Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2ddbb278-284e-42b3-9fb5-54dd0d87e763","c_author":"Gyenis Ágnes","category":"360","description":"Csoportos létszámleépítést jelentett be a Dunaferr utódcégeinek a felszámolója. Mindez előrevetítheti a dunaújvárosi cég sorsát annak ellenére, hogy másodszorra is eladóvá váltak a csődbe navigált Dunaferr életképes részei. Egyre távolabb kerül egymástól a magyar acélipar megmentésének politikai lózungja és a rideg üzleti valóság.","shortLead":"Csoportos létszámleépítést jelentett be a Dunaferr utódcégeinek a felszámolója. Mindez előrevetítheti a dunaújvárosi...","id":"20250417_hvg-uj_dunaferrpalyazat_lebegtetett_dolgozok_avilag_penze_a_remenytelenseg_szigete","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2ddbb278-284e-42b3-9fb5-54dd0d87e763.jpg","index":0,"item":"f0369dcd-4dea-46d1-a869-844a9e8c36eb","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-uj_dunaferrpalyazat_lebegtetett_dolgozok_avilag_penze_a_remenytelenseg_szigete","timestamp":"2025. április. 17. 09:11","title":"Nem tartogat sok jót az egykori Dunaferr jövője","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1fcda308-8cff-4931-bff1-25b0a1768b3d","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Pár nap alatt elkapták.","shortLead":"Pár nap alatt elkapták.","id":"20250418_robbantas-kozveszellyel-fenyegetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1fcda308-8cff-4931-bff1-25b0a1768b3d.jpg","index":0,"item":"a41a57ea-bb06-4a22-8c68-24424b05b7d0","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_robbantas-kozveszellyel-fenyegetes","timestamp":"2025. április. 18. 13:54","title":"„Repülni fogtok, kutyák! Meg fogtok dögleni” – robbantással fenyegetőzőtt egy tatai férfi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bd0f30e8-19d7-423b-a94c-dc21082d66f1","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Tizenöt éve nem gyűlt össze 20 centimétert elérő hóréteg a pestszentlőrinci állomáson.","shortLead":"Tizenöt éve nem gyűlt össze 20 centimétert elérő hóréteg a pestszentlőrinci állomáson.","id":"20250417_tobb-mint-egy-evtizede-alig-esik-ho","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bd0f30e8-19d7-423b-a94c-dc21082d66f1.jpg","index":0,"item":"75356bed-9869-4e06-880b-aa98f5f17683","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_tobb-mint-egy-evtizede-alig-esik-ho","timestamp":"2025. április. 17. 08:08","title":"Drasztikus visszaesés: több mint egy évtizede alig esik hó Budapesten","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7c8c6311-4183-4573-ac06-cd73ef726da0","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A tervek szerint először egy memorandumot, majd a végleges dokumentumot írják alá a felek.","shortLead":"A tervek szerint először egy memorandumot, majd a végleges dokumentumot írják alá a felek.","id":"20250417_ukrajna-egyesult-allamok-haboru-asvanykincsek-megallapodas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7c8c6311-4183-4573-ac06-cd73ef726da0.jpg","index":0,"item":"67394217-45be-4997-bb6f-93e7fa2cc64a","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_ukrajna-egyesult-allamok-haboru-asvanykincsek-megallapodas","timestamp":"2025. április. 17. 07:47","title":"Kijev szerint közel az ukrán–amerikai megállapodás az ásványkincsekről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9ab2bde1-55fe-44c0-9af1-7e47096087e0","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Az ítélet a Google második nagy versenyjogi veresége kevesebb mint egy éven belül.","shortLead":"Az ítélet a Google második nagy versenyjogi veresége kevesebb mint egy éven belül.","id":"20250417_Google-reklamok-birosag-USA-Trump-monopolium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9ab2bde1-55fe-44c0-9af1-7e47096087e0.jpg","index":0,"item":"d0ae51fa-6f4b-4cfd-b7a3-4884b2b3235e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_Google-reklamok-birosag-USA-Trump-monopolium","timestamp":"2025. április. 