szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Mire is vágyunk leginkább a nagy nyári melegben? Valamire, ami üde és hűsítő. Akkor mégis mi az, amit az arabok a nagy forróságban forrón isznak? Hát a mentatea.

A kellemes, mentolos illatú növénnyel szinte az egész világon találkozhatunk. Persze neki is megvan a tekintélyes története az ókortól napjainkig. Eleink profán célok – például bolhairtás – mellett afrodiziákumként is számon tartották. Az ókori menyegzőkön – azért, hogy a szerelmi vágy megmaradjon az egész házasság idejére – az ifjú pár mentakoszorút viselt. De a görögök és a rómaiak a tejtermékekbe is mentalevelet tettek, így tartósították őket. Sok utalást találunk arra is, hogy levelét szinte mindenhol szívesen rágcsálták magában is, nemcsak a friss leheletért, de mert fertőtlenített és a légutakat is kitisztította. Plinius is ódákat zengett a menta sokrétű gyógyító hatásáról és a szellemet frissítő erejéről.

A menta elnevezés maga is görög eredetű, egy Minthe nevű gyönyörű nimfától származik. A nimfa szépsége megbabonázta Hádészt, az alvilág istenét, aki szerelembe esett vele. Ezt persze felesége, Perszephoné nem nézte jó szemmel, és a nimfát növénnyé változtatta. Hádész megmenteni már nem tudta Minthét, de finom illattal ajándékozta meg. Ez az illat – persze nem a mitológia szerint – a növényben található illóolajoknak köszönhető. Az ismert mentolos mellett létezik citrom-, narancs-, alma és ananászillatú menta, sőt, van egy macskamenta nevű növény is, amelynek illatától a macskák, de még az oroszlánok is teljesen odavannak. Gerjedelmüknek nem is tudnak ellenállni, innen a mondás: „Izgatja, mint menta a macskát”.

A menta több tucat változatából idehaza kettő a legismertebb és legtöbbször használatos: a fodormenta és a borsmenta. Bármelyiket érdemes és könnyű termeszteni – de vigyázzunk, mert olyan szapora, úgy elburjánzik, hogy pár év alatt az egész kertet beborítja. Akinek nincs kertje, annak sincs búslakodásra oka, mert a menta világos helyen, cserépben, balkonládában is sűrűn hozza az új hajtásokat. Így mindig friss leveleket szedhetünk, és nemcsak a jól ismert, mentával készülő mojito koktélt készíthetjük el, de pikáns ízű zöldség- és gyümölcssalátákat is. Kiváló fűszere a halaknak, húsoknak – kiváltképp a báránynak –, és készülhet belőle mártás is. Leggyakrabban desszerteket, csokoládékat ízesítenek és díszítenek vele, sőt, a nyár kedvenc édessége, fagylalt is készülhet belőle. Bátran kísérletezzünk vele – egy teáskanálnyi morzsolt, friss menta bármelyik csokoládés finomságot egyedivé varázsolhatja. Ha barackot, sárgadinnyét, vagy epret, narancsot összeturmixolunk mentával, kiváló nyári desszertet kapunk. A mascarpone is szívesen elegyedik a mentával, így ha a receptben ilyen fajta krémsajt van, bátran vegyük elő az illatozó leveleket is.

Ha télen is élvezni akarjuk az ízét, akkor készítsünk mentaszörpöt, amit nemcsak italként, de ízesítőként is felhasználhatunk. A szörp mellett elkészíthetjük Poirot felügyelő kedvenc itókáját, a mentalikőrt is. A legegyszerűbb és isteni hűsítő italt bárki percek alatt elkészítheti: vágjunk össze 2-3 lime-ot vagy citromot kockára, tegyük egy nagyobb kancsóba. Adjunk hozzá 1 dl bodzaszörpöt, 6-7 mentalevelet elmorzsolva, törőfával törjük kicsit meg, hogy az ízek jobban kijöjjenek, öntsük fel 1,5 liter szénsavas ásványvízzel és dobjunk bele pár jégkockát. A mentaleveleket egyébként jégkockába is érdemes fagyasztani – nagyon mutatós.

