Nőtt a forint-, esett az euró alapú hitelszerződések értéke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áprilisban a háztartások új lakáscélú forint hiteleinek szerződéses értéke kismértékben emelkedett a márciusi szinthez képest, míg az euró alapú lakáshiteleké csökkent – közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Csökkent az euró és a svájci frank alapú szabad felhasználású jelzáloghitelekre kötött új szerződések szezonálisan igazított értéke, miközben az euró alapú hiteleknél nőtt, a svájci frank alapúaknál csökkent az átlagos hitelköltség mutató.

A forint és euró személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéses állománya áprilisban nem változott jelentősen az előző hónaphoz képest, a hitelek átlagos hitelköltség mutatója minimális mértékben emelkedett.

A nem pénzügyi vállalatok új hiteleinek szezonálisan igazított szerződésértéke összességében mérséklődött, elsősorban az euró alapú hitelek új szerződéses állományának csökkenése miatt. Az új hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró összeghatár feletti forinthitelek esetében áprilisban alacsonyabb volt, mint márciusban.

Az új betétszerződések szezonálisan igazított értéke a háztartási és a nem pénzügyi vállalati szegmensben is csökkent. A háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlába emelkedett, míg a vállalati betétek átlagos kamatlába nem változott jelentősen. Áprilisban a háztartások által felvett forint lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség mutatója emelkedett, a svájci frank hiteleké tovább csökkent és az euró hiteleké alig módosult.

Csökkent a forint és a svájci frank szabad felhasználású jelzáloghitelek hitelköltség mutatója, míg az euró hiteleké emelkedett. A személyi hiteleknél a hitelköltség mutató mindhárom devizanem (forint, euró, svájci frank) esetében emelkedett, de a svájci frank hiteleknél tapasztalható nagymértékű növekedést az összetétel-hatás okozta. A forint áruhitelek költsége nem változott, míg a svájci frank gépjárműhiteleké emelkedett.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlábai az 1 millió euró érték alatti forint és euróhiteleknél enyhén emelkedtek, míg az 1 millió euró érték feletti forint hitelek esetében csökkentek és az euró hitelek esetében változatlanok maradtak.

A háztartások esetében a forint új lakáshitel szerződések értéke emelkedett, míg a svájci frank és az euró hiteleké csökkent. A forint szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében az új szerződések szezonálisan igazított értéke nem változott, míg a svájci frank és az euró hiteleké csökkent. A személyi hitelek esetében csak a svájci frank hiteleknél emelkedett az új szerződések értéke. A forint áruhitelek szezonális hatásokkal korrigált értéke kismértékben emelkedett. A svájci frank gépjárműhitelek új szerződéseinek értéke lényegében nem változott.

A nem pénzügyi vállalatok új forint- és euróhiteleinek új szerződései a szezonálisan igazított adatok szerint általában csökkentek.

Betéti oldalon a háztartások forint és euróbetéteinek átlagos kamatlába emelkedett. A nem pénzügyi vállalatok forintbetéteinek átlagos kamatlába enyhén emelkedett, míg az euróbetéteké gyakorlatilag szinten maradt. Az adott hónapban újonnan elhelyezett betétek szezonálisan igazított értéke a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok esetében is csökkent.