17. 21:09","title":"Washington feldarabolná a Google-t, az amerikai bíróság szerint illegális reklámpiaci monopóliumot tart fenn a cég","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b6c512d4-75ca-48bc-811a-99330bca5070","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Az egyik beteg kritikus állapotban van, míg öten súlyos sérüléseket szenvedtek.","shortLead":"Az egyik beteg kritikus állapotban van, míg öten súlyos sérüléseket szenvedtek.","id":"20250417_Lovoldozes-Florida-egyetem-korhazba-szallitottak-sebesult-serul","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b6c512d4-75ca-48bc-811a-99330bca5070.jpg","index":0,"item":"064a5ce5-5394-4994-becc-fd7da7baabab","keywords":null,"link":"/vilag/20250417_Lovoldozes-Florida-egyetem-korhazba-szallitottak-sebesult-serul","timestamp":"2025. április. 17. 20:17","title":"Lövöldözés volt egy floridai egyetemen, egy ember meghalt és legalább hatan megsérültek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7eb1a8ce-03dc-40f2-9b4b-e0f9887e976f","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Beszaladt a pékségbe, majd figyelmetlenül elindult. ","shortLead":"Beszaladt a pékségbe, majd figyelmetlenül elindult. ","id":"20250417_Kirepult-a-kocsijabol-egy-sofor-miutan-egy-rendorautoval-utkozott-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7eb1a8ce-03dc-40f2-9b4b-e0f9887e976f.jpg","index":0,"item":"0489a5b0-a2ef-4daf-bd85-b9e4ebc95382","keywords":null,"link":"/cegauto/20250417_Kirepult-a-kocsijabol-egy-sofor-miutan-egy-rendorautoval-utkozott-video","timestamp":"2025. április. 17. 07:51","title":"Kirepült a kocsijából a sofőr, aki egy rendőrautóval ütközött – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a2f667b6-02b0-4333-950e-806dce7867ed","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"A napelemesek már tavaly azt mondták a most elkaszált kormányrendeletről, hogy veszélyezteti a beruházói és befektetői bizalmat.","shortLead":"A napelemesek már tavaly azt mondták a most elkaszált kormányrendeletről, hogy veszélyezteti a beruházói és befektetői...","id":"20250417_alaptorveny-seres-szaldoelszamolas-napelemes-rendszerek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a2f667b6-02b0-4333-950e-806dce7867ed.jpg","index":0,"item":"7c174ba9-bf50-4e73-a9c3-43217b935015","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_alaptorveny-seres-szaldoelszamolas-napelemes-rendszerek","timestamp":"2025. április. 17. 12:07","title":"Döntött az Alkotmánybíróság: Alaptörvény-sértően fosztották meg a szaldóelszámolástól a háztartási napelemeseket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Hatalmas divatja van az elköltözünk-letelepszünk-főzőcskézünk könyveknek. Különösen azok számíthatnak nagy népszerűségre, amelyek legendás helyeken játszódnak. Frances Mayes Toscanában vett házat és szeretett bele a környékbe, Tom Stone Görögországban próbálkozott, Susan Loomis pedig egy röpke párizsi kaland után a francia vidéket, Normandiát választotta.
Susan Loomis milliók kedvencévé vált két könyvének (Ház a Tatin utcában, Életünk a Tatin utcában) köszönhetően, amelyekben nem csak a francia vidéki konyha dicséretét zengi, de saját magáról és családjáról is sokat elárul az olvasóknak.
