szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Egy londoni pékségben1666. szeptember 2-án tűz ütött ki. Az erős szél és a hosszú ideje tartó forróság miatt a lángok gyorsan terjedtek tovább, és három nap leforgása alatt a Temze északi partján fekvő városrész (a mai City) négyötöde elpusztult. A több mint 13 ezer leégett ház egyike volt a Ye Olde Cheshire Cheese nevű fogadó.

© Vétek György
A londoniak még a füstölgő romokon megkezdték az újjáépítést. Hiába, mindig is ragaszkodtak törzskocsmáikhoz… Így az Olde Cheshire Cheese -ben 1667-ben már ismét vidáman zajlott az élet. S így van ez a mai napig is! Eltekintve az 1991-es bővítéstől , és hogy időnként  ki kellett cserélni a bejárat melletti táblát, amely a kocsma regnálása alatti uralkodókat sorolja .
Az Öreg sajtba egy a Fleet Street-re nyíló sikátorból lehet behatolni. A földszinti két helyiség dohányfüsttel impregnált falaival , többé-kevésbé eredeti berendezéseivel a Dickens-korabeli városi italmérések élő múzeuma. Különösen látványos és értékes a dining room-ban (vagyis az eredetileg az étkezések céljára fenntartott helyiségben) levő kovácsoltvas kandalló. Az első emeleten van még egy kisebb étkező helyiség is . Table service – asztali kiszolgálás -
csak az 1991-ben hozzátoldott, Fleet Street felőli étterem részben van, ahova a módosabb (és modorosabb) vendégeket várják.
Az átalakítás során befedték és beépítették az egykori belső udvart is, így hozzácsapva a pubhoz egy újabb helyiséget, amelyik stílusában és hangulatában a három és fél évszázados hagyományokat folytatja. A padlózattal nem sokat vacakoltak, meghagyták a több száz éves, simára csiszolódott utcaköveket.
A „Sajt” – ahogyan becézik – London egyik turistaattrakciója. Sokan keresik fel , hogy lehörpintsenek egy pint sört ott, ahol a távolabbi vagy közelebbi múltban Thackeray, Dickens , Conan Doyle mindennapi törzsvendégek voltak.
És ma már a bár fölötti figyelmeztetést – gentlemen only served in this bar –, mi szerint kiszolgálás  csak férfiaknak, sem kell komolyan venni, a hölgyek is bátran „belekóstolhatnak” a Sajt-ba.

© Vétek György
Házirend a pubokban
Az angliai pubok a hazai kocsmáknak megfelelő szisztéma szerint működnek. Vagyis nincs kiszolgálás az asztalnál. (Kivéve a gastropubokat, de az már egy másik kategória.) Tehát az italhoz (és ételhez) jutás a következőképp történik: oda kell járulni a pulthoz, és bemondani a túloldalon tartózkodó csaposnak a kívánságunkat. Csúcsidőn kívül ez általában egyszerű. A munkaidő végét követő órákban azonban már némi rámenősséget igényel. A ma már  egyébként sem  kimért udvariasságukról ismert britek ilyenkor bizony kifejezetten tülekednek a pultnál. Tehát : a szemkontaktus felvétele, kitartott könyök, esetleg a pénz előrenyújtása kifejezetten segít elérni célunkat.
Fizetni azonnal kell, a borravalót (tip) viszont egyáltalán nem várják el, pontosan adnak vissza.Vannak helyek,ahol, ha mégis csörren az apró , a pultos megkongat egy kis harangot köszönetként s felhívva a kocsma népének figyelmét a bőkezűségre . A söntés harangja régebben minden pubban pontban este 11-kor megkondult a zárórát jelezve. Amúgy a pub kifejezetten készpénzes hely. Bankkártyát – ha elfogadnak – csak 5 font feletti számla esetén, de ezt nem árt előre tisztázni. Hosszabb tartózkodás (több kör) esetén előfordulhat, hogy elkérik a bankkártyát, s egy bilétát adnak cserébe, így csak a végén, összesítve kell fizetni.
Ha (meleg) ételt is rendelünk, szintén előre kell leszámolni a pénzt. Kapunk egy kis táblácskát, rajta egy számmal, amit az asztalunkra helyezünk – innen tudják, hogy kinek, mi, hova jár.
A tányérokat és poharakat természetesen már nem nekünk kell visszavinnünk.


