BÉT: emelkedett a Magyar Telekom, esett az OTP

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Esett a BUX kedden délelőtt, a mutató fél százalékkal hanyatlott. Az OTP több mint 3 százalékkal süllyedt, miközben a Magyar Telekom erősödött.

A Budapesti Értéktőzsdén kedden délelőtt is esett a BUX, a mutató 0,5 százalékkal 10 208 pontig hanyatlott délután 1-ig. Az index ennél jóval nagyobb veszteséggel is állt a kereskedés elején, akkor 10 000 pont alatt is megfordult. Az OTP – melyre az ING vételi ajánlást fogalmazott meg – 3,2 százalékkal 1646 forintra, a Richter 1,8 százalékkal 23 660 forintra gyengült, míg a Mol 0,6 százalékkal 9180 forintra, a Magyar Telekom pedig 2,1 százalékkal 535 forintra erősödött. A Telekom szereplését segítette a várakozásoknál jobban alakuló negyedéves eredmény, a társaság 12,5 milliárdos negyedéve profitja 35 százalékkal haladta meg a piaci konszenzust.

Rövid távon egyelőre nem várok fellendülést, tekintettel arra, hogy az amerikai részvényindexek új mélypontra vagy annak közelébe estek hétfőn – mondta el Nyári Zsolt, a KBC Securities vezető üzletkötője. Szerinte a magyar tőzsde irányát az amerikai börze teljesítménye fogja meghatározni, s a napokban benne van a levegőben egy nagyobb zuhanás is. Úgy véli, hogy a befektetők a tavaly október óta begyorsult lejtmenetben folyamatosan igyekeznek kiszállni a részvényekből, csak mostanra az is bizonytalanná vált, hogy milyen befektetési eszköz lehet biztonságos. Érdemes csak a magyar államkötvények megnövekedett kockázatára gondolni – magyarázta.

Hosszabb távra tekintve Nyári Zsolt úgy értékelte, hogy a gondok az Egyesült Államokban kezdődtek, így ott is fognak megoldódni először. Ennek megfelelően, amíg a gazdaságélénkítés nem jár érdemi eredménnyel a tengerentúlon, addig nem számít átfogó emelkedésre a részvénypiacon. Pár napos vagy hetes felfutások természetesen bármikor előfordulhatnak, ezeket azonban eddig rendre újabb mélypontok követték.

Ecoline