10:30","title":"„Aki megtanulja a cukkinit sokféleképpen elkészíteni, az hosszú távon is elégedett” – így él egy hazai zöldségközösség","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a1ab2077-cf59-469b-a037-e564601a9942","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Hamarosan már GIF-eket is létre lehet majd hozni a Windows 11 beépített képernyőrögzítő alkalmazásában, a Képmetszőben.","shortLead":"Hamarosan már GIF-eket is létre lehet majd hozni a Windows 11 beépített képernyőrögzítő alkalmazásában, a Képmetszőben.","id":"20250530_microsoft-windows-11-kepmetszo-gif-letrehozas-uj-funkcio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a1ab2077-cf59-469b-a037-e564601a9942.jpg","index":0,"item":"142d288d-07e1-4354-9fd0-0da5f58db803","keywords":null,"link":"/tudomany/20250530_microsoft-windows-11-kepmetszo-gif-letrehozas-uj-funkcio","timestamp":"2025. május. 30. 22:03","title":"Imádni fogja: GIF-funkciót kap a Windows","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3ea0b175-9013-4d1b-b276-22d4e7a2ceab","c_author":"HVG","category":"360","description":"Fontosabb a testtömegnél az, hogy miként oszlik el a zsír a testen, amikor a szív- és érrendszeri betegségek kockázatáról van szó – tárták a nyilvánosság elé legfrissebb eredményeiket svéd kutatók az Európai Kardiológiai Társaság belgrádi konferenciáján.","shortLead":"Fontosabb a testtömegnél az, hogy miként oszlik el a zsír a testen, amikor a szív- és érrendszeri betegségek...","id":"20250531_hvg-bmi-testtomeg-derekmeret-sziv-errendszeri-betegseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3ea0b175-9013-4d1b-b276-22d4e7a2ceab.jpg","index":0,"item":"6d187c4d-a25c-4f22-8fd5-8c2240bec7e5","keywords":null,"link":"/360/20250531_hvg-bmi-testtomeg-derekmeret-sziv-errendszeri-betegseg","timestamp":"2025. május. 31. 15:45","title":"Felejtse el a BMI-t, van egy sokkal beszédesebb mutató","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ff1d1894-fbac-4ba6-a08f-776fd37d33fb","c_author":"Tornyos Kata","category":"elet","description":"Bár már nem gyártanak szórakoztató, figyelemfelkeltő reklámokat, amelyek cigarettavásárlásra buzdítanak, a közösségi médiában mégis pozitív színben tüntetik fel a színes, ízes elektromos cigiket, ez pedig egy új generációnak nyithat ajtót a dohányzáshoz. A helyzet azonban nem kilátástalan, világszinten fokozatosan csökken a nikotinfüggők száma.","shortLead":"Bár már nem gyártanak szórakoztató, figyelemfelkeltő reklámokat, amelyek cigarettavásárlásra buzdítanak, a közösségi...","id":"20250523_cigaretta-dohanyzas-fust-cigi-nepszeru-influenszer-leszokas-fustmentes-dohanyzasmentes-vilagnap","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff1d1894-fbac-4ba6-a08f-776fd37d33fb.jpg","index":0,"item":"199419da-0314-42b1-a3b6-bfbbbb609d3e","keywords":null,"link":"/elet/20250523_cigaretta-dohanyzas-fust-cigi-nepszeru-influenszer-leszokas-fustmentes-dohanyzasmentes-vilagnap","timestamp":"2025. május. 31. 06:00","title":"Nagy erőkkel küzd a világ a dohányzás ellen, az e-cigiket népszerűsítő influenszerek viszont keresztbe tehetnek a füstmentes világnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"76e49341-23ae-43f6-bcb0-75ae9e0466c7","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A frakcióvezető szerint ennek csak technikai oka van, pedig Gulyás Gergely egészen másról beszélt a Kormányinfón.","shortLead":"A frakcióvezető szerint ennek csak technikai oka van, pedig Gulyás Gergely egészen másról beszélt a Kormányinfón.","id":"20250530_kocsis-mate-ukranozas-uldozesi-torveny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/76e49341-23ae-43f6-bcb0-75ae9e0466c7.jpg","index":0,"item":"2f6bb26c-9be2-42e2-aa95-81da7cceaedd","keywords":null,"link":"/itthon/20250530_kocsis-mate-ukranozas-uldozesi-torveny","timestamp":"2025. május. 30. 18:16","title":"Kocsis Máté ukránozva reagált cikkünkre, ami arról szólt, hogy nem adta a nevét minden fideszes az üldözési törvényjavaslathoz","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cfbf44e9-65a8-4169-affc-67b902b2ee52","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Jokereknek áll a világ.","shortLead":"Jokereknek áll a világ.","id":"20250531_Otos-lotto-sorsolas-nyero-szamok-szerencsejatek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cfbf44e9-65a8-4169-affc-67b902b2ee52.jpg","index":0,"item":"9948a5b4-d83f-4136-bda1-fa385c73fce6","keywords":null,"link":"/elet/20250531_Otos-lotto-sorsolas-nyero-szamok-szerencsejatek","timestamp":"2025. május. 31. 20:38","title":"Nem kelhetünk versenyre Mészárosékkal, de lett két százmilliomosunk - ezek az ötös lottó számai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Mindenkiből lehet borkóstoló VI. - Gyöngyöző pohár
szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?
