Februárban kiderülhet, mivel pörgetnék fel a spanyol gazdaságot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A szigorú megszorítások miatt tovább mélyült a válság Spanyolországban a tavalyi utolsó negyedévben. Az erről szóló adatok megjelenése után a kormányfő jelezte: a kormány gazdaságösztönző intézkedésekre készül.

A statisztikai adatok szerint tavaly az utolsó negyedévben a gazdaság 0,7 százalékkal zsugorodott az előző három hónaphoz képest, miközben a július-szeptember közötti időszakban a visszaesés még szerényebb, 0,3 százalékos volt.

Éves bázison 1,8 százalék volt a csökkenés tavaly az utolsó negyedévben, tavaly az év egészében 1,37 százalékkal csökkent a GDP a statisztikai hivatal előzetes adatai szerint.

Az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságában az ingatlanpiac összeomlása indította el a válságot, ami megrázta az ország bankrendszerét. A helyzetet rontja a 26 százalékot meghaladó munkanélküliség, miközben nagy terheket rónak a lakosságra a megszorítások is.

A kormány várhatóan februárban jelenti be azokat az intézkedéseket, amelyek a gazdaság felpörgetését célozzák. Ezek között fontos szerepe lesz a vállalkozások támogatásának és az induló cégek számára nyújtandó adókönnyítéseknek.