Buszgyártó üzemet épít Magyarországon a kínai King Long – fotó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magyarországon építheti meg első európai összeszerelő üzemét a kínai Xiamen King Long United Automotive Industry Co. Ltd buszgyártó – jelentette be Kelemen János, a King Long Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón pénteken.

Az ügyvezető a beruházás összegét nem tudta megmondani, mint fogalmazott, még nincs sok konkrétum, a kínai anyacég azonban már szándéknyilatkozatot tett, jelenleg a beruházás tervezése zajlik. A Dél-Alföld, Gyöngyös környéke, valamint Miskolc jöhet szóba a gyár telephelyeként. Az összeszerelő üzem teljes mértékben kínai pénzből, kínai beruházásként valósulhat meg, várhatóan fél év múlva.

Az ügyvezető igazgató szerint Európában 7 éve van jelen a világ egyik legnagyobb buszgyártója, míg Magyarországon 2 éve forgalmaz a kínai cég buszokat. A tavaly 1,1 milliárd jüan (100 millió euró) árbevételt elérő társaság eddig ezer buszt értékesített Európában, amelyből 150 Magyarországon közlekedik. A King Long buszoknak számos Európában gyártott minőségi alkatrészük van, így magyar sebességváltóval és keréktárcsával készülnek.

A német piacra gyártott King Long buszok. Nem is rossz
© busworld.org

Kelemen János hangsúlyozta: a tervezett magyar üzemben legalább napi két buszt szerelnek majd össze, és elsősorban az európai piacra szállítanak majd. A kínai vállalatot 21 éve alapították, tulajdonosai a kínai állam, Hsziamen városa, és egy hongkongi magáncég. Európában elsősorban városi és távolsági buszokat forgalmaz, azonban kínálatában személyautók, turistabuszok és speciális buszok is megtalálhatóak. A cég minden kontinensre szállít, így jelenleg a világ egyik legnagyobb buszgyártója. Hozzátette: a magyar képviseletnek 2013-ig érvényes 5 éves forgalmazói szerződése van.