A pezsgő eleganciát és meghittséget kölcsönöz az ünnepeknek. Sorozatunk mostani részében Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere útmutatásai alapján ismerkedünk meg a különböző pezsgőkészítési eljárásokkal, és a fogyasztás aranyszabályaival.
Pezsgők többféle eljárással készülhetnek, ezek közül a „Méthode Charmat”, azaz a tartályos erjesztésű a legkönnyebben előállítható, így a legolcsóbb. Ezeket a pezsgőket szűréssel seprőtlenítik, likőrözik (beállítják a cukortartalmát), majd palackozzák. Ezzel az eljárással 2-3 hónap alatt lehet pezsgőt készíteni.
A minőségi pezsgőnek legalább 6 hónapos erjesztési-érlelési időre van szüksége. Ezek könnyed, gyümölcsös karakterű, fiatalos italok. Emiatt sokan vásárolják és szeretik, áruk általában kedvező. A „Méthode Transvase” módszer lényege, hogy 1,5 literes úgynevezett magnum palackokban erjed és érlelődik a pezsgő. Ezek az üvegek soha nem kerülnek ki a pincészetből, csak erjesztésre és érlelésre használják. Az érlelés után (amely eltarthat 1-1,5 évig) egy speciális berendezéssel kiürítik a palackok tartalmát egy tartályba oly módon, hogy a pezsgőben lévő finom széndioxid megmaradjon. Majd beállítják a cukortartalmát, szűréssel seprőtlenítik és palackozzák. Ezen pezsgők íz- és illatvilága, az érlelési időtől függően, már érlelt jegyeket mutat.
A „Methode Traditionnelle” eljárással készült pezsgők igazi nagyágyúnak számítanak, nem csak mert ez a legköltségesebb, időigényesebb eljárás, hanem mert az igazi nagy Champagne-ok is így készülnek: palackban erjednek és érlelődnek. A gondosan kiválasztott alapborokat palackba töltik, majd 14 fokos erjesztő pincékben 3-4 hónapig tartó erjedés után 2-3 évig, „máglyákban” érlelik. Ez idő alatt többször felrázzák, és áthelyezik a palackokat, így segítve a finom, jellegzetes pezsgő íz kialakulását. Az érlelés után a palackokat rázóállványokra helyezik kb. 30 fokos szögben, dugóval ferdén lefelé. Négy-öt héten keresztül, naponta 1/4-1/8-ot fordítanak rajta, miközben a palackok dőlésszögét is egyre jobban a függőlegeshez közelítik. Ezzel az eljárással a seprő nem keveredik fel az italban, hanem spirálvonalban a palack falán lecsúszva, a dugóra ülepedik. Ezt követően „degorzsálással” eltávolítják a seprőt úgy, hogy a palackok nyak részét -20 fokos sóoldatba merítik, és az így keletkezett jégdugót a benne lévő seprővel együtt kilövetik. Ezután likőrözik, majd parafa dugóval zárják és drótkosárral látják el. Újabb 1-2 hónapig érlelik, mielőtt forgalomba kerül.
Hogyan fogyasszunk pezsgőt? (Oldaltörés)
A pezsgőket hűvös, száraz pincében, állítva célszerű tárolni. A legfontosabb alapszabály, hogy soha ne tegyük ki hősokknak az italt! Mivel egy folyamatosan, még a palackban is változó nedűről beszélünk, csakúgy, mint a bor esetében, teljesen elronthatjuk, ha hirtelen „sokkolással” hűtjük. Inkább kicsit később fogyasszuk, de a fokozatos hűtést ne hagyjuk ki. Ha van rá lehetőség, a folyamatos 5-8 °C fogyasztási hőfok megőrzése érdekében a lehűtött italt jéggel töltött pezsgősvödörbe helyezzük. A pezsgősvödörből kivéve szárazra töröljük a palackot. Szervírozáskor a pincérnek nem szabad elmulasztania a védjegynek számító címke diszkrét bemutatását.
A pezsgőspalackból a dugót - néhány különösen vidám alkalom kivételével-, mindig zaj nélkül kell eltávolítani. A pukkanás sok embert zavar, de nem ez a lényeg, hanem hogy ilyenkor sok széndioxid és ital megy kárba. Érdemes kitöltés előtt megkóstolni, mivel előfordulhat, a dugó hibájából eredő dugóíz a pezsgő illatában, ízében is érezhető.