Amíg nálunk a mentatea nagyrészt csak télen és betegségek idején jöhet szóba, addig az arab világban nyáron tán még többet fogyasztanak ebből az italból, forrón, friss mentából készítve. A mentatea ivása az araboknál szinte szertartásos, mondhatni, külön művészeti ággá nőtte ki magát. Ezüst kis kancsókból apró, szépen díszített poharakba, magasról, látványosan öntik és nagyon édesen fogyasztják. Sokkal erősebb főzetet készítenek, mint ami az európai ízlésnek megszokott. Nevezik tuareg teának is, az algírok arab kávénak, de a berber whisky megnevezéssel is találkozhatunk. Sőt, a marokkói mentáról azt tartják, hogy az egyenesen a Paradicsomból került hozzájuk. Érdemes átvenni ezt a nyári teaivó szokást, mert a menta maga is hűsítőleg hat a szervezetre, és a meleg tea elkortyolása után a szervezet hűteni kezdi az italt, így leadja a hőt, amíg nagyon hideg, jeges ital elfogyasztása után éppen ellenkezőleg működik – hőt termel.

A fodros levelű, messziről illatozó növény nemcsak finom, de rendkívül egészséges is. Sokrétű gyógyhatását felsorolni külön fejezetet érdemelne, így csak annyit tudunk javasolni: mielőbb szerezzünk be friss mentát, és élvezzük az ízeket, illatokat, és nem utolsósorban a látványt!

[[ Oldaltörés (Receptek) ]]

Csokipöttyös mentafagylalt

Aréna 2000

egy nagy marék menta
2 dl tejszín
3 dl magas zsírtartalmú tej
1 fél narancs
12 dkg porcukor
6 tojássárgája
7 - 8 dkg étcsokoládé, apróra törve

Öntsük össze a tejet és a tejszínt, és lassú tűzön forraljuk fel. Amikor felforrt, zárjuk el a lángot, és a megmosott mentalevelek felét dobjuk a forró lébe. Áztassuk 10-12 percig. Amíg ázik a menta, addig a tojássárgáját és porcukrot kézi mixerrel keverjük fehéredésig, krémesre. Szedjük ki a mentaleveleket egy szűrővel. Tegyük vissza a lábast a tűzre, állandó keverés mellett adjuk hozzá a tojássárgás-porcukros keveréket, és folyamatos keverés mellett addig főzzük beleszórva a fél narancs reszelt héját is, amíg besűrűsödik. A keveréket a maradék mentalevéllel együtt tegyük turmixgépbe és dolgozzuk simára, majd tegyük a hűtőbe. Ha lehűlt, akkor  öntsük fagylaltgépbe. Amíg készül a fagyi, az étcsokoládét vágjuk egészen apró darabokra. Amikor már majdnem kész a fagylalt, adjuk hozzá. Adagoljunk gombócokat, és csokoládészósszal vagy egy kocka mentás csokival, mentalevéllel tálaljuk. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a lehűtött masszát öntsük egy jól záródó műanyag dobozba, fagyasszuk ki, de tálalás előtt keverjük át habosra kézi mixerrel.

Mentalikőr

Aréna 2000

5 dl vodka
2 citrom
1 lime
2 marék menta
10 dkg cukor

A citromot 3-4órára áztassuk meleg vízbe, hogy a vegyszerek kioldódjanak a héjából. A héjat egy zöldséghámozóval vékonyan, spirálisan hámozzuk le. A mentaleveleket mossuk meg. A vodkát jól keverjük el a cukorral, majd öntsük egy sötét színű üvegbe. Adjuk hozzá a citromhéjat és a mentaleveleket, valamint a lime levét. Legalább 3 hétig érleljük, és naponta egyszer-kétszer jól rázzuk át. 3 hét után szűrjük le és öntsük át egy, lehetőség szerint szintén sötétebb üvegbe.(A sötét üveg azért jó, mert abban megtartja a színét.) Nemcsak magában finom, de koktélokhoz, desszertekhez is kiváló.

Mentás-tejszínes rizs fenyőmaggal

1 közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 csésze rizs
1,5 csésze víz
1 dl tejszín
1 marék apróra vágott mentalevél
2 dkg pirított fenyőmag
1 csipet só

Az olajat felhevítjük és megpároljuk rajta a hagymát,. Majd ráöntjük a rizst és 3-4 percig pirítjuk. Felöntjük forró vízzel, lefedjük, lassú tűzön puhára pároljuk. Ha megfőtt a rizs, akkor hozzákeverjük a tejszínt, a mentalevelet és a fenyőmagot, végül sózzuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!