szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bárcsak egyszer igaz lenne a mondás, hogy január, február, itt a nyár. De megint nem. Akkor viszont még szezonja van a kocsonyának.

Nem akármilyen recepteket koppinthatunk a Bűvös Szakács blog legújabb bejegyzéséből, ami egyúttal komplett kocsonyatörténeti tanulmány. Végig kísérhetjük a jeles tányérba való asztali előfordulását a 14. századtól napjainkig; az első savas hozzávalókkal nyert dermedt étek születésétől a 21. századi csúcsgasztronómiában fogant, homárral, jakabkagylóval, kaviárral készült csodákig. Ha kíváncsi a részletekre, kattintson a blogbejegyzésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

A tökéletes kocsonya – recept

„Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez emelkedett érzület, mély erkölcsi komolyság és érett intellektus szükségeltetik, ezen tulajdonságok pedig ismeretes módon a férfiúi szubjektum sajátjai.”

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szezonja van: kocsonya

A finom, rezgő kocsonya hagyományos téli ételünk. Lám, még fesztiválja is van. Rengetegen rajonganak érte, de sokan ódzkodnak is tőle, mondván: zsíros és hízlal. Pedig önmagában a zsírtalanított kocsonya, pláne csak a megdermett leve szinte alig tartalmaz kalóriát. Még fogyókúrázóknak is ajánlható, ha nem zsíros hússal készül, s persze ha nem kenyérrel fogyasztjuk.

hvg.hu Gasztro

Potyka Kati békája - a miskolci kocsonya receptje

Eshet a hó, fújhat a szél, riogathat fagy, ma biztos, hogy békaeső esik Diósgyőrött, Nagy Lajos király egykori lovagvárában. A hatalmat pedig széles e vidéken Békakirály és Jégkirálynő gyakorolja három napon át. Ez idő tájt Miskolcon és környékén, a kilencedik alkalommal megrendezett téli fesztivál jegyében minden a pislogó békáról, de legfőképpen a kocsonyáról szól.

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben

Alig találtak fertőzötteket az óbudai és pesterzsébeti óvodákban, bölcsődékben