A BÉT forgalma csökkent áprilisban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Áprilisban a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvénypiacán – kétszeres árfolyamértéken számolva – 972 milliárd forint értékben születtek üzletek, az előző hónaphoz képest 27,5 százalékkal csökkent a forgalom. Az év első négy hónapjában ugyanakkor csaknem 50 százalékkal volt magasabb a forgalom, mint 2009 január-áprilisában.

A BÉT hétfőn közölt, a brókercégek jelentésein alapuló havi statisztikája szerint az idén január-áprilisban 3978 milliárd forint értékben kereskedtek a részvénypiacon, míg tavaly ugyanebben az időszakban 2660 milliárd forint volt a forgalom.

Áprilisban a teljes azonnali piaci forgalom 1 009 milliárd forint volt, amelynek 96,3 százalékát a részvények adásvétele tette ki. Az azonnali összforgalom - amely a részvényeken kívül magában foglalja a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek forgalmát is - 26,3 százalékkal csökkent márciushoz képest.

Az idén áprilisban a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX 519 ponttal, 2,14 százalékkal emelkedett, a hónap utolsó kereskedési napján 24.764 ponton állt. Az év eleje óta 3 537 pontot, 16,66 százalékot emelkedett.

A brókercégek forgalmi listájának élén áprilisban is ugyanaz az öt cég állt, mint márciusban, és a sorrend sem változott. Első a listán az Erste Befektetési Zrt. 214 milliárd forintos részvényforgalommal. Második helyen a Concorde Értékpapír Zrt. áll 121 milliárd forinttal, harmadik a Cashline Értékpapír Zrt. 103 milliárd forintos forgalommal. Negyedik a sorban a KBC Securities, amely 78 milliárd forint értékben forgalmazott részvényeket a BÉT-en, ötödik az UniCredit Bank 61 milliárd forintos adásvétellel.

A származékos piacon áprilisban mérséklődött az egyedi részvények és a BUX forgalma, míg a deviza kontraktusok forgalma emelkedett. Az egyedi részvényekre 267 milliárd forint értékben született határidős ügylet az előző havi 273 milliárd forintos forgalom után. A határidős BUX forgalma 163 milliárd forint volt áprilisban, míg márciusban 182 milliárd forintot tett ki. A deviza kontraktusokkal 271 milliárd forint értékben kereskedtek a márciusi 222 milliárd forintos forgalom után.

Az áruszekcióban áprilisban 8,4 milliárd forint értékben kötöttek gabonaügyleteket az előző havi 6,8 milliárd forint után.

Hozzászólások