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

Mediterráneum az Alpokban

Dél-Tirol, Itália északi szeglete kevéssé ismert a magyar turisták körében. Az I. világháború végéig, 1919-ig Tirolhoz, azaz Ausztriához tartozott, azóta Olaszország része. Így nem csoda, ha a vidék ma legalább annyira osztrák, mint amennyire olasz.

Bőhm Kornél Gasztro

Szörpöljünk!

Valószínűleg ez a legegyszerűbben elkészíthető szénsavas üdítő. Az ember csak önt egy kevés sűrű szörpöt a pohár aljára, nagy lendülettel szódavizet spriccel bele, és kész. Akinek van késztetése, jégkockát, szívószálat is tehet az italába.

Kovács Gábor Gasztro

Eltérített márkák a sörpiacon

A marketingszótárban a márkaeltérítés azt jelenti, hogy a különféle termékekkel azonosuló fogyasztók átveszik a hatalmat fölötte, és maguk határozzák meg a termék további arculatát, néha negatív irányban változtatva rajta. A hazai sörpiacon ennek ellenkezője zajlik: néha maguk a gyártók "rontanak le" egy jónevű márkát.

Szikora Katalin Gasztro

Melyik ásványvizet vegyük le a polcról?

Hiába hangzik el minden nyáron a jó tanács: melegben a meleg ital hűsít igazán. A konok magyar csak nyakalja a hideg ásványvizet. Évről évre többet. De még mindig nem annyit, mint az egészségtudatosabb uniós polgárok, akik fejenként 100-160 litert isznak meg egy esztendő alatt.

Vétek György Gasztro

Itt a gyümölcs(sör)szezon!

Sokan esküsznek rá, hogy kánikulában nincs jobb mint egy pofa hideg sör. Fatális tévedés. Nagy melegben a sör túlságosan „tömény”. Akkor már inkább egy laza fröccs. De az igazi a gyümölcssör!

Gasztro

Sörözés Horvátországban: mit igyunk?

A Horvátországba utazó magyar turistáknak biztos nem kell betárazniuk egy láda sört a kocsiba. Mindenhol az itthon megszokott minőséget kapják, a hazaihoz hasonló áron. A tengerparti nyaralás pedig kivált alkalmas a helybeli sörök beható tanulmányozására. Eláruljuk: szerintünk a Staro Cesko a király.

Vétek György Gasztro

A borok világa – a világ borai Londonban

Pohárral a kezünkben két óra alatt végigsétálhatunk a világ nagy szőlő- és bortermelő vidékein. Bolyonghatunk azonban bármeddig, Magyarországra nem lelünk a Vinopolisban.

Gőgh Csilla Gasztro

Élj a mának!

Az egészségtudatos fogyasztók régiójába kalandozott a Red Bull gyártója. A külföldi piacon már korábban megjelentek Kombucha, Kefír és Ginko névre keresztelt üdítőitalai, melyeket néhány napja nálunk is forgalmaznak. Igaz, egyelőre csak az újonnan megnyílt pesti luxusgyorsétterem, a Vapiano italkínálatát színesítik.

Kovács Gábor Gasztro

A legegészségesebb sör

1516-ban IV. Vilmos bajor herceg elérkezettnek látta az időt, hogy a „sörkotyvasztásnak” országszerte véget vessen. A Sörtisztasági Törvény értelmében ettől kezdve a sör főzéséhez malátán, komlón és vízen kívül más anyag nem volt használható.