Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2018-ben megtudtuk, mi a kormányfő célja: 2030-ra Európa egyik legjobb helyévé tenni Magyarországot. Az ide vezető út rögös lesz, Orbán Viktor mindenesetre igyekszik az eddigieknél is szélesebbé tenni legalább saját maga és köre számára. Vajon meddig juthatunk 2019-ben?

A nőkkel

Az év végén zárult a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció, így a gyermeket nevelő és dolgozni kívánó/kényszerülő nők 2019 első hónapjaiban meg is tudhatják, milyen intézkedéseket hámoz majd ki a kormány a „kérdéseire” adott válaszokból. A jelzáloghitel-tartozást vagy a Diákhitelt érintő kedvezményeket, a csok kibővítését már 2018-ban lehetővé tették a családok számára, az év végén pedig megemelték a gyermeküket otthon ápolók támogatását. És jól értesültek azt is tudni vélik, hogy a nagycsaládos nőknek hamarosan nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

©

Ennél is tovább mehet azonban az állam, ha – mint kiolvasható a konzultációból – elismeri a „valódi főállású anyaság” intézményét. És csak remélni tudjuk, hogy a „a gyermekeink szellemi, lelki és fizikai fejlődése olyan érték, amelyet a magyar államnak védenie kell” kérdésre adott pozitív válasznak megfelelően érdemi fejlődés történik a közoktatásban is. Az illúziókat rontja, hogy a kormány nyilatkozatai alapján az új Nemzeti alaptantervet csak rágni fogják idén, bevezetni még nem.

A cégekkel

A 2018-as év másik – a nők foglalkoztatásától nem függetlenül ismételgetett – mantrája az volt, hogy erősíteni kell a versenyképességet. A rengeteg teleírt papír és elhintett nyilatkozat után november végén elfogadott stratégia első látványos jele a munkaerőpiac …khm… áramvonalassá tételét szolgáló túlóratörvény volt. 2019 épp emiatt tüntetésekkel és sztrájkokkal indul, ám ezek csak akkor élik túl január első heteit, ha a tiltakozások – ahogy decemberben is – többről szólnak, mint az úgynevezett rabszolgatörvény.

©

Apró gond, hogy a túlmunkát legalizáló intézkedés a versenyszférában azoknak a multiknak (és magyar nagyvállalatoknak) kedvez igazán, amelyek így is jóval versenyképesebbek a kisvállalkozásokhoz képest. És amelyek nyilván többet adnak majd hozzá a 2019-ben is 9 százalékot meghaladó átlagos béremelkedéshez is.

A kisebb cégeknek azzal kell beérniük, hogy az MNB 2019-ben is folytatja kedvező kamatozású hiteleinek kibocsátását, ezúttal NHP fix néven. Emellett uniós és hazai forrásból is elérhetőek lesznek elvben a versenyképesség erősítését szolgáló pénzek a kkv-k számára. Ez azonban aligha lesz elég a várt fordulathoz, ha nem sikerül a szakképzésben is dobni valami nagyot. Alighanem itt sem úszunk meg egy újabb nagy ötletet Parragh Lászlótól, az iparkamara elnökétől, hiszen a munkaerőszűke már a beruházásokat is veszélyezteti, ezzel együtt pedig a növekedést is. Márpedig, mint a GKI a napokban kiszámolta, még a kormány által a következő évekre remélt, 4 százalékos bővülés is édeskevés lenne ahhoz, hogy 2030-ra utolérjük az Örök Célt, az ausztriai életszínvonalat. (Pláne, hogy 2019-től az osztrákok csökkentik az ott dolgozó magyarok számára kínált családi pótlékot is.)

Mészáros Lőrinccel

Van természetesen, akinek nincsenek versenyképességi kihívásai, sőt tőzsdei cégei felturbózásával és összevonásával már a nyilvános adatok szerint is Magyarország leggazdagabb emberévé avanzsált a Forbes összesítése szerint.

Mészáros Lőrinc
©

A nemzet gázszerelője 2019-ben is szárnyalhat, sőt megkoronázhatja birodalmát. A várhatóan az év második felében tőzsdére kerülő MKB feletti ellenőrzés megszerzése és a nagybanki státuszra törő takarékszövetkezeti integráció után a következő robbantás a Budapest Bank megvétele lehet, már ha a kormány ráveszi magát arra, hogy kiárusítsa a négy éve a GE-től megvásárolt pénzintézetet.

Könnyen lehet, hogy éppen azt várta az állam eddig, a Mészáros-birodalom legyen annyira tőkeerős, nehogy egy külföldi befektető elhappolja az orra elől. Balogh Ádám, az MKB vezérigazgatója mindenesetre korábban arról beszélt, nyitottak a lehetőségre.

Így akár év végére, vagy inkább 2020-ra egy gigantikus bank alakulhat ki magyar tulajdonban, igaz, ehhez jóval többre lenne szükség, mint hogy a két bank és a takarékbirodalom közös tulajdonban van. De Mészáros Lőrinctől nem ez lenne az első csoda.

