szerző:
Fütő Beáta

Éljenek a nők! Koccintsunk pezsgővel! Ha pezsgő, akkor a sztárok champagne-át érdemeljük. Első kézből egy nőtől. Interjú Elise Losfelttel, a 271 éves Moët & Chandon ház ifjú borász-nagykövetével.

©

Sokan azt hiszik, hogy a  Moët & Chandon ház élete csak a csillogásról és sikerről szól. Csupa habkönnyű sztori, hiszen a vörös szőnyegen évtizedek óta ezzel koccintanak a legnagyobb hollywoodi sztárok, és elmaradhatatlan szereplője a kasszasiker moziknak, mint ahogy A Nagy Gatsbyben is a fényűzés elengedhetetlen kelléke volt. Hab a tortán, vagyis inkább a pohárban, hogy most épp a teniszcsillag Roger Federer a ház arca, vagy, hogy Napóleonról nevezték el a Moët Impérialt, mert a névadó anno többször is személyesen ellátogatott   Épernay-be. Elise Losfelt azonban nem ilyen aduászokkal operált, amikor a napokban Budapesten járt, hogy előadást tartson a VinCE-n.  A szakmáról beszélt, és sok-sok információt adott a régióról, az évjáratos és nem évjáratos tételekről. A teltházas bemutatót pedig így summázta: „akármennyit is beszélünk a technológiáról, a nap végén úgyis csak az a lényeg, hogy élvezzük azt a pohár champagne-t”. Majd a hvg.hu-nak adott egy villáminterjút.


hvg.hu:   Hogyan kell elképzelni egy borász munkáját Champagne legnagyobb pincészetében?

E.L.: A borász csapat 9 főből áll, Benoit Gouez chef de cave, vagyis a pincemester vezetése alatt dolgozunk. Én a szóvivői feladatok miatt is sokat egyeztetek vele, ebben eltér a munkaköröm a többiekétől. Mindig is szerettem a borról,a  champagne-okról beszélni, hiszen borász családból származom. Természetesen szeretek a szőlőbe járni, megismerni milyen alapanyagot szüretelünk és persze borászkodni, de közben nagyon hálás vagyok, ha van lehetőségem bemutatni a munkánkat, a pezsgőinket. Megosztani az élményt – én ezt keresem a munkám során. Ezért is szeretek annyira utazni és találkozni az emberekkel. Mind a bor, mind a bor-ételpárosítás és a ház filozófiája, a know-how is remek témák a párbeszédhez.

hvg.hu: Annyi biztos, hogy a Moët Impérial adott, mint közös téma, hiszen mindenki ismeri. Úgy tartják, minden másodpercben nyílik egy palack valahol a világban.

E.L.: Az Impérial a ház zászlóshajója, a champagne, amelyben a ház stílusa megmutatkozik. Bárhová is utazol a világon, bármikor kóstolod, ez a tétel állandóságot képvisel. A nem évjáratos pezsgők kulcsa a házasítás, a stílus és az egyensúly. Az Impérial esetében ennek három pillére a vibráló gyümölcsösség, a megnyerő ízélmény (a jól ihatóság) és a finom érettség, amely croissant illat- és ízjegyekkel egészíti ki, de nem szorítja háttérbe a gyümölcsösséget.

hvg.hu: Beavatottként mit gondol, minek köszönhető ez a népszerűség?

E.L.: A Moët & Chandon nemcsak Champagne legnagyobb bortermelője, de a ház rendelkezik a legnagyobb szőlőtermő területtel is, közel 1200 hektáron. Ezért valljuk „minél nagyobb, annál jobb”, hiszen így rengeteg, évi 800 alapborral és mellé előző évjáratok reserve boraival dolgozhatunk a házasítás elkészítésekor.

A mérethez minőség társul, a területek fele grand cru, vagyis első osztályú termőhely, míg másik fele premier cru, amely szintén kiváló minőségű bort ad. Ám ez még mindig csak az alapborok egynegyedét adná, ezért a grand cru területek 100 %-ából (17 faluból) és az összes champagne-i cru (320 falu) 75 %-ából még vásárolunk is hozzá szőlőt.

A változatosság gyönyörködtet – és egyben ez a kulcsa az állandóságnak is.

hvg.hu: A stílus és minőség szempontjából megkérdőjelezhetetlenek a méret előnyei, de talán lehetnek hátrányai is. Az egyediséget, a kisebb termelők munkáját gyakran felértékelik. Hogy sikerül nagyként egyedinek maradni? Mi a titok?

E.L.: Mondják, hogy a részletek fontosak – mi pedig úgy gondoljuk, ez a borászatban is így van. Összesen tízen dolgozunk ezen, mi borászok. A birtokszerkezet vagy a partneri viszony a szőlőtermelőkkel egy remek kiindulási alap, de a folyamat végéig gondoskodni kell róla, hogy minden részlet tökéletes legyen. Nagy a volumen, ám akkor is a legapróbb részletek azok, amik igazán fontosak. Ebben a tekintetben nagy házként valójában pontosan úgy dolgozunk, mint egy termelő.

Másrészt én egy egy Dél-Franciaországból, Montpellier-ből származó kistermelői családból származom, így látom a másik oldalt is, és pontosan tudom, hogy nem a méreten, hanem a borkészítési filozófián, a gondolkodásmódon múlik a dolog.  Ipari termelésről akkor beszélünk, ha valakit csak a profit érdekel, legyen az bármilyen évjárat, bármilyen minőség. Ebbe a csapdába egy kistermelő is beleeshet. De ha gondosan végezzük a dolgunkat, megbecsüljük, amit a természet ad, körültekintően választjuk ki a szüret időpontját, és a feldolgozás módszereit folyamatosan csiszoljuk a legjobb eredmény érdekében, akkor a végeredmény soha nem lesz ipari.

hvg.hu: Mit üzen  azoknak, akik legfeljebb ünnepekkor koccintanak pezsgővel bor helyett?

E.L.: A bor, és főként egy champagne nem túlélőkellék, az életben maradáshoz erre nincs szükségünk. Másról szól. Méghozzá arról, hogy örömünket leljük benne. Minden nap lehet ünnepnap, ha úgy döntünk. Élményt adni – végső soron ez a célunk nekünk, borászoknak. És pontosan ezért a legfontosabb visszajelzés, hogy valóban örömet okoz-e azoknak, akik kóstolják, fogyasztják a pezsgőnket.

Utóhang:

A VinCE-n bemutatott Grand Vintage kóstolósor még Elise-t is felvillanyozta, hiszen a Franciaországban csak májusban debütáló 2006-os tételt és a piacon hamarosan újra elérhető 1999-es évjáratot hozta Budapestre a pezsgőház. Ezen évjáratos tételek elkészítése Benoit Gouez borász kezében van és sokkal inkább a szabadságról, az adott évjárat egyéniségéről szól, mint a ház stílusáról. Első saját évjáratos tétele a 2006-os: „egészen fantasztikus évjárat, virágos és gazdag. Már nyílik, de érdemes lesz még érlelni kicsit” – mondta róla a borász.

/ Itt megtudhatjuk, milyen volt Elise Loflet a színfalak mögött /

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!