Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2b8d7215-6f5f-41a5-9037-cd10aeaf1d83","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A wellnesshotel korábban nevet változtatott a negatív értékelések miatt, pedig a vendégek a fertőzésveszélyről nem is tudtak.","shortLead":"A wellnesshotel korábban nevet változtatott a negatív értékelések miatt, pedig a vendégek a fertőzésveszélyről nem is...","id":"20250416_nav-wellness-szalloda-medence-higienia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2b8d7215-6f5f-41a5-9037-cd10aeaf1d83.jpg","index":0,"item":"5e4594c0-66eb-4e74-aba0-cee7fcea8bc2","keywords":null,"link":"/kkv/20250416_nav-wellness-szalloda-medence-higienia","timestamp":"2025. április. 16. 10:06","title":"A NAV csapolta le a rémszálló fertőzött vízzel feltöltött medencéjét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"33903eab-00fc-4f38-8f54-d3bb0d965461","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy igencsak bizarr ötlettel állt elő a Meta vezérigazgatója pár éve: az ismerősök évenkénti törlésével rázta volna fel a Facebookot. És nem ez lett volna az egyetlen érdekes gondolata.","shortLead":"Egy igencsak bizarr ötlettel állt elő a Meta vezérigazgatója pár éve: az ismerősök évenkénti törlésével rázta volna fel...","id":"20250416_mark-zuckerberg-meta-targyalas-facebook-ismerosok-torlese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/33903eab-00fc-4f38-8f54-d3bb0d965461.jpg","index":0,"item":"e3de4b31-c0b9-4730-a832-71027d89310b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250416_mark-zuckerberg-meta-targyalas-facebook-ismerosok-torlese","timestamp":"2025. április. 16. 19:03","title":"Mark Zuckerberg komolyan felvetette, hogy évi egyszer mindenki ismerőseit törölni kéne a Facebookon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"61dab732-8a03-4243-a015-2127080109bf","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Nem adják fel, szerda délután várban gyülekeznek, és onnan indulnak az Erzsébet hídra demonstrálni.","shortLead":"Nem adják fel, szerda délután várban gyülekeznek, és onnan indulnak az Erzsébet hídra demonstrálni.","id":"20250416_Hadhazy-es-a-tuntetok-egy-csoportja-a-varban-toltotte-az-ejszakat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/61dab732-8a03-4243-a015-2127080109bf.jpg","index":0,"item":"211c7554-85b4-40f7-8fca-4f2b33863ece","keywords":null,"link":"/itthon/20250416_Hadhazy-es-a-tuntetok-egy-csoportja-a-varban-toltotte-az-ejszakat","timestamp":"2025. április. 16. 07:33","title":"Hadházy és a tüntetők egy csoportja a várban töltötte az éjszakát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bcf616d1-354e-436d-95f9-92030f46c0ee","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A jelek szerint komolyan mérlegeli egy saját közösségi oldal indítását a ChatGPT fejlesztője, már egy belső prototípus is elkészülhetett belőle.","shortLead":"A jelek szerint komolyan mérlegeli egy saját közösségi oldal indítását a ChatGPT fejlesztője, már egy belső prototípus...","id":"20250416_openai-sajat-kozossegi-oldal-inditasa-fejlesztes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bcf616d1-354e-436d-95f9-92030f46c0ee.jpg","index":0,"item":"822ab603-223b-49dd-a21a-35a1931baa09","keywords":null,"link":"/tudomany/20250416_openai-sajat-kozossegi-oldal-inditasa-fejlesztes","timestamp":"2025. április. 16. 12:33","title":"Saját közösségi oldalt indíthat az OpenAI, Elon Musknak is odaszúrna vele","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"87e43c19-a0b2-486f-a167-ee7424b4fb1c","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"A mintegy 400 utast szállító komp a Kongó-folyón gyulladt ki kedden éjszaka.","shortLead":"A mintegy 400 utast szállító komp a Kongó-folyón gyulladt ki kedden éjszaka.","id":"20250416_hajoszerencsetlenseg-halottak-baleset-kongo-dk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/87e43c19-a0b2-486f-a167-ee7424b4fb1c.jpg","index":0,"item":"2db55259-a6f0-41bd-9be2-160d4e13ef93","keywords":null,"link":"/vilag/20250416_hajoszerencsetlenseg-halottak-baleset-kongo-dk","timestamp":"2025. április. 