Kormányrendelet: szabályok gázkrízis idejére

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kormány rendeletben foglalta össze a gázkrízis esetén alkalmazandó szabályokat – mondta Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszter jelezte, hogy az eddigi tapasztalatok alapján átdolgozott szabályokat összegző rendelet az eljárásokat rögzíti.

A rendelet tartalmazza egyebek között a gázfogyasztás korlátozásának lépéseit. A korlátozás esetére sorrendet állapítottak fel a fogyasztók között, ehhez a fogyasztókat több kategóriába sorolták. A miniszter elmondta, hogy az első kategóriába tartoznak az alternatív tüzelésre is képes fogyasztók, köztük a villamos erőművek. Az alapellátásban résztvevők fogyasztását viszont nem lehet korlátozni.

Hónig Péter kitért rá, hogy a kormányrendelet tartalmazza a gázkrízis miatt megalakuló bizottság összetételét, működési eljárását. A rendelet foglalkozik a tárolókapacitás kérdésével is. A stratégiai gáztárolókba 1,2 milliárd köbméter gázmennyiséget pumpálnak be 2009. december 31-éig. November16-áig 900 millió köbméter betárolását sikerült megoldani. Az 1,2 milliárd köbméter gáz átlagos téli időjárást alapul véve 45-50 napra fedezi az igényeket, napi átlagban 20 millió köbméteres fogyasztás mellett. A tél legkeményebb időszakában is képes lesz az ország fennakadás nélkül fenntartani a gázszolgáltatást – közölte a miniszter.