700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajba került Matolcsy unokatestvérének bankja

700 százalékkal nőtt a nyeresége, mégis bajba került Matolcsy unokatestvérének bankja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Népszava szerint a pénzintézet egyetlen év alatt igencsak nagyot nőtt, pedig a működésre is sokkal többet költöttek, mint korábban.

Ahogyan beszámoltunk róla, likviditási gondja vannak a Szemerey Tamás tulajdonában lévő Növekedési Hitel Banknak (NHB), ezért az MNB felügyeleti biztost rendelt ki, korlátozzák a betétek kifizetését, és kedden bankszünnapot is tartottak. Szemerey Tamás a jegybankelnök Matolcsy György unokatestvére.

Nem ez az első alkalom, hogy a jegybanknak intézkednie kell az NHB Bank ügyében: 2016 májusában 4 milliós bírságot szabtak ki rá súlyos hiányosságok miatt, idén augusztusban pedig egy ennél is nagyobb összegű, 19 milliós bírságot kapott a pénzintézet, ekkor gondok voltak többek között a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére tett intézkedésekkel is.

A Népszava azt írja, az NHB annak ellenére került csődközeli helyzetbe, hogy hozzá került korábban a brókerbotrányban elvérzett Buda-Cash ügyfélvagyona. A bankban tartott pénz folyamatosan nőtt: 2017 végén 81 százalékkal többet tartottak itt az ügyfelek, mint 2016 végén, de kihelyezni 55 százalékkal sikerült többet, mint egy évvel korábban. Az NHB tiszta nyeresége 700 százalékkal nőtt egyetlen év alatt, úgy, hogy működésre egymilliárddal többet költöttek. Az MNB Pallas Athéné-alapítványok százmilliárdos pénzmozgást mutattak itt fel.

A pénzintézet ügyfelekkel szembeni kötelezettsége 20,5 milliárd forintról 37,3 milliárd forintra nőtt 2016 végéről 2017 végére, vagyis 81,4 százalékkal. Emellett az NHB-nak volt 17 milliárd más pénzintézetek felé fennálló hosszú lejáratú kötelezettsége is volt. A Népszava szerint feltehetően nagy ügyfelek tartották vagy tartják itt a pénzüket.

Matolcsy György nagyobbik fia, Matolcsy Máté tavaly nyáron, alig két héttel az után vásárolt budai luxusingatlant, hogy öccse, Matolcsy Ádám is ugyanígy tett. Ahogy az előbbiét, a Kondor úti villa megvásárlását is Matolcsyék unokatestvérének bankja, az NHB segítette hitellel.

Hozzászólások