Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Politikusok és katonai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország 2029-ben megtámadhatja Európát – a Die Zeit megkérdezte, honnan tudják ezt ilyen pontosan. Hitlernek figyelmeztetésül kell szolgálnia a mai konzervatívok számára, mondta Manfred Weber a Politicónak. Joschka Fischer volt német külügyminiszter szerint Európának szabad, szuverén hatalomként kell egyesülnie, ha nem akar beszorulni a birodalmi, agresszív Oroszország, illetve megbízhatatlan Amerika közé. Témák és vélemények a világsajtóból.","shortLead":"Politikusok és katonai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország 2029-ben megtámadhatja Európát – a Die Zeit...","id":"20250523_nemzetkozi-lapszemle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe.jpg","index":0,"item":"5b37f42f-d3d4-44af-8071-37b9b6712134","keywords":null,"link":"/360/20250523_nemzetkozi-lapszemle","timestamp":"2025. május. 23. 11:20","title":"Jönnek az oroszok 2029-ben? Talán – így látja a német hadsereg egyetemének professzora","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4eb4be6d-4efe-4cf6-a3ad-c4e4f3787fb3","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A német cég főüzemével osztoznak majd a gyártáson.","shortLead":"A német cég főüzemével osztoznak majd a gyártáson.","id":"20250523_Reszben-elviszik-az-Audi-Q3-gyartasat-Gyorbol","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4eb4be6d-4efe-4cf6-a3ad-c4e4f3787fb3.jpg","index":0,"item":"709be6a6-d0ef-4e29-94d1-137f069169f9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250523_Reszben-elviszik-az-Audi-Q3-gyartasat-Gyorbol","timestamp":"2025. május. 23. 12:52","title":"Részben elviszik az Audi Q3 gyártását Győrből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c501d686-e619-45df-8741-a041d588518c","c_author":"EUrologus","category":"eurologus","description":"A NEUrologus, az EUrologus új, európai uniós ügyekkel és külpolitikával foglalkozó podcastjának első részében az EUrologus újságírója, Kuglics Sarolta Takácsy Dorka Oroszország-szakértővel és Tábor Áron kül- és biztonságpolitikai szakértővel beszélgetett. Oroszországról, Ukrajnáról, a Trump-elnökségről és a világpolitika változásainak a magyar politikára és kormányzati kommunikációra gyakorolt hatásáról.","shortLead":"A NEUrologus, az EUrologus új, európai uniós ügyekkel és külpolitikával foglalkozó podcastjának első részében...","id":"20250524_neurologus-podcast-mit-latunk-itthon-ukrajnabol-kormanypropaganda-vs-kulpolitikai-valosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c501d686-e619-45df-8741-a041d588518c.jpg","index":0,"item":"5552fcea-9c6f-40a3-94bc-d95ba9cd9bad","keywords":null,"link":"/eurologus/20250524_neurologus-podcast-mit-latunk-itthon-ukrajnabol-kormanypropaganda-vs-kulpolitikai-valosag","timestamp":"2025. május. 24. 09:45","title":"NEUrologus Podcast: Mit látunk itthon Ukrajnából? A kormánypropaganda és a külpolitikai valóság","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"95b6c2b5-deb1-410d-881e-84934ee06418","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Claude Opus 4 nevű MI-modell biztonsági tesztelésekor az Anthropic mérnökei azt találták, ha fenyegetve érzi magát, a mesterséges intelligencia zsarolni kezdi a mérnököket.","shortLead":"A Claude Opus 4 nevű MI-modell biztonsági tesztelésekor az Anthropic mérnökei azt találták, ha fenyegetve érzi magát...","id":"20250523_anthropic-mesterseges-intelligencia-claude-opus-4-zsarolas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/95b6c2b5-deb1-410d-881e-84934ee06418.jpg","index":0,"item":"d9c57d37-9f48-4701-9945-91a804b07642","keywords":null,"link":"/tudomany/20250523_anthropic-mesterseges-intelligencia-claude-opus-4-zsarolas","timestamp":"2025. május. 23. 