Lassul a német gazdasági növekedés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német gazdasági növekedés üteme jelentősen lassulhat az év hátralévő részében az ország egyes nagyobb külkereskedelmi partnereinek gazdasági nehézségei miatt - írja a német pénzügyminisztérium havi rendes jelentésében.

"A fellendülés az év hátralévő részében is folytatódik, de a korábbinál lényegesen lassúbb ütemben" - írja a jelentés, amely szerint a német gazdaság "megfontoltan" kezdte meg a harmadik negyedévet. 

A legnagyobb európai nemzetgazdaság gyors ütemben állt talpra a II. világháború utáni legnagyobb, tavalyi gazdasági visszaesésből és 2,2 százalékos negyedéves növekedést ért el az április-júniusi periódusban, a legnagyobbat a német újraegyesítés óta. 

A jó teljesítmény láttán gazdasági kutatók megemelték éves növekedési előrejelzéseiket - a prognózisok legkevesebb 3 százalékot helyeznek kilátásba - holott már sokasodnak az arra utaló jelek is, hogy a növekedés túljutott csúcspontján. 

Júliusban váratlanul estek a termelőipari megrendelések, mégpedig több mint egy éve a legnagyobb mértékben, szeptemberben pedig az üzleti hangulatindex esett 2009 februárja óta a legalacsonyabb szintre. "Az ipari termelés dinamikájának csökkenése részben a külkereskedelmi forgalom növekedési sebességének lassulását tükrözi" - állapítja meg a tanulmány. Kedvező jelnek tekinthető viszont a munkanélküliség csökkenése, ami a belföldi kereslet növekedésre gyakorolhat áldásos hatást.