Tetszett a cikk?

A hollandiai Wageningen egyetemének étkezdéjében kamerákkal figyelik a vendégeket. Nem azért mintha attól tartanának, hogy ellopják a kiskanalat.

A francia élelmezési cég , a Sodexho Alliance és más, kisebb , hasonló profilú európai vállalat 3 millió eurós, fogyasztói szokásokat felmérő kutatásának alanyai.

Kérdőívezés helyett ezzel a módszerrel mérik fel szokásaikat, viselkedésüket, reakcióikat. Egy központi vezérlőből irányítják a kamerákat, amelyek ráközelítenek a vendégek asztalára, tányérjára, rögzítik ki, mit választ, hogyan eszik, mennyi maradékot hagy stb.
Az étterembe csak az  egyetem dolgozói térhetnek be, akik beleegyező nyilatkozatot írtak alá a Nagy Testvérnek.

/ Vendéglátás, 2007.nov./
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

A bor és a pálinka kezet fogott

A Pannon Bormíves Céh és a Pálinka Céh Egyesület képviselői együttműködési szerződést kötöttek a tradíciók ápolása, a minőségvédelem s mindenekelőtt annak érdekében, hogy a magyar borok és pálinkák visszanyerjék méltó helyüket a kulturált italfogyasztásban határainkon innen és túl.

hvg.hu Gasztro

A Bor Női Arca

Elmúlt már az az idő, amikor a pincér valami „finom kis női bort” ajánlott a hölgyeknek, mert biztos volt benne, hogy a gyengébb nem képviselői csak az édes bort szerethetik, meg amúgy sem értenek a szőlő levéhez. Az utóbbi években egyre-másra tűnnek fel a borászatokban, kereskedésekben, vendéglátásban az értő női szakemberek.

hvg.hu Gasztro

Új bor, új generáció

Az ínyencek szerint csak lassan, ráérősen szabad ízlelgetni a kellőképpen kiérlelt sajtokat, leginkább egy pohár nemes bor társaságában. Erre kiváló alkalom az immár negyedszerre megrendezendő Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál, ahol két napon át, november 24-25-én egy helyen, a Vörösmarty téri Gerbeaud házban találkozhatnak az érdeklődők a legjobb hazai bor- és sajttermelőkkel.

hvg.hu Gasztro

Kettős évforduló

Szivarpálinka-bemutatóval ünnepelte 5. születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde. Korlátozott mennyiségben az évfordulóra készült új italuk, az Agárdi Szivar aszútörköly-pálinka. Az 1 400 palackból kevesebb mint 1 000 kerül kereskedelmi forgalomba.

Gasztro

Újbor és libator

A szabadtéri múzeumok őszi szezonzáró eseményei országszerte Szent Márton napja körül zajlanak, amihez tájegységenként számos néphagyomány, szokás kapcsolódik.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Hogyan készítsünk tojáslikőrt?

Közeleg a karácsony, és sokaknak elképzelhetetlen az ünnep egy pohárka sűrű, édes, de mégis erős tojáslikőr nélkül.

Gőgh Csilla Gasztro

Liba libát ér országszerte Márton napján

Amint már hírül adtuk, ezen a hétvégén országszerte több falumúzeumban Márton-napi rendezvényekkel várják az érdeklődőket, akiket remélhetőleg a hűvös novemberi napok sem riasztanak el attól, hogy finom falatokat és jó borokat kóstolgassanak. Kedvcsinálónak a szentendrei Skanzen programjából adunk ízelítőt.