szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

„Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagnei pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani” – vallotta 1882-ben Törley József, amikor még Franciaországban megjelentette saját neve alatt első pezsgőjét.

S egyúttal ott is hagyta tanulmányai, gyakorlata színterét, Reims  városát, hogy idehaza, Magyarországon alapítsa meg önálló üzemét. Promontorban /Budafokon/ találta meg a franciaországihoz hasonlatos, megfelelő pincéket, és Etyek szőlővesszein a legideálisabb alapanyagot.

Ennek éppen 125 éve. A jeles jubileum alkalmából karácsony előtt nyílt kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban / Bp. V.ker., Szent István tér/. Közel három hónapra a Belvárosba költözött a budafoki Törley kastély japán szalonja és a gyár múzeumi gyűjteménye, kiegészítve Törley Mária művészeti alkotásaival.

A március 9-ig látogatható Pezsgőünnep c. tárlat szórakoztató, színes történelmi áttekintés. Egyúttal tisztelgés az alapító, Törley József előtt, aki igen egyszerű testámentumot hagyott az utódokra, mely szerint tökéletlen portékát sose adjanak ki a renomé miatt.

Talán ennek is köszönhető, hogy a kiállítászárás után két héttel, március 25-én az Európai Közösség képviselői a magyar Törley pezsgővel koccintanak majd a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

A csoki Mikulás a legnépszerűbb

A karácsonyi édességek forgalma várhatóan idén is meghaladja a 2 milliárd forintot. Míg a Mikulás figurára több mint 1 milliárd forintot költöttek a fogyasztók 2006 telén, addig a Mikulás csomagokra csak 400 milliót.

Gasztro

Klikkelj, spórolj, egyél jót!

A közel egy éve indult, világújdonságnak számító fapadosetterem.hu online foglalási rendszer, amelyet a diszkont légicégek mükődésének mintájára dolgoztak ki, a mindennapos étterembe járás népszerűsítését tűzte ki célul.

Vétek György Gasztro

A vendéglátás mesterei

Vigyázz, kész, rajt! Megindult az ilyen tájt szokásos karácsonyi (szakács)könyvözön. A boltok polcai roskadásig a kínálattal. Mi is választottunk egyet, amelyet elsősorban az különböztet meg az egyéb receptgyűjteményektől, hogy szerzői nem hivatásos szakácskönyvírók, hanem gyakorló séfek.

Gőgh Csilla Gasztro

Szeretjük a biot, de drágának tartjuk

Egy kutatás szerint a legtöbb magyar saját egészsége érdekében vásárol kisebb-nagyobb rendszerességgel bio terméket. „Kedvelnénk, de drága” – mondja minden második válaszadó.

hvg.hu Gasztro

Új bor, új generáció

Az ínyencek szerint csak lassan, ráérősen szabad ízlelgetni a kellőképpen kiérlelt sajtokat, leginkább egy pohár nemes bor társaságában. Erre kiváló alkalom az immár negyedszerre megrendezendő Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál, ahol két napon át, november 24-25-én egy helyen, a Vörösmarty téri Gerbeaud házban találkozhatnak az érdeklődők a legjobb hazai bor- és sajttermelőkkel.

hvg.hu Gasztro

Vince-napi borrandevú

A szőlészek, borászok, vincellérek kalendáriumában ugyancsak jeles dátum január 22., védőszentjük, Szent Vince névnapja. A népi megfigyelések szerint ennek a napnak az időjárásától függ, milyen lesz az őszi szőlőtermés: „Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod”.

hvg.hu Gasztro

A Bor Női Arca

Elmúlt már az az idő, amikor a pincér valami „finom kis női bort” ajánlott a hölgyeknek, mert biztos volt benne, hogy a gyengébb nem képviselői csak az édes bort szerethetik, meg amúgy sem értenek a szőlő levéhez. Az utóbbi években egyre-másra tűnnek fel a borászatokban, kereskedésekben, vendéglátásban az értő női szakemberek.

hvg.hu Gasztro

A bor és a pálinka kezet fogott

A Pannon Bormíves Céh és a Pálinka Céh Egyesület képviselői együttműködési szerződést kötöttek a tradíciók ápolása, a minőségvédelem s mindenekelőtt annak érdekében, hogy a magyar borok és pálinkák visszanyerjék méltó helyüket a kulturált italfogyasztásban határainkon innen és túl.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Hogyan készítsünk tojáslikőrt?

Közeleg a karácsony, és sokaknak elképzelhetetlen az ünnep egy pohárka sűrű, édes, de mégis erős tojáslikőr nélkül.