szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Széll Tamás, a Gerbeaud ház Michelin csillagos Onyx éttermének séfje képviseli Magyarországot márciusban a Bocuse d’Or, a kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai versenyének európai döntőjén Brüsszelben.

Ez az első alkalom,hogy két rangos nemzetközi eseményen ugyanazon ház színeiben indulnak versenyzők Magyarországról. Ugyanis Kolonics Zoltán , a Gerbeaud cukrászda kreatív cukrászvezetője a Coupe du Monde  de la Pâtisserie cukrászversenyre készül.

Széll Tamás a tavalyi, magyarországi Bocuse d’Or selejtezőt megnyerve kapott esélyt, hogy nemzetközi porondon bizonyítson. Felkészülését Geir Skeie norvég séf, a Bocuse d’Or 2009-es győztese segíti, akivel a Metro Vevőakadémia február 20-i sajtóbemutatóján közösen főztek is a verseny két fő alapanyagából, a doveri nyelvhalból és a szabad tartású csirkéből. Az idehaza már számos elismerést kivívott – 2003-ban a hazai Chaîne des Rôtisseurs szakácsverseny első helyezettje, 2008-ban és 2010-ben a Hagyomány és Evolúció verseny győztese – fiatal séf a bemutatón elmondta, igen rövid idő alatt elsajátította a különböző konyhastílusokat.

Széll Tamás főz

Megismerte a hideg- és a melegkonyhai technológiákat és a napi gyakorlatban használja is ezeket. Sok időt töltött gourmet színvonalú hentes műhelyekben, ahol az étlapon előforduló húsok, halak bontását, sajátosságait tanulta el. Ide tartozik a különböző kreatív, házi hentes termékek készítése is. Leginkább azonban a gourmet melegkonyha és hidegkonyha területét ismeri, és ismereteit folyamatosan bővíti. Az utóbbi időben nyitott a gourmet szintű cukrászat felé is. Több Valrhona csokoládé kurzuson is részt vett, követi a legkorszerűbb technológiákat, irányzatokat és folyamatosan kísérletezik. Szabadidejében rendszeresen látogat szakmai kurzusokat, Michelin csillagos éttermeket.

Kolonics Zoltán 2009 márciusa óta kreatív cukrászvezetője a Gerbeaud cukrászdának. Nevéhez fűződik a Gerbeaud süteménykínálatának megújítása. A tehetséges és lelkes cukrász több éves skóciai munka és tapasztalatszerzés után tért haza Magyarországra. A Gerbeaud-ban a tradicionális termékek mellett a 21. századi nemzetközi trendek szerint készíti a süteményeket, fagylaltokat, tányérdesszerteket, bonbonokat kizárólag magas minőségű alapanyagokból. Ő is vallja, a folyamatos továbbképzések, szakmai tanulmányok elengedhetetlenek ahhoz, hogy a legújabb irányzatoknak megfelelő sütemények készülhessenek idehaza. Kolonics Zoltán számos nemzetközi kurzuson vett részt, legutóbb Párizsban, ahol szélesítette tudását a csokoládé- és cukorkészítés terén, ezzel is készülve a márciusi megmérettetésre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Bemutatjuk a világ legfiatalabb új dollármilliárdosát, aki saját erejéből lett az

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

Operatív törzs: házi diszkóra, kerti partira, zenekari próbára csapott le a rendőrség a hétvégén

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak