Lázár is hozzátette a magáét Orbán 2030-as álmához

Lázár is hozzátette a magáét Orbán 2030-as álmához

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az előző ciklusban a Miniszterelnökséget miniszterként vezető Lázár János a Szeged és Hódmezővásárhely közé megálmodott tramtrainről beszélt egy pénteki háttérbeszélgetésen Vásárhelyen. Elmondta azt is, szerinte mit kellene fejleszteni még a térségben, ha Magyarország 2030-ra be akar kerülni az európai TOP 5-be.

Át fogja alakítani a hódmezővásárhelyiek életét a tramtrain, a tervek szerint a villamosvasúton először 2020 második felében utazhatnak az emberek Hódmezővásárhely és Szeged között – ezt mondta Lázár János, a térség országgyűlési képviselő posztját betöltő politikus a beruházásról rendezett sajtóbeszélgetésen pénteken, Hódmezővásárhelyen.

Szerinte a fejlesztés a város szempontjából legalább akkora jelentőségű, mint amikor a 19. század végén megépült a Szeged-Békéscsaba vasútvonal. A tramtrain jelentősen javít a munkaerő-mobilitáson, és segíti a megyeszékhelyen elérhető szolgáltatások igénybevételét. Most naponta legalább 8 ezer ember ingázik a két város között, ez a szám 10-12 ezerre növekedhet, a becslések szerint legalább 60-70 százalékuk választja majd a kötött pályás közlekedést – tette hozzá.

Lázár János úgy fogalmazott: a fejlesztés nagyságrendjében is történelmi jelentőségű, költsége nettó 57,5 milliárd forint, amelynek felét magyar, felét uniós forrásból biztosítják.

A kivitelezés három részből áll: Szegeden 4 milliárd forintból járműtelepet építenek, Szeged-Rókus állomásnál pedig összekapcsolják a vasúti és a villamospályát. Már elkezdték korszerűsíteni, bővíteni a Hódmezővásárhely és Szeged közötti vasúti pályát, ennek költsége 24,2 milliárd forint, kivitelezője a Swietelsky. Hódmezővásárhelyen a Strabag a kiegészítő költségekkel együtt 11,5 milliárd forintért 2019 őszére 3200 méteres villamospályát épít öt megállóval, több csomópontot korszerűsítenek és újakat is kialakítanak.

A Stadler már építi a nyolc darab, 202 fős, kerékpár szállítására is alkalmas villamoskocsit, amelyek együttes ára 17,6 milliárd forint – közölte Lázár János.

A szerelvények a két vasútállomás között utat 40-42 perc, a két belváros közöttit 30-32 perc alatt teszik majd meg. A tervek szerint az első járatok 4 óra 30-kor, az utolsók 11 vagy éjfél körül, hétvégén igény szerint később indulnak majd – mondta.

Lázár János szerint Makót is érdemes volna összekapcsolni a megyeszékhellyel, ha beválik a vásárhelyi tramtrain, tízéves távlatban pedig a politikus Makó és Hódmezővásárhely összekötésére is lehetőséget lát.

A politikus a másik fontos regionális közlekedés-fejlesztési célnak a Szeged-Budapest vasút korszerűsítését nevezte. A megyeszékhely és a főváros között most 2 óra 24 perc a menetidő, amit másfél órára kellene csökkenteni, ha 2030-ra valóban Európa öt legfejlettebb országa közé akar kerülni Magyarország – mondta.