szerző:
Tetszett a cikk?

Bár igen kedvelt italféle, s nagyon sokan élnek vele, a gyűjtőneve kezd kimenni a divatból:likőr. Előljáróban feltétlen tisztázandó, hogy a likőrök a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem női italok és semmiképpen nem tévesztendők össze a szeszből és aromákból pancsolt körömlakkokkal.

© www.wikimedia.org
Az igazi likőrök nem is annyira „kontyalávalók”, hiszen gyakran nemcsak, hogy az égetett szeszektől megszokott 40 százalékos alkoholtartalmat hozzák, de azt jóval meg is haladják. Ami viszont közös bennük, hogy alapanyagaik között csakis természetes, fűben-fában megtalálható komponensek szerepelnek. Mindezt elsősorban annak is köszönhetjük, hogy a kezdetektől fogva hamar rájöttek az emberek, kórságaik gyógyítására igen sokféle növény, illetve azok egyes alkotóelemeinek alkoholos oldatai igencsak alkalmasak. S hogy ezeket a többségükben nem túl jó ízű, keserű  gyógyszereket könnyebb legyen lenyelni, többféle módszerrel is próbálkoztak. Amint viszont megtalálták a megfelelő „állományjavító” gyümölcsöt vagy édesítőszert, arra is rájöttek, hogy az így készített orvosság fogyasztása már nemcsak betegeknek ajánlható.

Ezek az italok kizárólag természetes, növényi alapanyagok felhasználásával készülnek. Különféle gyógyhatású vegyületeket és ízanyagokat tartalmaznak, melyeket desztillációval vagy más módszerekkel nyernek ki. Az, hogy mennyire lettek keserűek vagy édesek, kizárólag a recept megalkotójának szándékán illetve gyakran a véletlenen is múlott. A felhasználható gyógynövények sokasága mérhetetlen változatosságot nyújtott. Az angelikamagtól a zellergyökérig, az agnosturafa-kéregtől a kolombó-gyökérig közel száz kipróbált gyógy- és fűszernövény változatos felhasználása szavatolja, hogy minden bajra-búra legyen megoldás.

A legnépesebb s legnépszerűbb a gyomorkeserűk családja. Ide tartozik a hazai Unicum, a cseh Becherovka, a német Jägermeister és Underberg, az olasz Fernet Branca, a holland Booenekamp – hogy csak a leghíresebbeket említsük. Fontos tudnivaló, hogy a gyomorkeserűk jellemzően digesztívek: fogyasztásuk elsősorban étkezés után ajánlott. Azaz, nem tévesztendők össze azokkal a bitterekkel – például Campari – melyek ízvilága hasonló ugyan, de  alkoholtartalmuk alacsonyabb, s ennek köszönhetően ideális étvágygerjesztők azaz aperítífek.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

Kölni életképek

Európa legnagyobb sörplakát-gyűjteményének egy kölni sörfőzde épülete ad otthont. Így mindjárt a gyakorlatban is meggyőződhetünk arról, amit a plakátok sugallnak: a sör kellemes társasági ital.

Gőgh Csilla Gasztro

Borról borra

Ma Magyarország huszonkét történelmi borvidékén huszonhét borút egyesület működik. Ez idő tájt bármerre járunk az országban, mindenütt válogathatunk a szüreti programokból, és a szokásosnál is több szó esik régi s új borokról.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Dél-Afrika, a Budai Borfesztivál idei díszvendége

Dél-Afrika számos részén foglalkoznak szőlőműveléssel, de a termésnek csak egy részét értékesítik borként. A világ hetedik legnagyobb bortermelője, még úgy is, hogy a bor jelentős részéből borpárlatot, azaz brandyt állítanak elő.

Kovács Gábor Gasztro

Hagyomány és műanyag

Hagyomány és minőség - hirdeti önmagát az InBev legújabb háromnegyed-literes műanyag palackos sörének címkéjén. A minőség kérdése nem ennek az írásnak a témája, a hagyományról azonban ejtenénk néhány szót.

Gasztro

Bajor attrakció

A sör legnagyobb európai ünnepe, a 174. müncheni Oktoberfest szeptember 22-én veszi kezdetét. A sörünnepen hagyományosan a müncheni sörgyárak – az Augustiner-Bräu, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu, a Löwenbrau, a Paulaner és a Spaten – állíthatnak sörsátrat és mérhetnek sört. Az Oktoberfest minden évben pompás felvonulással nyílik.

Gőgh Csilla Gasztro

Nagy lélekkel kicsinek maradni

Ritkán hallani manapság: úgy szereti kedvesét, hogy a pincészetét is róla nevezi el. Sőt, viszonya az élet más dolgaihoz, így a borokhoz is alázattal és rajongással teli, borait pedig olyan nevekkel illeti, mint Áldás, Merengő, Kedves.

Gőgh Csilla Gasztro

Hetvenezres palack

Közel 3 millió forint bevétellel zárult a 16. Budapesti Borfesztivál Jótékonysági Borárverése. A Hadtörténeti Múzeum Márvány termében gálavacsorával egybekötött licitáláson 31 felajánló 42 tétele került kikiáltásra.

Kovács Gábor Gasztro

Az inas találmánya

Sörügyben mindent kitaláltak már: valamennyi trend csak az egykor jól bevált sörfőzési módszerek újragondolása. Ilyen az Ice Beer is, amely a hagyományos jégsör, az Eisbock modernizált változata.