És akkor Orbán Matolcsytól rendel egy stand-up comedyt?

És akkor Orbán Matolcsytól rendel egy stand-up comedyt?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Brüsszelnek nem tetszenek a telefonadózási szokásaink, a miniszterelnök nekiesett az útdíj-rendszernek, a nyugdíjasokat deportálják az államigazgatásból, és megint csak elbukott a 13. havi nyugdíj. Mi jöhet még? Tippelje meg a tündérmese folytatását a hvg.hu-val!

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Európai Bizottság, mert úgy látja, uniós jogot sért a tavaly bevezetett telefonadó. Ezzel egyidőben hivatalos felszólító levelet küldött a kormánynak, hogy változtasson a törvényen. Hamar megjött a menetrendszerinti magyar riposzt is: a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, nem hátrál a telefonadó ügyében, vagyis nem módosítja a törvényt, mert az szerinte teljesen megfelel az uniós jogszabályoknak.

A mesének sose lesz vége
Végre Ön is részt vehet a tündérmese folytatásában! Ehhez csak meg kell írnia az aktuális hét egyik valós hírét három lehetséges folytatással. A legszellemesebbet átvesszük és megszavaztatjuk az olvasókkal. Küldje el kérdését a [email protected]. Ne felejtsen el megadni egy felhasználói nevet (nickname) is, melyre a közléskor hivatkozhatunk!

A kormány nem egy, hanem egyből két személyt keres a Magyar Nemzeti Bank élére, egy jegybankelnököt és egy alelnököt. A hvg.hu értesülései szerint ez a páros Matolcsy György és Patai Mihály, a bankszövetség novemberben lemondott vezetője, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója lehet. A bank értesülésünkre úgy reagált, nem kaptak erről szóló hivatalos megkeresést.

Sokak fejében összekavarodott, a közszférában dolgozó nyugdíjasok közül pontosan kiket és hogyan is fog „megkínozni” a kormány. A zavar abból eredt, hogy összemosódott a kormány két közelmúltban meghozott és hamarjában végrehajtott intézkedése. Az első szerint a közszférában mindenkinek, aki a közszférában nyugdíjat és bért is kap egyszerre, választania kell a két juttatás között. A másik intézkedés ennél egy fokkal keményebb: a kormány arra utasította az alá tartozó intézményeket, hogy váljanak meg nyugdíjaskorú alkalmazottaiktól. A kabinet a saját hatáskörébe utalta a mentességek megadását, így a gyakorlatban a jog betűje szerint jelenleg Orbán Viktornak kellene átrágnia magát a több ezer mentességi kérelmen, valamint a mentesség ismerete nélkül megírt pársoros indoklásokon, hogy atán bekarikázza azoknaka nyugdíjasoknak a nevét, akik tovább dolgozhatnak.

Matolcsy György pénteken meglepő bejelentést tett: a nemzetgazdasági miniszter szerint 607 millió eurót törlesztettünk az IMF-nek lejárat előtt. A törlesztés február közepén lett volna esedékes, így már elsőre is nagyítóval kellett keresnünk a hírértéket a megszólalásban. Főleg, hogy idén minden negyedévben egyébként is több mint 900 millió eurót kell törlesztenünk a Nemzetközi Valutaalapnak. Az elemzők nem is vették be a cselt, mely nem kizárt,  a forint árfolyamának a megnyugtatására szolgált, és jelentéktelen üzenetnek minősítették a lépést.   

Matolcsy György rendszeresen publikálja az olvasmányélményeit a Heti Válaszban, melyek gyakran arra futnak ki, hogy mi a siker receptje. A legújabból azt szűrte le, hogy a sikerhez egyrészt a szívünkre kell hallgatni, másrészt az eszünkre, harmadrészt fontos a bátorság, és végül szükségünk van szerencsére, nyitottságra, kíváncsiságra, optimizmusra is. A nemzetgazdasági miniszter szerint a "szellemi kíváncsiság" képes bevonzani a szerencsét, vagyis ha valaki újból és újból megkérdőjelezi a megszokottat, akkor az sikeres lehet. "A kormány ezt teszi már közel három éve, újból és újból új kérdéseket teszünk fel és új válaszokra találunk a politikában, gazdaságban egyaránt" - írja, majd levonja a a következtetést: "ne hagyjunk ki járatlan utat eddig jártakért!".

