Az uniós átlagnál jóval kevesebbet vásároltunk tavaly

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Decemberben sem szakadt meg a kiskereskedelmi eladások 2007 eleje óta tartó visszaesése: a forgalom volumene 2009 egészében 5,2, decemberben 7,4 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009-ben 7279 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, ebből decemberre az éves forgalom 10 százaléka, 753 milliárd forint jutott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Tavaly negyedévről negyedévre gyorsult a visszaesés üteme: a kiskereskedelmi eladások az első negyedévben 2,9, a másodikban 3,2 a harmadikban 6,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, a csökkenés éves mértéke a negyedik negyedévben már 7,6 százalék volt.

Tavaly a kiskereskedelmi eladások 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 15–15 százaléka az üzemanyag-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 25 százalék volt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene 2009-ben 3,9, decemberben 3,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszeren kívüli kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2009-ben 8,7, decemberben 12,7 százalékkal esett vissza. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem decemberi eladásai 2,4 százalékkal maradtak el a novemberitől.

Az év utolsó hónapjában szinte minden üzlettípusban csökkent a forgalom: az előző év decemberéhez viszonyítva továbbra is jelentős mértékű volt a visszaesés az iparcikk jellegű vegyes (28,5 százalék), valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-üzletekben (18,2 százalék). A benzinkutak értékesítésének volumene 2009-ben lényegében az előző év szintjén maradt; a decemberi eladások csak kismértékben (0,3 százalék) mérséklődtek a 2008 azonos időszakához képest

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009 egészében az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,7, decemberben 1,0, az eurozóna országaiban 2,3, illetve 1,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évihez képest. A tavalyi év egészében az országok nem teljes körére rendelkezésre álló éves adatok szerint kiemelkedően teljesített a lengyel kiskereskedelem, amely 4,3 százalékal bővült. Növekedést regisztráltak még Ausztriában, Svédországban, Nagy-Britanniában és Belgiumban, a többi országban csökkent a forgalom, a legnagyobb visszaesés Lettországban volt (28 százalék) 2008-hoz képest.

Tavaly decemberben folytatódott – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak mérséklődése Magyarországon: forgalmuk 2009 egészében 41,3, decemberben 44,3 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.