Nyugodtan lőhetünk házinyúlra a munkahelyen, a szerelem úgyis győz

Nyugodtan lőhetünk házinyúlra a munkahelyen, a szerelem úgyis győz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adózóna munkajogásza egy fiatal pár történetén keresztül magyarázta el, hogy a magánélethez való jog a munkaviszonyban sem korlátozható.

Útját állhatja-e a munkáltató a mindent elsöprő szerelemnek? Előírhatja-e a céges szabályzat, hogy „házinyúlra nem lövünk”? – teszi fel a kérdést az Adózóna.

A munkajogász szerint az Alaptörvény biztosítja a magánélethez fűződő jogot, mely a munkahelyen is megilleti a dolgozókat. Vagyis jogszerűen létesíthetnek párkapcsolatot kollégáikkal, ezt a munkáltató semmiféle belső szabályzattal nem tilthatja meg. 

Egy magánéleti kapcsolatból még nem következik ugyanis a visszaélés veszélye, és automatikusan nem feltételezhető, hogy a két dolgozó nyerészkedni akarna ebből a helyzetből.

Nem minden munkaadó gondolja azonban így. A szakember egy példát is mondott, helyszín és évszám megjelölése nélkül.

Egy féltékeny ügyvezető a mérnökként dolgozó fiatalember és a csinos személyi asszisztens kapcsolatának megakadályozása érdekében összeférhetetlenségi szabályt alkotott. Ebben kifejezetten megtiltotta a cégen belüli kapcsolatokat. 

A fiatal párt az írott szó sem állította meg, igaz, annak jogszerűsége megítélése érdekében előzetesen szakemberhez fordultak. A munkáltató azonban nem állt meg ennyinél. A mérnököt rendszeresen túlmunkára kötelezte hétvégenként, hogy ne juthasson ideje udvarlásra. 

A történet végére a munkáltatói jogkör gyakorlója az év első hét hónapjában már kimerítette a 250 óra rendkívüli munkavégzés keretét és kihasználta a munkaszerződéstől eltérő munkahelyen történő munkavégzés 44 beosztás szerinti munkanapját is. Mégis csalódnia kellett, mert a pár hamarosan bejelentette, hogy összeházasodnak, mellesleg mindketten felmondanak. 

A tanulság, hogy a magánélethez való jog a munkaviszonyban sem korlátozható, ráadásul a szerelem minden akadályt legyőz – összegzett a munkajogász.