Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

Fel kell venni a harcot az illiberális gazdaságpolitikával szemben. Az Európai Központi Bank elnöke, Mario Draghi hazájában arról beszélt: bár egyre népszerűbbek az illiberális ideológiák, de azok nem képesek megoldani Európa gazdasági problémáit.

Draghi Olaszország populista kormányára célozva megerősítette azt a nézetét, hogy mindenképp szükség van arra, hogy az eurozóna egységesen szabályozza az államadóssággal és a költségvetési hiánnyal kapcsolatos döntéseket. Itália harcban áll az Európai Unióval, mert a jövő évi költségvetést Brüsszelben túlságosan kockázatosnak ítélik meg.

Az olaszok tettek egy kompromisszumos javaslatot, de Brüsszel szerint ez nem elég

Giuseppe Conte miniszterelnök ismertette az Európai Unió vezetőivel és a tagállamok állam és kormányfőivel a kompromisszumos javaslatot. E szerint a költségvetés hiánya 2,4% helyett csak 2,04% lenne. Jó irányba tette lépés, de kevés - értékelte hidegen Brüsszelben Pierre Moscovici pénzügyi biztos. Az olasz populista kormány mumusa szerint további kurtítások kellenek a kiadásokban, enélkül ugyanis elszállhat a hiány. Ugyanerre figyelmeztetett most Pisa-ban Mario Draghi is. Az Európai Központi Bank elnöke, akinek nagy szerep jutott az eurozóna pénzügyi válságának felszámolásában, további liberális lépéseket sürget annak érdekében, hogy a következő krízis ne hozzon olyan kritikus eredményeket, mint Görögországban 2008 után. Egységesen kellene kezelni az államadóság problémáit, csakhogy Németország minden ilyen lépést megvétóz.

A Reuters elemzése szerint azért nem haladnak előre az eurozóna reformjai, mert a német adófizetőknek eszükbe sem jut, hogy jótálljanak olyan problematikus országok mint Görögország, Olaszország vagy Franciaország csillagászati államadósságáért. Pedig valamilyen egységes fellépés kellene- hangsúlyozza az Európai Központi Bank elnöke.

Mit javasol Mario Draghi?

Az Európai Központi Bank hatalmas mennyiségű államkötvényt vásárolt fel annak érdekében, hogy stabilizálja a tagállamok helyzetét. Ennek a programnak vége, de a hatalmas összegekből a frankfurti bank programokat finanszírozhatna, melyek a gyenge növekedést valamilyen formában támogathatják. "Fel kell szabadítani az egyéni vállakozói energiákat, hogy Európa előre léphessen!"- mondta Pisa-ban az Európai Központi Bank elnöke, aki nem feledkezett meg a szociális problémákról sem.

Mindig figyelni kell a társadalmi igazságosságra

Ezt a gondolatot is kiragadta Draghi beszédéből a Reuters hírügynökség, de arra nem mutatott rá, hogy ez meglehetősen késői felismerés. Csak miután a tíz éve stagnáló életszínvonal miatt hatalomra kerültek a populista pártok Rómában és tiltakoznak a sárgamellényesek Franciaországban, hangsúlyozzák a döntéshozók Brüsszelben és Frankfurtban a társadalmi igazságosság fontosságát. Ugyanerről nyilatkozott most Bruno LeMaire francia pénzügyminiszter a párizsi Le Figaro-nak.

A Draghi által sürgetett liberális reformok aligha erősítenék a társadalmi igazságosságot

Erre a kínos dilemmára mutatott rá az a baloldali csoport, melyet Thomas Piketty francia közgazdász vezetett. Ők a gazdagok megadóztatásától várják a kedvező fordulatot Európában. 800 milliárd eurós terveket dédelgetnek az Európai Unió számára. Ezek az elképzelések tökéletesen elfogadhatlanok Európa liberális és konzervatív döntéshozói számára.

Vigyázó szemetek Berlinre vessétek!

Az eurozóna és az egész Európai Unió reformja attól függ, hogy mit akar Németország. Európa messze legerősebb állama az eurozóna jelenlegi állapotának a nagy haszonélvezője. Míg a németek remekül vették az elmúlt évtized akadályait, addíg mások stagnáltak mint Olaszország és Franciaország vagy épp visszaestek, mint Görögország. Hogy lesz ebből egységes európai gazdaságpolitika? Erre nem sietett választ találni Mario Draghi Pisa városában a ferde torony árnyékában. Dehát ez nem is annyira az ő dolga, hanem a politikusoké, akik sokkal inkább a túlélésre játszanak, mintsem hogy nagy tervekkel álljanak elő. Aki pedig előáll mint Macron elnök, az könnyen pórul járhat: liberális reformjait otthon a sárgamellényes mozgalom bírálja ötödik hete az utcán, szeretett partnere, Angela Merkel pedig mosolyogva közli vele: előbb szedd rendbe az otthoni dolgokat, azután majd tárgyalhatunk a reformokról, (via Reuters)