10 ezer milliárd dollár felé tartó szuverén vagyonalapok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A 10 ezer milliárd dollár felé tart a szuverén vagyonalapokban kezelt tőke globális értéke, ahogy az ilyen típusú befektetési alapokat kezelő felzárkózó térségi kormányok folyamatosan halmozzák tartalékaikat és kereskedelmi többleteiket, áll az egyik vezető londoni pénzügyi intézmény szerdán kiadott elemzésében.

A londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós tevékenységét ellátó társaság, az International Financial Services London (IFSL) becslései szerint a szuverén vagyonalapok befektetői tőkeállománya tavaly 18 százalékkal 3300 milliárd dollárra (550 ezer milliárd forintra) emelkedett; ez a kétszerese a 2001-ben mért tőkevagyonnak.

A növekedés zöme az ázsiai felzárkózó gazdaságok hivatalos devizatartalékainak emelkedéséből, illetve más felzárkózó gazdaságok olajexport-bevételeiből eredt. Az IFSL elemzése szerint 2007 végén további 6100 milliárd dollár volt más, állami kezelésű befektetési mechanizmusokban, például nyugdíjtartalék-alapokban, fejlesztési alapokban, állami tulajdonú vállalatoknál.

A nem szuverén vagyonalapokban tartott hivatalos devizatartalékok értéke elérte az 5300 milliárd dollárt. Az IFSL előrejelzése szerint a szuverén vagyonalapokban kezelt tőke értéke 2010-re el fogja érni az ötezer milliárd, 2015-re pedig a 10 ezer milliárd dollárt. A szuverén vagyonalapok tőkevagyona most már meghaladja a fedezeti alapokét. Jóllehet még mindig kisebb a hagyományos alapkezelőknél tartott befektetői tőke értékénél, de ez utóbbiakhoz képest a szuverén alapok gyorsabban növekszenek, áll az IFSL szerdán Londonban kiadott elemzésében.

A szervezet szerint a nyersanyagok – főleg a kőolaj és a földgáz – exportjából finanszírozott szuverén vagyonalapok kezelt tőkeértéke 2007 végén 2100 milliárd dollár, az egyéb forrásokból – a hivatalos devizatartalékokból, költségvetési többletekből, nyugdíjtartalékokból, privatizációs bevételekből – finanszírozottaké 1200 milliárd dollár volt.

Az elemzés szerint a szuverén vagyonalapok szerepe igencsak megnőtt a nem elsőrendű (subprime) amerikai jelzálogadósi körből tavaly kiindult globális likviditási válság nyomán. Az ilyen típusú, főleg felzárkózó piaci - kuvaiti, szingapúri, Abu Dzabi-i, kínai – állami ellenőrzésű intézményi befektetők több mint 60 milliárd dollárnyi tőket fektettek megrendült helyzetű fejlett piaci – főleg amerikai és svájci – nagybankokba, bőven vásárolva azok tőkeemeléséből.

Az ilyen alapok által finanszírozott, határokon átnyúló vállalati felvásárlási és egyesülési (M&A) tranzakciók értéke tavaly elérte a 49 milliárd dollárt, ami 165 százalékos emelkedés az előző évi 19 milliárd dollárról, áll az elemzésben.

Az IFSL adatai szerint a szuverén vagyonalapok az idei első három hónapban is már 24 milliárd dollárt fektettek be a fejlett piaci magánszektorba.

A szuverén vagyonalapok olyan súlyú globális nagybankokat segítenek ki likviditással, mint a Citigroup, amelynek eddig 22 milliárd dollár tőkét nyújtottak – ezzel 12,7 százalékos részt szerezve e bankban –, vagy a Merrill Lynch, amely 12,2 milliárd dollár tőkeinjekciót kapott szuverén vagyonalapoktól, 23 százalékos részesedésért cserébe, áll az IFSL londoni elemzésében.

A számokból az látszik, hogy csak csupán a szuverén alapoknak közel tízszer annyi pénzük van, mint amennyi értékpapír-leértékelődést, veszteséget - 1200 milliárd dollárt – összesen jósol a világ összes pénzintézetének a Goldman Sachs befektetési bank a "nem elsőrendű válság" miatt. És éppen a felzárkózó piaci állami tulajdonú vagyonalapok előszeretettel sietnek is a bajba került magánbankok segítségére, persze jóval a tavaly év eleji árak alatt vásárolva részvényeikből. Válságról tehát igazából aligha lehet szó a bankvilág egészében, annál inkább némi átrendeződésről.

Az ilyen típusú intézményi befektetők mögött ugyanis kormányok állnak. Ezek a fajta befektetési intézmények nem számítanak teljesen új jelenségnek a tőkepiacon. Piaci súlyuk azonban az utóbbi években rendkívüli mértékben megnőtt, ahogy egyes felzárkózó gazdaságok – főleg Kína és Oroszország - hivatalos devizatartalékai hatalmasra duzzadtak a robbanásszerű exportbővülés, illetve a rekordokat döntögető nyersanyagárak révén.

Piaci elemzők, sőt, már a fejlett gazdaságú országok politikusai is azonban mind gyakrabban adnak hangot aggodalmuknak amiatt, hogy az állami irányítású befektetési alapok térnyerése politikai befolyásszerzésre is alkalmas.