A helyiekkel egyenlő bánásmódot akarnak az európai cégek Kínában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egyenlő bánásmódot, a helyi cégekéhez hasonló hozzáférést akarnak a kínai piachoz az európai cégek − erről ír csütörtökön kiadott évi értékelő kiadványában az EU kínai kereskedelmi kamarája.

A kamara felsorolja azokat az bürokratikus fékeket, amelyek − az európai cégek véleménye szerint − megakadályozzák, hogy tagjaik a helyi versenytársaikkal egyenlő játéktéren küzdjenek. A felsorolt hátrányok között szerepel például az európai cégek szigorúbb megítélése a környezetvédelmi és munkavédelmi törvények betartatásánál, valamint a hazai szellemi tulajdon oltalma alatt álló termékek előnyben részesítése.

A kamara nehezményezi továbbá, hogy az európai cégeket még mindig erősen korlátozzák a kínai befektetési lehetőségek terén, különösen a stratégiai ágazatokban, így a távközlési szolgáltatásoktól a biztosításig, az építőipartól az autóiparig. Bár már többször kaptak ígéreteket kínai vezetőktől, hogy a külföldi cégeket is kínai társaikkal egyenlően kezelik majd, ám a kamara szerint a helyzet javulásához elengedhetetlen a további párbeszéd. A kamara adatai szerint 2008-ban az európai működőtőke-befektetéseknek kevesebb mint 3 százaléka irányult Kínába, éppen a korlátok miatt.