Londoni elemzők : az ígéreteket összhangba kell hozni a realitásokkal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A kampányígéretek és a lehetőségek közötti különbség elmagyarázásának szándéka állhat az elmúlt napok kormányzati kommunikációja mögött - vélekednek szombati helyzetértékeléseikben londoni befektetési és gazdaságelemző cégek.

Az Eurasia Group nevű vezető londoni gazdasági-politikai kockázatelemző és tanácsadó csoport értelmezése szerint  a Fidesz fő célja most az "irreális" – egyebek mellett a nagy adócsökkentésekre tett – kampányígéretek "összhangba hozása a valósággal". Az elemzők szerint a hét utolsó két kereskedési napjának fejleményei nyomán a kormánynak "rá kellett ébrednie", hogy sem a piac, sem az EU, sem a Nemzetközi Valutaalap (IMF) "nem fogja eltűrni a fegyelem hiányát".

A ház szerint a kérdéses nyilatkozatokat "politikai operatív" személyiségek tették, nem gazdaságpolitikai döntéshozók, és "nem várható", hogy a közeljövőben ismét megszólaljanak (gazdasági ügyekben). Ez jósolják más nagy londoni intézmények is. A JP Morgan bankcsoport citybeli befektetési részlege előző napi helyzetelemzésében azt írta: Kósa Lajos alelnök "befolyásos figurája a Fidesznek és nagy tisztelet övezi", a jövőben azonban esetleg "mégsem őt tekintik majd a megfelelő személynek arra, hogy olyan gazdaságpolitikai nézeteknek adjon hangot, amelyekre könnyen ugrik a piac". Kósa Lajos előzőleg egy szakmai konferencián azt mondta, hogy Magyarországnak "szűk esélye van" a görögországihoz hasonló helyzet elkerülésére.

Az Eurasia Group szombati elemzése szerint a politikusok "kissé túl messzire mentek az átpolitizált nyilatkozatokkal", és valós az a veszély, hogy – bármennyire kiegyensúlyozott nyilatkozatok hangozzanak is el következő napokban – az elszenvedett hitelvesztés miatt a piacon "senki nem fog nekik hinni".

A Royal Bank of Scotland (RBS) globális felzárkózó piaci kutatási részlegének vezetője, Timothy Ash előző nap befektetőknek Londonban kiadott helyzetértékelésében azt írta: a forint tovább fog gyengülni, ha a magyar kormány nem áll elő "a lehető leghamarabb" hiteles gazdaságpolitikai bejelentésekkel, bár "már így is károsodott a magyar gazdaságpolitikai hitelesség", és "a Fideszt az a veszély fenyegeti, hogy a piac fogja megfegyelmezni".

A JP Morgan szombaton Londonban közölt friss elemzése és előrejelzése szerint a Magyarországgal kapcsolatos hírek a következő napokban még jórészt negatívak lesznek, de a kormány által esetleg bejelentendő, akár "nem szokványos" stabilizációs intézkedések lehetővé tehetik a tárgyalások folytatását a valutaalappal és az EU-val. A JP Morgan várakozása szerint Magyarország ősszel új megállapodásra juthat az IMF-fel és az unióval.

A ház az általa valószínűsített lehetséges intézkedések között említette a MÁV, valamint a helyi és a városi közlekedési vállalatok kötelezettségeinek formális hozzáadását a magyar közadósság-állományhoz. A JP Morgan számításai szerint ez 3 százalékponttal is emelheti a  hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-rátát.

A cég londoni elemzői szerint a kormány várhatóan végrehajtja az ígért adócsökkentések "némelyikét", lesznek azonban olyan adócsökkentések és munkahelyteremtési kezdeményezések, amelyeket valószínűleg több évvel elhalasztanak. A JP Morgan valószínűsíti azt is, hogy a kormány bejelenti a nyugdíjrendszer második pillérének – vagyis a magánnyugdíj-rendszernek – valamilyen formájú "államosítását", jóllehet a cég ezt az általa vélelmezett kockázatok miatt "ellentmondásos" lépésnek tartaná.

Financial Times szombati kiadásának kommentárja szerint a legutóbbi nyilatkozatok várhatóan "erősítik a befektetők által a Fidesz-kormánnyal szemben táplált gyanakvást". A londoni gazdasági napilap szerint a piacok eleinte üdvözölték a Fidesz választási győzelmét, ám azóta idegességet okoztak a jegybankkal vívott, ismételt kormányzati összecsapások, és azok a felhívások, hogy a devizaalapú hiteleket át kell váltani forinthitelre.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland globális felzárkózó piaci stratégája a Financial Timesnak azt mondta, hogy az új kormánynak "egy kicsit világosabban kell gondolkodnia a piaccal folytatott kommunikációról". Ash szerint ugyanis a jelenlegi piaci helyzetben "így egyszerűen nem lehet beszélni".