16. 21:49","title":"Legalább 50 ember vesztette életét a Kongói DK-ban egy hajószerencsétlenségben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c9f59a8f-0256-40da-b8d5-85fa4dc6f26e","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A technika kész van, az üzleti modellt kell kitalálni mögé, hogy ne legyen bukás. ","shortLead":"A technika kész van, az üzleti modellt kell kitalálni mögé, hogy ne legyen bukás. ","id":"20250416_Mazda-kesz-az-uj-Wankel-motoros-sportkocsink","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c9f59a8f-0256-40da-b8d5-85fa4dc6f26e.jpg","index":0,"item":"8a904dbb-7f0a-417f-a087-2a39e546c5d9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250416_Mazda-kesz-az-uj-Wankel-motoros-sportkocsink","timestamp":"2025. április. 16. 07:25","title":"Mazda: lényegében készen állunk egy új Wankel-motoros sportkocsira","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0b90b722-aafa-40b2-8fc3-0c5521e79ed4","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Sikeresen tesztelte a brit hadsereg a rádióhullámokkal működő védelmi energiafegyverét (Radio Frequency Directed Energy Weapon / RFDEW), melyet kimondottan a drónok ellen vetnek be.","shortLead":"Sikeresen tesztelte a brit hadsereg a rádióhullámokkal működő védelmi energiafegyverét (Radio Frequency Directed Energy...","id":"20250417_brit-energiafegyver-rfdew-dronelharitas-radiofrekvencia-hadsereg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0b90b722-aafa-40b2-8fc3-0c5521e79ed4.jpg","index":0,"item":"184a657f-b023-49f1-832e-f72e09f6ae9c","keywords":null,"link":"/tudomany/20250417_brit-energiafegyver-rfdew-dronelharitas-radiofrekvencia-hadsereg","timestamp":"2025. április. 17. 19:03","title":"Lövésenként 50 forintból szedi le az ellenséges drónrajokat egy új energiafegyver","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e2d1fa3e-9d7f-4661-9ec6-55889346cb63","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Harminc élelmiszer után más termékekre is kiterjeszthetik az árréssapkát, de még élelmiszerekről is szó lehet – jelentette be Nagy Márton.","shortLead":"Harminc élelmiszer után más termékekre is kiterjeszthetik az árréssapkát, de még élelmiszerekről is szó lehet –...","id":"20250417_Nagy-Marton-elelmiszerek-arres-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e2d1fa3e-9d7f-4661-9ec6-55889346cb63.jpg","index":0,"item":"2eb7ca05-341d-43bf-8a23-efd58bd0cd55","keywords":null,"link":"/kkv/20250417_Nagy-Marton-elelmiszerek-arres-ebx","timestamp":"2025. április. 17. 16:12","title":"Kibővíthetik az árréssapkát, az élelmiszerek után újabb termékkörnél korlátozhatják az árat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Mindenkiből lehet borkóstoló VI. - Gyöngyöző pohár
szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?
A pezsgő eleganciát és meghittséget kölcsönöz az ünnepeknek. Sorozatunk mostani részében Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere útmutatásai alapján ismerkedünk meg a különböző pezsgőkészítési eljárásokkal, és a fogyasztás aranyszabályaival.
Pezsgők többféle eljárással készülhetnek, ezek közül a „Méthode Charmat”, azaz a tartályos erjesztésű a legkönnyebben előállítható, így a legolcsóbb. Ezeket a pezsgőket szűréssel seprőtlenítik, likőrözik (beállítják a cukortartalmát), majd palackozzák. Ezzel az eljárással 2-3 hónap alatt lehet pezsgőt készíteni.
