szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fiatalok túlnyomó többsége szerint a bőséges reggeli, a meleg ebéd, a sok gyümölcs hozzátartozik a mindennapi étkezéshez, de táplálkozási szokásaik korántsem ideálisak. A 15-25 évesek 82 százaléka szerint kiadósnak, tartalmasnak kell lennie a reggelinek, de csupán 23 százalékuk kezdi mindig ezzel a napot – derült ki az Ipsos kutatásából, amelyet 500, 15-25 év közötti fiatal személyes megkérdezésével végeztek.

A korosztály még egységesebben nyilatkozik a meleg ebédről: 92 százalékuk szerint erre mindenkinek nagy szüksége van. Ugyanakkor csak kisebb részük (45 százalékuk) eszik délben napi rendszerességgel főtt ételt. Lényegében egyöntetű, 94 százalékra jellemző az a vélemény is, hogy gyümölcs és zöldség fogyasztása nélkül nem múlhat el egyetlen nap sem. Ez esetben óriási a lemaradás, mindössze 19 százalék napi étrendjében szerepelnek e friss és vitamindús ételek.

A fiatal felnőttek osztják az étkezéssel kapcsolatos közvélekedéseket: 94 százalékuk szerint a mindennapi étrend elengedhetetlen része a zöldség és gyümölcs fogyasztása, 92 százalékuk szerint főtt ételt kell enni ebédre, s 82 százalék úgy gondolja, hogy bőséges reggeli után tanácsos a munkát, a tanulást elkezdeni. Csak a reggeli jellegével, mennyiségével kapcsolatban találunk véleménykülönbségeket: a fiatal férfiak 87, a nők 76 százaléka tartja fontosnak, hogy viszonylag jóllakottan kell felállni az asztaltól.

Kevesebb nő reggelizik, mint férfi

Az étkezéssel kapcsolatos elvek és a gyakorlat nincsenek összhangban egymással. A kiadós reggeli csak a fiatalok 23 százalékának mindennapi rutinjába épült be, s rajtuk kívül még 35 százaléknyian hetente többször esznek tartalmas ételeket a korai órákban. Különösen a fiatal férfiak körében elterjedt gyakorlat ez: 30 százalékuk naponta, 42 százalékuk hetente több alkalommal is bőségesen reggelizik. A korosztály női tagjai kevésbé laknak jól munka- és iskolakezdés előtt: 17 százalékuk naponta, 34 százalékuk hetente tölti fel energiával testét, lelkét.

Bármennyire is sokan tartják nélkülözhetetlennek a meleg ebédet, azt nem mindenki iktatja be a napirendjébe. Délidőben főtt ételt a fiatalok 45 százaléka eszik rendszeresen, de további 37 százaléknyian is heti több alkalommal gondot fordítanak erre. Az átlagosnál gyakoribb a meleg főétkezés a férfiak, a 20 év alattiak és a tanulók körében – ezekben a csoportokban 52-55 százalék közötti azok aránya, akik mindennap, nagyjából 40 százalék, akik hetente többször fogyasztanak ebédre meleget. A 20-25 év közöttiek, a nők és a dolgozó fiatalok viszont kevésbé esznek főtt ételt napközben: szűk négytizedük naponta, további bő egyharmaduk heti több alkalommal.

Minden ötödik eszik csak naponta gyümölcsöt

Mint láthattuk, a fiatal felnőttek körében kétség sem fér a zöldség és a gyümölcs fogyasztásának fontosságához, de rendszeresen, napi gyakorisággal csupán 19 százalékuk étrendjében szerepel. Sokkal inkább az jellemző (a korosztály tagjainak 45 százalékára), hogy ha nem is mindennap, de hetente többször jut az asztalra vitamindús zöldségféle, gyümölcs. A nők és budapestiek másoknál gyakrabban esznek természetes vitaminokat tartalmazó ételeket: egynegyedük naponta, fele részük többször egy héten.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Orbán Viktor találkozásai a koronavírussal

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Meghalt Balázs Béla, a magyarországi és nemzetközi csillagászat meghatározó alakja

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert

Elhallgatta a Nemzeti Filmintézet az egyik magyar fesztiválsikert