14:03","title":"Zsarolni kezd az Anthropic új mesterséges intelligenciája, ha le akarják cserélni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"31923f45-747a-45f5-808a-c5d2411c16a2","c_author":"Kasza János ","category":"tudomany","description":"Este 11 van, és nincs otthon élesztő? Menet közben kifogyott a pénteki házibuli üzemanyaga? Elfelejtett megvenni valamit, amire mindenképp szüksége lenne? Magyarországon eddig nem látott üzletet nyitott a Coop Szegeden – itt akár éjszaka is vásárolhat, de úgy, hogy dolgozók már nincsenek. Kipróbáltuk, mit tud az üzletlánc hibrid boltja – megmutatjuk, hogyan próbálhatja ki ön is.","shortLead":"Este 11 van, és nincs otthon élesztő? Menet közben kifogyott a pénteki házibuli üzemanyaga? Elfelejtett megvenni...","id":"20250522_szeged-coop-hibrid-szemelyzet-nelkuli-mukodes-allando-nyitvatartas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/31923f45-747a-45f5-808a-c5d2411c16a2.jpg","index":0,"item":"0503cf7a-de2e-4ab1-b3a1-17210c81f9aa","keywords":null,"link":"/tudomany/20250522_szeged-coop-hibrid-szemelyzet-nelkuli-mukodes-allando-nyitvatartas-ebx","timestamp":"2025. május. 22. 16:39","title":"Megnyílt az első olyan bolt az országban, ahova akkor is bemehet vásárolni, amikor a dolgozók már hazamentek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9d951386-afde-4aea-b0e3-96a40e1afaca","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Brit kutatók egy olyan újfajta tesztet fejlesztettek ki, melynek gyorsasága életmentő lehet a betegek számára.","shortLead":"Brit kutatók egy olyan újfajta tesztet fejlesztettek ki, melynek gyorsasága életmentő lehet a betegek számára.","id":"20250522_agydaganat-tumor-azonositas-vizsgalat-diagnozies-betegseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9d951386-afde-4aea-b0e3-96a40e1afaca.jpg","index":0,"item":"2ab216bc-339c-42b1-a88e-7522376a91e3","keywords":null,"link":"/tudomany/20250522_agydaganat-tumor-azonositas-vizsgalat-diagnozies-betegseg","timestamp":"2025. május. 22. 20:03","title":"8 hét helyett 2 óra alatt megmondja ez az új teszt, milyen agytumora van a betegnek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"185bac3f-71ac-471f-82b5-b9946cc908be","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Egy éve még csak a lakáshitelek 25 százalékánál haladta meg a kölcsönösszeg vételár 70 százalékát, ma már több mint egyharmadnál.","shortLead":"Egy éve még csak a lakáshitelek 25 százalékánál haladta meg a kölcsönösszeg vételár 70 százalékát, ma már több mint...","id":"20250523_bankhitel-eladosodottsag-bankmonitor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/185bac3f-71ac-471f-82b5-b9946cc908be.jpg","index":0,"item":"8933d8fb-5b86-406e-99b6-64449b91c4f6","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250523_bankhitel-eladosodottsag-bankmonitor","timestamp":"2025. május. 23. 09:43","title":"Kijött egy vészjósló szám: elképesztő módon eladósítják magukat a magyarok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"031d5d4e-4ea7-4314-ab92-5c98825d0e49","c_author":"Balogh Csaba ","category":"tudomany","description":"Apró elektromos impulzusokkal stimulálják a lábat a Dubajban fejlesztett új magassarkú cipők, melyek rengeteg nő mindennapos problémájára kínálhatnak gyógyírt. Csak tudják megfizetni.","shortLead":"Apró elektromos impulzusokkal stimulálják a lábat a Dubajban fejlesztett új magassarkú cipők, melyek rengeteg nő...","id":"20250523_yush-cipo-nehezlaberzet-visszer-ellen-neuromuszkularis-stimulacio-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/031d5d4e-4ea7-4314-ab92-5c98825d0e49.jpg","index":0,"item":"0da6aa4b-84b5-45a9-a920-1a5b17789b9b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250523_yush-cipo-nehezlaberzet-visszer-ellen-neuromuszkularis-stimulacio-ebx","timestamp":"2025. május. 23. 06:03","title":"100-ból 85 nőt visznek fájdalomba a magassarkú cipők – Berlinben járva találtunk erre egy új megoldást","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Sorozatunk ezúttal kis franciás kitérőhöz érkezett a budapesti Le Méridien Hotel Bourbon éttermébe.
A hely
Színtiszta elegancia jellemzi a Le Bourbon éttermet. Az átrium világos terében a puha párnákkal bélelt kanapékon a vendégek szívesen reggeliznek, míg vacsorához inkább az étterem melegebb tónusú, földszínek uralta belső tereit választják. Különösen otthonos az étterem vidéki kúriát idéző könyvtárszobája.
A személyzet
A felszolgálók rendkívül kedvesek és udvariasak, bármilyen kérdésre készséggel válaszolnak. Az étterem legjobb reklámhordozói, őszinte lelkesedéssel ajánlják az egyes fogásokat.
