szerző:
hvg.hu

Melyik borrégióból, ki lesz az a tehetséges, a nagyközönség előtt egyelőre még kevésbé ismert borász, aki az idén kiérdemli a Gál Tibor Emlékdíjat, és az ezzel járó támogatást további szakmai fejlődéséhez? A válaszra még egy hónapot várni kell, a Magyar Borok Bálján, február 21-én minden kiderül. De addig is van miről beszélni.

   Az emlékdíj a borász Gál Tiborról kapta a nevét, akinek a ’80-as években az Egri borvidékről indult a karrierje, majd 1989-től a toszkánai Tenuta dell'Ornellaia főborásza volt. Itt készítette el az 1998-as Ornellaia vörös házasítást, amelyet 2001-ben a világ vezető  borszaklapja, az amerikai Wine Spectator értékelése alapján az év legjobb borának választottak.

 Olaszországból hazatérve Egerben létre  hozta saját pincészetét. A hazai borágazat fejlődéséhez nagyban hozzájárult, hogy markánsan képviselte:Eger Burgundiával állítható párhuzamba, így létjogosultsága van a régióban a pinot noir szőlőfajta telepítésének is. Ugyancsak hozzá köthető a viognier fehér fajta hazai megjelenése. Gál Tibor 2005-ben  egy baleset következtében hunyt el Dél-Afrikában, ahol szaktanácsadóként dolgozott.

Gál Tibor elképzelései, napi munkája mindig a magyar borkultúra hosszú távú fejlődését szolgálta. Ez indította a Magyar Borok Bálja szervezőit arra, hogy a borász családjával egyeztetve úgy alakítsák a díj odaítélésének a menetét, hogy az a hazai borágazatban dolgozó tehetségek minél szélesebb körű ismertté válását szolgálja.

©

A Gál Tibor Emlékdíj 2015. évi kiadásának előkészítése már a múlt év végén elindult. Ekkor kérték fel a szervezők a korábbi Év Bortermelője cím birtokosait a jelölésekre. Az ő javaslataik alapján állt össze az a facebook oldal, amelyen január 12. és február 15. között a borkedvelők is leadhatják szavazataikat. A három legtöbb voksot kapó borász párjával együtt meghívást kap a február 21-én megrendezésre kerülő Magyar Borok Báljára. Hogy közülük kire szavaztak a legtöbben, az majd csak aznap este, a helyszínen derül ki. A győztes további szakmai képzését, tanulmányait az eseményt fémjelző Winelovers csoport anyagilag is támogatja, valamint egy hirdetési csomagot is a rendelkezésére bocsát.

A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe immár egy évtizede.A báli szezon eseményei közül is azáltal is kiemelkedik, hogy vendégei között üdvözölheti a hazai borászközösség krémjét.

 Az ötfogásos báli menüt hozzá természetesen a fogásokhoz illő válogatott borok kísérik, majd a vacsorát követően további 40 tétel megkóstolására nyílik lehetősége a vendégeknek. Az eseménynek az InterContinental Budapest ad otthont.

A 10. Magyar Borok Bálja borsora:

  • Garamvári Szőlőbirtok – Vincent Tokaji Furmint Brut
  • Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet – Cirkáló Olaszrizling 2013
  • Szent Tamás – Mád Furmint 2013
  • Dúzsi Tamás Pincéje – Szekszárdi Kadarka 2011
  • Takler Pince – Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2012
  • Gere Attila Pincészete – Kopar 2011
  • Disznókő – Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2006

 

 

  

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!