Tiborcz üzleti zsenijét dicsérheti a BDPST 4 milliárd forintos nyeresége

Tiborcz üzleti zsenijét dicsérheti a BDPST 4 milliárd forintos nyeresége

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint 4 milliárd forintos nyereséget könyvelt el Tiborcz luxusingatlan-vállalkozása, a BDPST, melynek 2016-os adózott eredménye még „csak” 600 millió forint volt.

A BDPST Zrt. 2015 augusztusában Tóth Judit vezérigazgató és Szabó Loránd Aurél hozta létre, de két héttel az alapítás után Tóthnak egy részvénye maradt, Szabónak pedig egy sem, viszont Tiborcz István egy törzsrészvényt és 499 osztalékelsőbbségi, azaz a profit 95 százalékára jogosító részvényt, Hamar Endre pedig 499 törzsrészvényt vett át.

Tavaly augusztusban a zrt. tőkét akart emelni, ezért változásbejegyzési kérelemmel fordultak cégbírósághoz, ott azonban figyelmeztették a céget, hogy ehhez alapszabályban kell rögzíteni a tulajdonosi szerkezetet. A BDPST ekkor visszatáncolt, de egy bakiból tudható volt, hogy Tiborcznak köze van az üzlethez: ő fizette be ugyanis a 100 ezer forintos illetéket a BDPST Zrt. bejegyzésekor. A cég részvénykönyvébe végül csak titoktartási nyilatkozat aláírása után lehetett betekinteni; innen derült ki, hogy Tiborcz mellett az említett Tóth Judit és Szabó Loránd Aurél a tulajdonosok, a negyedik nevet viszont nem lehetett nyilvánosságra hozni.

Az értékesítés nettó árbevétele 2016-ban nulla forint volt, 2017-ben csaknem 100 millió. A 2016-os, 600 milliós adózott eredmény után a BDPST Zrt. idén 205 millió forint adó megfizetése után 4.117.954.000 forint nyereséget könyvelt el.

A Longoria Holding Zrt.-ben Tiborcz, a Pannon Tessera Hospitalis Zrt. nevű társaságban pedig a BDPST Zrt. a meghatározó részvényes, utóbbi beszámolója még nem elérhető.

Ezeken a cégeken keresztül hivatalosan is Tiborcz tulajdonában áll a Hullám és Helikon hotelek, a turai kastély, a badacsonyi Ranolder-villa, egy épülő luxusszálló a lepencei strand fölött, a Mahart–Weber–Münnich-házak óriástömbje a Pesti Vigadó mellett, egy XII. kerületi telek és az Andrássy út 43. szám alatti palota első szintje.