Már két torony is elég egy kisvárosnyi áramhoz

Már két torony is elég egy kisvárosnyi áramhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Püspökladány, Abony, Mór vagy Kiskőrös teljes éves áramszükségletét biztosítani tudja az a két, heteken belül üzembe is álló óriási szélturbina, amit először telepítenek szárazföldre. Nem, nem nálunk, Németországban. Ott fúj a szél.

Heteken belül bekapcsolják az első szárazföldi giga-szélturbinákat Németországban. 14 ezer lakás áramigényét tudják majd fedezni vele.

A színhely: az északnyugati Wehlens falu Wilhelmshaven közelében, ahol nemrég két SWT-6.0-154 típusú offshore szélturbinát installáltak. A percenként 5-11 fordulattal is 6 megawatt névleges teljesítményre képes rendszert oda érdemes telepíteni, ahol hasonló szélviszonyok találhatók a szárazföldön (onshore), mint a tengeri (offshore) szélfarmok esetében.

Rotorátmérő: 154 méter, teljesítmény: 6 MW
©

A két új szélturbina rotor-átmérője 154 m, és direkt meghajtású generátorokkal felszereltek. A projekt olyannyira a végéhez közeledik, hogy a berendezéseket néhány héten belül rá is kötik az elektromos hálózatra. A bekapcsolás után mintegy 14 ezer német háztartás átlagos fogyasztásának megfelelő tiszta energiát fog termelni.

A Siemens - szokás szerint - nem csak az építésben, de az üzemeltetésben és a karbantartásban is részt vesz. 15 évre szóló szerviz-szerződést is aláírt.