Nőtt az SAP eredménye, miközben csökken profitrés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az SAP negyedik negyedéves üzemi eredménye 10 százalékkal, 1,1 milliárd euróra, adózott eredménye 29 százalékkal 799 millió euróra nőtt; a többletben nagy szerepe van egy 55 millió eurós, adócsökkentésből eredő nyereségnek.

Henning Kagermann, az SAP első
embere. Szoftverbevételek
7 milliárd euró fölött
© hvg.hu
Az SAP azt is bejelentette, hogy a tavalyi részvény-visszavásárlási akció folytatásának lehetőségeit elemzi; 2006-ban a cég 27,9 millió részvény vásárolt vissza, 1,1 milliárd euró értékben.

Az SAP nem adott előrejelzést a licencdíjakból származó 2007-es bevételeinek várható alakulásáról, közölte ugyanakkor, hogy profitrése csökkenhet majd, mert növeli a kisebb cégek számára alkalmas szoftverek készítésére fordított beruházásait. A hír egy csapásra 5 százalék körüli árfolyamesést okozott.

A társaság nemrégiben azzal a hírrel sokkolta befektetőit, hogy nem éri el 2006-re tervezett licencdíj bevételeit, most azt jelentette be, hogy megváltozott értékesítési modellje miatt a továbbiakban nem is ad előrejelzést erről az adatról. A továbbiakban a szoftverek és a szoftverekkel összefüggésben lévő szolgáltatások eladásait jelzik majd előre.

E bevételek – változatlan árfolyamokat feltételezve – az idei 6,605 milliárd euróról 12-14 százalékkal nőhetnek; a növekedés idei mértéke 12 százalék volt.

A cég üzemi profitrése a 2006-os 27,3 százalékról 26-27 százalékra mérséklődhet, mert az SAP az elkövetkező nyolc negyedévben 3-400 millió eurót készül befektetni olyan szoftvercsomag kifejlesztésére, amit a közepes nagyságú vállalatoknak szán. Jelenleg ez a fejlesztés az SAP jövőjének záloga.

Az SAP árfolyama, amely az előzetes 2006-os eredmények január 11-iki nyilvánosságra hozatala óta 10 százalékkal csökkent, már az Instinet elektronikus kereskedésében újabb 2,3 százalékot vesztett értékéből.