szerző:
hvg.hu

Akár a csehek egyik kedvenc sörével is koccinthatunk a húsvéti ünnepeken. Egy jókora ugrással a nyuszi előtt megérkezett.

Nemrégiben a cseh és a magyar sörpiacot elemző cikkünkben már megemlítettük, hogy rövidesen újabb cseh márka jelenik meg Magyarországon. Immáron hivatalosan is megtörtént a bejelentés. A Krušovicét, mely Csehország egyik legkedveltebb söre, a Heineken március közepétől itthon is forgalmazza. A cégcsoport egyébként már 2007-ben megvásárolta a Krušovice sörgyárat a Drink Unionstól és jelentős beruházásokkal korszerűsítette az üzemet. A gyár 1,2 millió hektoliteres termelésével Csehországban is a legnagyobbak közé számít.

Az utóbbi években ugyan a magyar sörpiac stagnál, de a kisüzemi sörök és a prémium szegmens mégis növekszik, mintegy jelezve, a magyar sörfogyasztók is egyre inkább a minőségi söröket keresik. A prémium szegmens növekedése leglátványosabban a cseh sörök terén érhető tetten – itt 2015-ben 20 százalékos növekedést regisztráltak, ami még akkor is rohamos fejlődés, ha ennek nagyrésze a Staropramen tavaly megkezdett hazai gyártásának tudható be. Valószínűleg ennek a tendenciának is köszönhető, hogy újabb minőségi sörrel bővül a kínálat.

A magyar piacra most bevezetett két sör a Krušovice Svetlé és a Krušovice Cerné. Azaz egy világos és egy barna – a cseheknél oly népszerű výčepní pivo azaz a tízes sörök kategóriájába tartozik. A világost kellemes telt, meglepően friss komló és enyhe karamellás íz jellemzi, míg a barnát – talán kicsit a női fogyasztókra is kacsintva – kávés, enyhén komlós ízvilág teszi vonzóvá.

©

A söröket a hét közepén egy igazán rendhagyó, frappáns ötlettel Hosszúlépés városi sétával egybekötve mutatta be a forgalmazó cég a sajtónak. Felkérve kalauznak Katona Csaba történészt és „sörkultúrnokot”, aki a cseh és magyar (sör)kultúrtörténet néhány metszéspontját összekötve vezette el a kóstolás tetthelyig a meghívottakat. A találkozópontként megjelölt Madách téren Az ember tragédiája prágai színét idézte, melyben II. Rudolf is felbukkan, Keplerrel beszélgetve. A király ugyancsak nagy sörivó hírében állt. 1583-ban ő vette meg a főzdealapító Jiri Birkától a Krušovicét. Innen a név: Královszky Pivovar/Királyi Sörfőzde.

A séta a Kazinczy utcában folytatódott, ahol a számos más magyar fogollyal – így Batsányi Jánossal és Verseghy Ferenccel is – 1795–1799 között a brünni Spilberg várbörtönében raboskodó névadóról esett szó. A foglyok, ha volt pénzük cseh sörrel is vigasztalódhattak a börtönben. Ám a szűrt, pláne üveg pohárban-korsóban mért sört még nem ismerhették. Ezután az Operaház következett. Hogy miért is? Homlokzatán az egyik szobor éppenséggel a cseh Bedřich Smetanát ábrázolja, akinek az apja, mi más is, mint sörfőző volt. Így nem is lehet csodálkozni, hogy a csehek nemzeti operájába, Az eladott menyasszonyba Sördal címmel komponált betétet.

A túra végeztén a közeli Cactus Juice-ban – Kovács Gábor sörszakíró útmutatásaival – végre megkóstolhatták a söröket a pallérozott sajtómunkások. A hab a sörön, a csattanó pedig Petr Sramek fellépése volt, aki az esemény zárásaként Karel Gott híres Lady Karneválját – a magyar-cseh kapcsolatok örökbecsűjét adta elő. Inni kellett rá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Ma is szebbik arcát mutatja az ősz, akár 25 fok is lehet

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

Tudja, hogy melyik a világ legtisztább országa? Mégis szenved a klímaváltozástól

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Boszorkányok készülnek rontást küldeni Trump főbírójára

Van-e kiút a velünk élő válságból?

Van-e kiút a velünk élő válságból?

Rekordnépszerű az EU a NER-ben

Rekordnépszerű az EU a NER-ben

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS

Kombiként is kapható a 460 lóerős új Porsche Panamera GTS