Bánkódhatnak a nyugdíjas szavazók: valószínűtlen, hogy a 13. havi nyugdíjat visszakapják. Lázár János ugyanis a kiszivárgott tervvel kapcsolatos kérdésre a héten már azt mondta, hitelből nem lehet emelni a szociális juttatásokat, és hangsúlyozta, hogy a 13. havi nyugdíj bevezetésének lehetősége csak a sajtóban terjedt el, kormányzati forrása nem volt a híresztelésnek.  

Pénteken megroggyant a forint, és 298 forint fölé ugrott hirtelen az euró ára. Pedig a piaci hangulat nem is volt rossz, a cseh korona és a lengyel zloty még erősödni is tudott. Szóval, ismét héthavi mélyponton van a forintunk, és a 300 feletti euró sem tűnik már túlzott félelemnek. Szakértők szerint a befektetők kezdenek besokallni a magyar jegybank jövőjével kapcsolatos bizonytalanságtól, és erre még az sem gyógyír, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője meggyőződéssel belemondja a kamerákba: nem érdemes támadni a devizánkat.

Jövő csütörtökön Orbán Viktor egynapos munkalátogatásra megy Moszkvába Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívására, szerdán pedig Brüsszelben tart előadást az euróövezet megerősítésének lehetőségéről - árulta el Szijjártó Péter a héten. Mint később kiderült Brüsszelben José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével is találkozik. Putyinnál legutóbb 2010 novemberében járt a magyar kormányfő, így bőven lesz mit mesélniük egymásnak. Szijjártó szerint szó eshet a Déli Áramlatról, de feltehetően előveszik a 2015-ben lejáró orosz-magyar gázszállítási szerződés ügyét is, illetve szó lesz a közlekedésről is. A paksi atomerőmű bővítésében való esetleges orosz részvételre, netán tulajdonszerzésre vonatkozó kérdést megkerülte a Miniszterelnökség külgazdasági és külügyi államtitkára. Szerinte ez még nem időszerű.  

A hét képe: Orbán Viktor új Mercedes-modellt avatott a kecskeméti autógyárban
©

 

 A hét mondata

"Köszönjük szépen, nagyon jót szórakoztunk, jó mulatság volt, kiírtuk a pályázatot, beadták a cégek, elbíráltuk, szerződni akartunk, aztán nem írták alá. Még egyszer ezt a kabarét nem adjuk elő!" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a forgalomarányos e-útdíj-rendszerre kiírt közbeszerzési eljárás sikeretenségét a vásárosnaményi kihelyezett kormányülés után szerdán.

Aktuális Tündérmese Mutatók (ATM)

A Központi Statisztikai Hivatal pénteken lehangoló kiskereskedelmi adatokat tett közzé. Eszerint tavaly novemberben 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés, elsősorban az élelmiszer üzletek, a benzinkutak, a bútor- és műszakicikk-üzletek, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése miatt. Ami a lakossági fogyasztást illeti, Magyarországon igazi depresszió van.

 

Viszont a héten kiderült az is, hogy tavaly a harmadik negyedévben csökkent az államadósságunk, nálunk nagyobb adósságcsökkentést csak Görögországnak sikerült elérnie Európában. Hazánk 2012 harmadik negyedéves adósságszintje a GDP 78,6 százalékán állt a statisztikák szerint, ez alatta van az EU 85,1 és az eurózóna 90 százalékos szintjének, és az európai középmezőnybe tartozik. A Nemzetgazdasági Minisztérium megszorítások nélküli adósságcsökkentésnek titulálta az eredményt.

 

A nemzetgazdasági tárca hírt adott arról is, hogy valószínűleg teljesült a tavalyi évre kittűzött 2,7 százalékos államháztartási hiánycél. A központi költségvetés pénzforgalmi hiánya ugyanis 2,1 százalék lett, amihez még majd hozzáadódik például az önkormányzatok hiánya. A végleges adatokat március végén publikálják.

Hozzászólások