A minőségi pezsgőnek legalább 6 hónapos erjesztési-érlelési időre van szüksége. Ezek könnyed, gyümölcsös karakterű, fiatalos italok. Emiatt sokan vásárolják és szeretik, áruk általában kedvező. A „Méthode Transvase” módszer lényege, hogy 1,5 literes úgynevezett magnum palackokban erjed és érlelődik a pezsgő. Ezek az üvegek soha nem kerülnek ki a pincészetből, csak erjesztésre és érlelésre használják. Az érlelés után (amely eltarthat 1-1,5 évig) egy speciális berendezéssel kiürítik a palackok tartalmát egy tartályba oly módon, hogy a pezsgőben lévő finom széndioxid megmaradjon. Majd beállítják a cukortartalmát, szűréssel seprőtlenítik és palackozzák. Ezen pezsgők íz- és illatvilága, az érlelési időtől függően, már érlelt jegyeket mutat.
A „Methode Traditionnelle” eljárással készült pezsgők igazi nagyágyúnak számítanak, nem csak mert ez a legköltségesebb, időigényesebb eljárás, hanem mert az igazi nagy Champagne-ok is így készülnek: palackban erjednek és érlelődnek. A gondosan kiválasztott alapborokat palackba töltik, majd 14 fokos erjesztő pincékben 3-4 hónapig tartó erjedés után 2-3 évig, „máglyákban” érlelik. Ez idő alatt többször felrázzák, és áthelyezik a palackokat, így segítve a finom, jellegzetes pezsgő íz kialakulását. Az érlelés után a palackokat rázóállványokra helyezik kb. 30 fokos szögben, dugóval ferdén lefelé. Négy-öt héten keresztül, naponta 1/4-1/8-ot fordítanak rajta, miközben a palackok dőlésszögét is egyre jobban a függőlegeshez közelítik. Ezzel az eljárással a seprő nem keveredik fel az italban, hanem spirálvonalban a palack falán lecsúszva, a dugóra ülepedik. Ezt követően „degorzsálással” eltávolítják a seprőt úgy, hogy a palackok nyak részét -20 fokos sóoldatba merítik, és az így keletkezett jégdugót a benne lévő seprővel együtt kilövetik. Ezután likőrözik, majd parafa dugóval zárják és drótkosárral látják el. Újabb 1-2 hónapig érlelik, mielőtt forgalomba kerül.
Hogyan fogyasszunk pezsgőt? (Oldaltörés)
A pezsgőket hűvös, száraz pincében, állítva célszerű tárolni. A legfontosabb alapszabály, hogy soha ne tegyük ki hősokknak az italt! Mivel egy folyamatosan, még a palackban is változó nedűről beszélünk, csakúgy, mint a bor esetében, teljesen elronthatjuk, ha hirtelen „sokkolással” hűtjük. Inkább kicsit később fogyasszuk, de a fokozatos hűtést ne hagyjuk ki. Ha van rá lehetőség, a folyamatos 5-8 °C fogyasztási hőfok megőrzése érdekében a lehűtött italt jéggel töltött pezsgősvödörbe helyezzük. A pezsgősvödörből kivéve szárazra töröljük a palackot. Szervírozáskor a pincérnek nem szabad elmulasztania a védjegynek számító címke diszkrét bemutatását.
A pezsgőspalackból a dugót - néhány különösen vidám alkalom kivételével-, mindig zaj nélkül kell eltávolítani. A pukkanás sok embert zavar, de nem ez a lényeg, hanem hogy ilyenkor sok széndioxid és ital megy kárba. Érdemes kitöltés előtt megkóstolni, mivel előfordulhat, a dugó hibájából eredő dugóíz a pezsgő illatában, ízében is érezhető.
A poharakat nem szabad hűteni kitöltés előtt, mert gátolja a pezsgő gyöngyözését. A pezsgőt – ellentétben a borral - nem szokás forgatni a pohárban, mert így sok szénsav távozik és veszít élvezeti értékéből. A pezsgőspoharakat a habzás miatt, kb. 45°-os szögben tartva, 5/6-ig töltjük.
A gyáralapító Törley József a grazi kereskedelmi akadémia elvégzése után a reimsi Teofil Roederernél, majd a Delbeck et Cie. cégnél dolgozott. A pezsgőkészítést megtanulva megalapította első saját gyárát Reimsben.