Miközben Mészáros üzleti köre az OTP konkurenciáját építgeti, az állam a lakástakarékok kinyírása után az önkéntes nyugdíjpénztáraknak épít ki gyilkos konkurenciát. A cél nem csak az, hogy a befizetések után járó állami támogatást abból fizesse ki, amit az államkasszába fizettek be, inkább az, hogy a lakosságnál levő pénz egy pénztár helyett az államnál landoljon. A nyugdíjakról nem esik szó.

A hitelekkel

2019 fő eseménye a világgazdaságban és Magyarországon is a kamatemelés beindulása lehet. Ilyet a válság óta nem láttunk, és azt jelzi, hivatalosan véget is ért a krízis, a piac elbírja, hogy a hiteleknek magasabb az ára. Kérdés azonban, hogy a lakossági hitelfelvevők mennyire bírják majd el, amikor a bank közli velük, hogy a lakáshitel törlesztőrészlete mostantól növekedni fog.

Olyan földindulással azért nem kell számolni, mint a devizahitelek esetében, pláne, hogy gyakorlatilag már mindent kölcsönt forintban tartanak nyilván. Ezen túl is segíthet, hogy a jegybank az elmúlt időszakban igyekezett megtenni, amit a bankoknak nem mindig sikerült: felhívni a figyelmet a változó kamatozás kockázataira, és fékekkel korlátozni a hitelfelvételt.

A devizahitel emléke azért visszatérhet: az Európai Bíróság ítéletei nyomán újabb perek indulhatnak a hazai bíróságokon – épp amiatt, amit a friss hitelek miatt is a bankok szemére vetnek, vagyis hogy nem hívják fel elég nyomatékosan ügyfeleik figyelmét a kockázatokra. Nagy sikert azonban nem jósolunk a pereskedőknek.

A választókkal

2019-ben két választási kampányt is végig kell élnünk – bár a gyakorlatilag folyamatosan jelen levő politikai plakátháború mellett ez valószínűleg nem fog különösebb traumát okozni. A kérdés inkább az lesz, hogy maguk a választások mennyire éreztetik majd a hatásukat. Az Európai Parlamentben eddig is jelentős Fidesz-többség volt a magyarok körében, mégis inkább az ellenzéki képviselők hallatták a hangjukat, ez így lesz május után is.

Az Európai Parlament képviselői szavaznak szeptember 12-én
©

Az önkormányzati választás már érdekesebb lehet, főleg amiatt, hogy a voksolás után, kétharmados parlamenti többséggel a Fidesz-KDNP nekilát-e a rendszer átalakításának, a települési önállóság további szűkítésének. Budapesten egyelőre kibillenthetetlennek tűnik a helyéről Tarlós István, és ha hihetünk a főpolgármester korábbi nyilatkozatának, újraválasztása után nem lesz „vendég a saját esküvőjén”. Vagyis minden megy tovább úgy, ahogy eddig volt, és arra is merünk fogadni, hogy 2019-ben sem sikerül bevezetni az e-jegyrendszert a BKK járatain.

Pakssal

Ha már soha meg nem valósuló gigaberuházások: aligha láthatunk bármilyen építkezést 2019-ben akár a paksi erőmű új blokkjainál, akár a Budapest–Belgrád-vasútvonal magyarországi szakaszán. Utóbbi – még a kormányfő szerint sem kifizetődő – fejlesztésnél a kormány december közepén borította a bilit, miután hirtelen túl magasnak ítélte a költségeket. Ami Paksot illeti, csak a kincstári nyilatkozatokra hagyatkozhatunk – ilyenekből bizonyára idén is kapunk a menetrend szerinti Orbán–Putyin-találkozón –, és nyilván további milliárdokat szórnak majd ki a tervezésre, a terep előkészítésére is. De valahogy úgy lesz, ahogy Para-Kovács Imre december elején a HVG-ben megírta:

„Közös döntésünk alapján orosz barátainkkal abban egyeztünk meg, hogy először Paks 3 épül meg, és csak azután Paks 2, de ez semmivel sem kerül többe majd, sőt tulajdonképpen takarékoskodunk, mert csak a Tiszántúlt adjuk érte, és biztosítjuk a szabad átvonulást, amennyiben lerohannák Németországot.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megtekeri az algoritumsát a YouTube, változhat a zenei videók megtekintése

Megtekeri az algoritumsát a YouTube, változhat a zenei videók megtekintése

Álommeló a youtuberkedés? Egyre több gyerek és fiatal vágya

Álommeló a youtuberkedés? Egyre több gyerek és fiatal vágya

Nem is a mobilunktól függünk, hanem valami egészen mástól

Nem is a mobilunktól függünk, hanem valami egészen mástól

Egyébként is felejtse el a mobilját vezetés közben, de most különösen!

Egyébként is felejtse el a mobilját vezetés közben, de most különösen!

Ignatieff: A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten

Ignatieff: A CEU ezután is a szabadságot képviseli majd Budapesten

Egy nap alatt elkapkodták a vendégjegyeket a válogatott Horvátország elleni meccsére

Egy nap alatt elkapkodták a vendégjegyeket a válogatott Horvátország elleni meccsére