A Le Bourbon a nemzetközi, ezen belül is a francia konyhára voksol. Az állandó étlapon jelenleg az egyetlen magyar fogás a gulyásleves, melyet csupán a tipikus magyar ízekre vágyó turisták kedvéért tartanak. Aki ennél többet szeretne, annak a pénteki magyar esteken van lehetősége, hogy a büfévacsoránál, cigányzene kíséretében ismerkedjék magyar fogásokkal.
Az éttermet a szálloda megnyitása óta vezető Laurent Vandenameele főszakács elmondta, hogy a háromhavonta cserélődő étlap összeállítását az alapanyagok alapvetően meghatározzák: csak kiváló, friss termékekből dolgoznak, s ez az étlapon szereplő számos halételre is igaz. A séf az egyes fogások megalkotásakor minimalista stílust követ, maximum egy-két féle fűszert használ, hogy hagyja érvényesülni az ízeket.
Az étterem vasárnapi brunch-ai szintén nagyon népszerűek – sokan elsősorban a Meridien híres desszertjei miatt látogatják. A francia Alain Lagrange örökségét továbbvivő Mázás István cukrász műremekei azonban nemcsak helyben fogyaszthatók, hanem el is vihetők, megrendelhetők. Az abszolút kedvenc, melyet megalkotása óta ki se vettek a kínálatból, a Royal Chocolate csokoládé mousse desszert.
A kínálat
Az étterem rendelhető degusztációs menüsorát vettük-ettük szemügyre. Nyitásként mi más is érkezhetett volna, mint libamáj. Úgy tűnik, ez most a trend a városban, ha előétel, akkor libamáj. Ezúttal terrinként, sárgabarack chutneyval és kacsamellel került a tányérra. A libamáj terrin tökéletes állagú és rendkívül finom volt, kiválóan harmonizált a sárgabarackkal. A folytatásban Du Barry karfiolkrémleves érkezett auvergne-i kéksajttal, karfiolrózsával és krutonnal. Minden elismerés a Bourbon konyhájáé, hogy az elsőre talán nem különösebben izgalmasan hangzó karfiolkrémlevesből ilyen harmóniát tudtak elővarázsolni. A levest az asztalnál öntötték rá a kéksajtra és a krutonra, mely utóbbi így ropogós tudott maradni. A kéksajt intenzív íze az édeskés karfiollal szinte táncolt a szájban.
A főételekre kanyarodva elsőként serpenyős fésűkagylót kínálnak édesköményes carnaroli rizottóval és kapribogyós lime jus-vel. Laurent Vandenameele ars poeticája az ételsorban itt tudott kibontakozni legteljesebb valójában: a kagylóérméket nem nyomják el kísérői, a rizottó édesköménye halvány ánizsízt kölcsönöz a carnaroli rizsnek – pont annyit, hogy ne zavarja meg a pasztellek harmóniáját. Lenyűgöző minimalizmus – mely azonban több fogás után az intenzívebb ízekhez szokott magyar ínynek ingerszegénynek tűnhet. Ennek esszenciája a bárányfilé fűszerkéregben fekete olivás jus-vel, zelleres zöldségtiannal és grillezett burgonyával címzetű fogásban jött ki. A bárány tökéletes állagú, a jus kellemes kísérője, a zöldségtian friss – az egész mégis fűszerek után kiált. A desszert során megkapom, amire vágyom. Le Bourbon mille feuille sósvajas karamellöntettel – vaníliája ismét feltölti az aromaraktárakat. A Meridien egyik kedvencét képtelenség elegánsan enni, de ilyen ízélmény mellett ezt senki se bánja.
A Le Bourbon három egymást követő évben kapta meg Budapest legjobb francia éttermének címét. Biztosan nem csalódnak benne a francia és a minimalista konyha kedvelői.
Új sorozatunkban budapesti szállodák vendéglátóhelyeit mutatjuk be. Szerzőnk nemcsak tollforgató, de képzett szakács is. Nem tesztel, csupán értően kalauzol. Elsőként a 2006-ban kapuit újra megnyitó New York palotába, azaz a Boscolo Hotelba vitt az útja.
Sorozatunk második állomása a budapesti Four Seasons Hotel, azaz a Gresham-palota. Kitűnő olasz-magyar konyhájáról hírneves étterme, a Páva a közelmúltban zárt be,illetve alakult át rendezvényteremmé. Így különösen érdekelt minket, át tudja-e venni az étterem szerepét a Gresham Kávéház .
A KFT-ből kilépő Laár András azt monda, évekig tűrte a zenésztársai neheztelő, korholó hozzáállást, akik őt tartották az együttes leggyengébb láncszemének.