S bár Loomis rendszeresen publikál amerikai lapokban,könyveinek elsődleges célja Louviers és környékének bemutatása, a helyi termékek és gazdák dicsérete, valamint főzőiskolájának népszerűsítése. A Rue Tatinen lévő házról szóló történetek elolvasása után személyes ismerősünknek érezhetjük. Természetesen mindkét könyv tartalmaz recepteket is, sok közülük helyi specialitás, másokat Loomis még az Egyesült Államok déli részéről, a szülői házból hozott magával. A második könyv megjelenése óta keveset hallottunk Loomisékról, ezért megkerestük Susant és feltettünk néhány kérdést, amelyekre örömmel válaszolt.
hvg.hu: Amerikai létére sok éve Franciaországban él. Milyen hatással volt önre a környezet, az eltérő kultúra?
Susan Loomis: Biztos vagyok benne, az, hogy Franciaországban élek, megváltoztatott. Az egyik példa, ha húsz percet kell vezetni azért, hogy vásárolhassak, azt már soknak találom, így ritkán használom az autómat, jobban szeretek biciklivel, busszal vagy vonattal közlekedni. Soha nem nézek tévét és állandóan rádiót hallgatok. Nagy változás, hogy többet vitatkozom, mint korábban tettem, annak érdekében, hogy megkapjam, amire szükségem van. Magasabb sarkú cipőket viselek, mint amikor az Egyesült Államokban éltem, és több gondot fordítok a sminkemre és a divatra – de ez csak néhány dolog. A főzési szokásaimat illetően, inkább azt mondanám, hogy fejlődtek, nem megváltoztak. Kialakult egy egyszerű, tiszta stílus, amely a legjobb, legfrissebb helyi összetevőkre épül. Minden egyszerűen elkészítve, hogy a hozzávalók íze kiragyogjon.
hvg.hu: Egy könyv megírása néha talán túlságosan is népszerűvé teheti a szerzőt, annyira, hogy az már zavarja a magánéletét. Önnek vannak problémái a hírnévvel?
S. L.: Nem, nincsenek, de nem is szeretném, hogy legyen, úgyhogy nem ápolom vagy bátorítom a jelenséget.
hvg.hu: Előfordul, hogy a turisták csak a Tatin utcai könyvek miatt mennek Louviers-ba?
S. L.: Igen, előfordul, elég gyakran, persze nagyon örülök és büszke vagyok ilyenkor.
hvg.hu: A főzés remek móka, de azért nagyon fárasztó is, főleg, ha profi szakácsként műveli az ember. Nem szokott belefáradni?
S. L.: Természetesen elfáradok néha, na jó, nagyon sokszor. De annyira szeretek főzni, hogyha egyszer belekezdtem, megfeledkezem a kimerültségről. Persze azért időnként jólesik más emberek házában vendégeskedni vagy néha étterembe menni.
hvg.hu: Elképzelhető, hogy két gyermeke közül valamelyik tovább viseli a kötényt és forgatja a fakanalat?
S. L.: Ebben a pillanatban azt jósolnám,hogy valószínűleg egyikük sem.
hvg.hu: Milyen fontos tanácsot adna olvasóinknak, amely saját főzési tapasztalatain alapszik?
S. L.: A legfontosabb tanács, amit adhatok, hogy lehetőség szerint mindenki attól szerezze be az alapanyagokat, aki megtermelte, legyenek olyan közel a kereskedelmi láncban, amennyire csak lehet. Ezzel támogatnak egy alapvető fontosságú életmódot és közösségeket, ráadásul csodálatos, ízletes alapanyagokhoz is hozzájutnak. Mindenki boldog, a termelő és a felhasználó is.
Recept:
Audrey joghurttortája (8 személyre)
Hozzávalók: Vaj és liszt a forma kikenéséhez; 21 dkg liszt, 3/4 kávéskanál sütőpor, 3 csepp vanília aroma, 1 csipet finom szemű tengeri só, 3 nagy tojás, 21 dkg cukor, 1 és ¼ dl joghurt, 12 dkg olvasztott, lehűtött vaj, 9 dkg gőz fölött olvasztott, lehűtött csokoládé és porcukor a torta tetejére.
