A hét receptje: banános pite

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Gy. Zs.

Unjuk a banánt? Ez könnyen előfordulhat manapság, amikor a sarki közértesre is rárohad a naponta ömlesztett déligyümölcs-szállítmány. De mit is kezdjünk otthon a saját rakományunkkal? Süssük meg!

Hol van már az az idő, amikor jobb sorsra érdemes szülők ugrásra készen várták szemfüles s bennfentes ismerőseik telefonriasztását, a város mely pontján árulnak éppen banánt. A kígyózó sorokból kilónyi kinccsel kikeveredve diadalittasan vitték haza legjobban sikerült utódaiknak a téli vitaminbombát. Megátalkodott kölykeik meg szívesebben ettek almát, úgyhogy a banán többnyire a betegen fekvő rokonoknál landolt. Mert az is sikk volt, a kórházba banánt vinni. A maradékkal viszont akkor pláne nagyon kellett kezdeni valamit, nehogy már a kukában landoljon az értékes szerzemény. Unásról szó se eshetett. Lehet, hogy így volt, lehet, hogy nem, de valami okának lennie kellett, hogy egyszer csak feltűntek a „banánfeldolgozásra” tippeket adó receptek.

A 70-es évek népszerű Minerva Családi Könyvek sorozatában megjelent szakácskönyvek még népszerűbb szerzője, Lévai Vera már három kiadásban, három variációban is el tudta sütni a banánt. Ajánlotta lángolva, ami a félbe vágott, cukorral megszórt, vajban hirtelen rózsásra sütött darabok cseresznye- vagy barackpálinkával való locsolgatása és gyújtogatása révén látványos produkciója volt ügyes háziasszonyoknak. Aztán pálinkázás helyett palacsintatésztába pongyolázta, porcukorral hintette meg a dél gyümölcsét. Azért itt is próbálkozott némi alkohollal, javasolva a banán rummal való megcsöpögtetését. Nekünk a legjobban a banános pite tetszik, no alkohol jeligére.

Banános pite

©

Hozzávalók: 7 dkg vaj + a forma kikenéséhez egy kevés, 7 dkg cukor, 2 tojás, 20 dkg liszt,1 tasak sütőpor,1 dl tej, csipetnyi só, 3 banán, fél citrom leve, 5 dkg hámozott, szálasra vágott mandula

A vajat habosra keverjük a cukorral,hozzáadjuk az egész tojást, a lisztet, a sütőport, a csipet sót és a tejet. Alaposan eldolgozzuk, hogy elég sűrű, masszaszerű tésztát kapjunk – esetleg pici plusz liszttel rásegíthetünk –, aminek a felét vajjal kikent, lisztezett tortaformába simítjuk (a szögletes sütőformától sem fog megsértődni). Rápakoljuk a citromlével meglocsolt, ujjnyi vastag karikákra vágott banánokat (gyengébbek kedvéért: héj nélkül), meghintjük az összevágott mandula felével, és értelemszerűen betakarjuk a maradék tésztával. A tetejére jöhet a maradék mandula. Előmelegített,180 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük( tűpróba!). Ha túl gyorsan pirulna a tetején a mandula, félidőben alufóliával letakarjuk. Vaníliás porcukorral meghintve, langyosra hűlve tálaljuk.