A poharakat nem szabad hűteni kitöltés előtt, mert gátolja a pezsgő gyöngyözését. A pezsgőt – ellentétben a borral - nem szokás forgatni a pohárban, mert így sok szénsav távozik és veszít élvezeti értékéből. A pezsgőspoharakat a habzás miatt, kb. 45°-os szögben tartva, 5/6-ig töltjük.
A gyáralapító Törley József a grazi kereskedelmi akadémia elvégzése után a reimsi Teofil Roederernél, majd a Delbeck et Cie. cégnél dolgozott. A pezsgőkészítést megtanulva megalapította első saját gyárát Reimsben.
Törley 1882-ben Budafokra telepítette gyárát, célja a francia pezsgő hazai uralmának letörése volt. Törley József felfedezte, hogy az Etyek-Budai Borvidéken termő szőlőből kitűnő alapborok készíthetők a pezsgőgyártáshoz.
Ugyanakkor felismerte a reklám fontosságát is, amit jól példáznak a korabeli plakátok, számolócédulák, menükártyák. 1905-ben az évi termelés már megközelítette az egymillió palackot. A haladó szellemű iparos elsőként vásárolt Magyarországon teherautókat áruszállításhoz, alapító tagja volt a Királyi Magyar Automobil Clubnak. A jubileumi 25 éves ünnepséget az alapító nem sokkal élte túl, 1907-ben meghalt. A gyárat, mely továbbra is virágzott,Törley testvérei és azok fiai örökölték.
Csepel szőnyegbombázásakor 1944 júliusában találat érte az üzemet. 1949-ben a gyárat államosították, a Törley lett az ország egyetlen pezsgőgyára. Az egyre növekvő kereslet és az exportlehetőségek arra ösztönözték az üzemeltetőket, hogy folyamatos bővítésekkel az 1980-as évek végére 30 millió palackos éves kapacitást alakítsanak ki. Mára stabilan beálltak az évi 8 millió palackra.
Sorozatunk Dr. Botos Ernő, a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, Romsics László borakadémikus, a Master of Wine angol iskola hallgatója, Rákóczi János, a Helvécia Borászati Integrál Rt. igazgatója, Quirin Károly, a Törley pezsgőpincészet pezsgőmestere, Vida Péter, a Vida pincészet borásza, Árvay János, a 2003-as év bortermelője, Gulyás Csaba párlatszakértő előadásai alapján készült, melyet Hollandi Gábor sommelier és Bartucz Gábor a Bolygó Hollandi borértői tanfolyam vezetői szerveznek.
Kevesen ismerik a koktélok alapanyagait képező, úgynevezett bázis italok kialakulását, eredetét és összetevőit. Ilyen a rum is, amelynek meglehetősen erős hatására utal az idők folyamán ráragadt rambouillon név, ami nem mást, mint botrányt, zűrt, vagyis balhét jelent.
A pezsgőt a legnemesebb italként szokták emlegetni. Ha jól belegondolunk, csak különleges alkalmakkor isszuk, s szinte biztos, hogy a legtöbbünknél vár egy üveg a megfelelő alkalomra. Azt azonban kevesen tudják, hogy mitől Champagne, pezsgő, habzóbor, vagy gyöngyöző bor egy nedű.
Hogy ki, melyik fajtájú és színű bort részesíti előnyben, ízléstől és a mellé felszolgált ételtől függ. Egyes vélekedések szerint bonyolultabb a fehér borból nagyot alkotni, mert míg a vörös szőlő íze, illatjegyei meghatározóvá teszik a karakterét, a fehér szőlőhöz nagyon kell érteni, hogy előcsaljuk a megfelelő ízt.
Már azt is nagy misztérium övezi, hogy mikor kell leszedni a szőlőszemeket, hogy a legjobb minőségű bort készítsék el belőle. A szőlőszüret után még az eljárás és az érlelés mikéntjéről is dönteni kell. A borászoknak, azaz a borkészítő mestereknek megérzéseik, szaktudásuk és tapasztalataik alapján kell cselekedniük. Hogy milyen eredménnyel, az csak később derül ki, amikor a bor elkészült.
A magyar borok vitathatatlan sikert értek el a 3. VinAgora Botrytis & Sweet Selection nemzetközi borversenyen, hiszen a TOP 10-es listára öt hazai bor került fel.
A tavalyi „Nagy Ízutazás 2006” kampányév egyik legjelentősebb eseménye a Nyitott Pincék Napja volt, amelyet idén – a nagy sikerre való tekintettel – ismét megrendez a Magyar Turizmus Zrt., a Nyitott Pincék Szövetsége és a Bacchus Arts Stúdió. A hazai borturizmus élénkítése érdekében szervezett akció ezúttal három napon át tart. A pünkösdi hosszú hétvégén országszerte több mint 100 pincében várják a vendégeket ingyenes, illetve kedvezményes borkóstolóval.
Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.