A sütőt 190 fokra előmelegítjük, egy 24 cm átmérőjű, magasfalú tortaformát kivajazunk, lisztezünk. Egybe szitáljuk a lisztet, a sütőport és a sót. A tojásokat habosra verjük a cukorral és apránként a lisztes keverékhez adjuk, alaposan összedolgozzuk. Végül hozzá vegyítjük a joghurtot, a vanília aromát és a vajat. A fele mennyiségű tésztát a tortaformába simítjuk, a másik feléhez hozzákeverjük a csokoládét és a tortaformában óvatosan – műanyag vagy falapáttal összeforgatjuk az egészet, hogy márványos legyen a tészta. A sütőben középső rácson 35 perc alatt kisütjük, ha kihűlt a tetejét megszórjuk porcukorral.
Úgy tűnik, a vendéglősök egy része igencsak tiszteli a néphagyományt. Szó szerint értelmezi a torkos csütörtököt. Legalábbis, ami a farsangból maradt ételek elfogyasztásának szokását illeti. Ráadásul még ismerik egyéb elnevezéseit is a jeles napnak: zabáló avagy csonka csütörtök.
Három napig vendégeskedett a múlt héten Budapesten Yves Thuriès, francia cukrász és Michelin-csillagos szakács. A Costes étterem meghívására Trilógiák címmel mutatta be 21. századi konyhaművészeti koncepcióját. Interjúnk a mester itt tartózkodásának második napján készült.
Nagyanyáink, dédanyáink, ük, sőt még korábbi felmenőink is ismerték, sőt előszeretettel használták azokat az eljárásokat, amelyek ugyan hangzatos névvel, de legújabb kori vívmányokként masíroznak a mai konyhákba. Manapság már gyakori, hogy egy trendi étterem étlapján, nem minden szót értünk, mert a technológia átnevesíti az egyes fogásokat.
Téves az a felfogás, mely szerint a proteinek és állati zsiradékok nélküli táplálkozás károsítja a szexuális életet. Legalábbis ezt állítja az olasz vegetáriánusok szövetsége.
Royal Hospital Road 68: a Magyarországon is egyre ismertebb és népszerűbb sztárséf, a konyha ördögeként emlegetett Gordon Ramsay három Michelin-csillagos londoni étterme. Szerzőnk néhány hete a gasztronómia egyik csúcskonyhájaként nyilvántartott chelsea-i szentély vendégeként tölthetett el pár felejthetetlen órát.
Budapesten egyre több, elsősorban felsőkategóriás étterem kerül ukrán üzletemberek tulajdonába, akik Magyarországra mentik a pénzüket; a Világgazdaság úgy tudja, a fővárosban eddig nyolc-tíz luxuséttermet vettek meg ukránok.
Sorozatunk második állomása a budapesti Four Seasons Hotel, azaz a Gresham-palota. Kitűnő olasz-magyar konyhájáról hírneves étterme, a Páva a közelmúltban zárt be,illetve alakult át rendezvényteremmé. Így különösen érdekelt minket, át tudja-e venni az étterem szerepét a Gresham Kávéház .
Elengedtük a farsang farkát, húst hagytunk, torkoskodtunk. Most mit együnk? Eljött az ideje, hogy elkáposztásítsuk a káposztás tálat. Amit igencsak lebecsülünk, ha nem lapul benne jókora dagadó, kövérkedik töltelék, kolbász.
Mindenhol, minden ünnepnek megvannak a maga sajátos étkezési szokásai. A zsidó naptárban a történelmi zarándokünnepek és emléknapok mellett van egy olyan jeles dátum, amit az öröm, a nagy evés-ivás jegyében köszöntenek. Ez a Purim, a zsidó farsang, amelyet mostanság ünnepelnek. Ilyenkor készítik a legkülönlegesebb süteményeket.