Dánok rólunk: kevés a remény a belső keresleten alapuló fellendülésre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Saxo Bank szerint Magyarországon nem sok remény van arra, hogy a fellendülés belső tényezőkre támaszkodjon, a jegybanknak pedig kevés eszköze van a kamatok korrekciójára.

A koppenhágai központú, online kereskedésre és befektetésekre szakosodott bank szerdán közzétett elemzése szerint az állami kiadások további csökkentésére és reformokra van szükség, ám ennek a fogyasztásra gyakorolt másodlagos hatása folytán nem sok remény van arra, hogy a fellendülés elsősorban belső tényezőkre támaszkodjon. A jelenleg 6,25 százalékos alapkamat további csökkentése pedig valószínűleg a forint/euró árfolyam további romlásához vezetne, és ezzel a magyar háztartásokat hozná nehéz helyzetbe. Ezért Magyarországon az ismételt növekedés esélye teljes mértékben a külföldi közvetlen tőkebefektetésektől és az exporttól függ.

A bank 2010-ben Magyarországon nulla százalékos növekedésre, 2,1 százalékos inflációra, 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányra és 10,5 százalékot elérő munkanélküliségre számít. Előrejelzésük szerint a részvények árfolyama az év első felében várhatóan 10-15 százalékot emelkedik, majd a második félévben 8-10 százalékos „visszatesztelés” következhet.