Törley 1882-ben Budafokra telepítette gyárát, célja a francia pezsgő hazai uralmának letörése volt. Törley József felfedezte, hogy az Etyek-Budai Borvidéken termő szőlőből kitűnő alapborok készíthetők a pezsgőgyártáshoz.
Ugyanakkor felismerte a reklám fontosságát is, amit jól példáznak a korabeli plakátok, számolócédulák, menükártyák. 1905-ben az évi termelés már megközelítette az egymillió palackot. A haladó szellemű iparos elsőként vásárolt Magyarországon teherautókat áruszállításhoz, alapító tagja volt a Királyi Magyar Automobil Clubnak. A jubileumi 25 éves ünnepséget az alapító nem sokkal élte túl, 1907-ben meghalt. A gyárat, mely továbbra is virágzott,Törley testvérei és azok fiai örökölték.
Csepel szőnyegbombázásakor 1944 júliusában találat érte az üzemet. 1949-ben a gyárat államosították, a Törley lett az ország egyetlen pezsgőgyára. Az egyre növekvő kereslet és az exportlehetőségek arra ösztönözték az üzemeltetőket, hogy folyamatos bővítésekkel az 1980-as évek végére 30 millió palackos éves kapacitást alakítsanak ki. Mára stabilan beálltak az évi 8 millió palackra.
Sorozatunk Dr. Botos Ernő, a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, Romsics László borakadémikus, a Master of Wine angol iskola hallgatója, Rákóczi János, a Helvécia Borászati Integrál Rt. igazgatója, Quirin Károly, a Törley pezsgőpincészet pezsgőmestere, Vida Péter, a Vida pincészet borásza, Árvay János, a 2003-as év bortermelője, Gulyás Csaba párlatszakértő előadásai alapján készült, melyet Hollandi Gábor sommelier és Bartucz Gábor a Bolygó Hollandi borértői tanfolyam vezetői szerveznek.
Kevesen ismerik a koktélok alapanyagait képező, úgynevezett bázis italok kialakulását, eredetét és összetevőit. Ilyen a rum is, amelynek meglehetősen erős hatására utal az idők folyamán ráragadt rambouillon név, ami nem mást, mint botrányt, zűrt, vagyis balhét jelent.
A pezsgőt a legnemesebb italként szokták emlegetni. Ha jól belegondolunk, csak különleges alkalmakkor isszuk, s szinte biztos, hogy a legtöbbünknél vár egy üveg a megfelelő alkalomra. Azt azonban kevesen tudják, hogy mitől Champagne, pezsgő, habzóbor, vagy gyöngyöző bor egy nedű.
Hogy ki, melyik fajtájú és színű bort részesíti előnyben, ízléstől és a mellé felszolgált ételtől függ. Egyes vélekedések szerint bonyolultabb a fehér borból nagyot alkotni, mert míg a vörös szőlő íze, illatjegyei meghatározóvá teszik a karakterét, a fehér szőlőhöz nagyon kell érteni, hogy előcsaljuk a megfelelő ízt.
Már azt is nagy misztérium övezi, hogy mikor kell leszedni a szőlőszemeket, hogy a legjobb minőségű bort készítsék el belőle. A szőlőszüret után még az eljárás és az érlelés mikéntjéről is dönteni kell. A borászoknak, azaz a borkészítő mestereknek megérzéseik, szaktudásuk és tapasztalataik alapján kell cselekedniük. Hogy milyen eredménnyel, az csak később derül ki, amikor a bor elkészült.
A magyar borok vitathatatlan sikert értek el a 3. VinAgora Botrytis & Sweet Selection nemzetközi borversenyen, hiszen a TOP 10-es listára öt hazai bor került fel.
A tavalyi „Nagy Ízutazás 2006” kampányév egyik legjelentősebb eseménye a Nyitott Pincék Napja volt, amelyet idén – a nagy sikerre való tekintettel – ismét megrendez a Magyar Turizmus Zrt., a Nyitott Pincék Szövetsége és a Bacchus Arts Stúdió. A hazai borturizmus élénkítése érdekében szervezett akció ezúttal három napon át tart. A pünkösdi hosszú hétvégén országszerte több mint 100 pincében várják a vendégeket ingyenes, illetve kedvezményes borkóstolóval.
Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.