szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kikerülte Orbán Viktor a válaszokat, amikor a kormányközeli üzletemberek gazdagodásáról kérdeztük; valaki valamit nagyon elszúrt a nyugdíjátutalásokkal; tárgyalnak a cégek a szakszervezetekkel, hogy ne legyen 400 óra túlmunka. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Kellemetlen meglepetés fogadta a nyugdíjasokat péntek reggel: hiába kellett volna megkapniuk a nyugdíjukat, nem érkezett egy fillér sem. A bankok hamar jelezték, nem kapták meg a Magyar Államkincstártól a pénzt. Majd amikor már órák óta nem történt semmi előrelépés, a kincstár kiadott egy közleményt arról, hogy nincs fennakadás.

Lehet, hogy egy egészen banális hiba történt: állítólag rossz értéknappal küldte be a kincstár a tranzakciókat a GIRO éjszakai rendszerébe, de ezt a híresztelést hivatalosan nem erősítették meg. Elkezdtek dolgozni azon, hogy már pénteken átmenjenek az utalások, de így is vannak, akiknek egészen szerdáig várniuk kell a pénzükre.

Miért kell örülnünk?

Évindító sajtótájékoztatón büszkélkedett Orbán Viktor a gazdaság eredményeivel. Már amikor beszélni akart róla: a Mészáros Lőrinc gazdagodásáról szóló kérdésünket elintézte annyival, már tizenhatodszor mondja el, hogy nem foglalkozik üzleti ügyekkel. A fő számokat nézve most nincs gond: a gazdaság 4,6 százalékkal nőtt, az államháztartás hiánya pedig a GDP 2 százaléka volt. Azzal viszont a miniszterelnök is tisztában van, hogy a tavalyi ütem nem tartható beavatkozás nélkül.

A 2010-es nagy ígéret, hogy tíz év alatt egymillióval nőne a munkában állók létszáma, egyre kevésbé látszik tarthatónak: ahogy Orbán fogalmazott, „elfogytunk”.

©

Az egymilliós pluszhoz még kétszázezer ember kellene, és az ország nem akar több vendégmunkást – mondta, majd egy államtitkára másnap közölte, hogy folyamatosan nő a vendégmunkások száma. De Orbán azt is kifejtette, nem jó, ha az állam tűz ki olyan célokat, mint hogy utolérjük Ausztriát, és ebben az sem zavarta, hogy nemrég épp ő tette ezt. Magyarország nem korrupt – mondta a miniszterelnök. A kormányközeli üzletemberek vagyonosodásáról pedig azt mondta: az ilyen lista komolytalan. A Forbes erre azt válaszolta, Mészáros Lőrinc vagyonát a nyilvános tőzsdei adatokból számolták ki.

Mi a bizonyíték arra, hogy Magyarország nem korrupt?

Súlyos vereséget szenvedett a brit alsóházban Theresa May. A képviselők többsége úgy döntött: ha bejön a papírforma, és jövő héten leszavazzák a Brexit-megállapodást, akkor 21 helyett 3 munkanap alatt kellene újat kidolgozni, a parlament pedig szabad kezet kapna más megoldás elfogadására. Már a brit rendőrség is aggódik a Brexit miatt: arra szólították fel az üzletláncokat, hogy fontolják meg több biztonsági őr alkalmazását, ha megegyezés nélkül lépnének ki az EU-ból, és ellátási problémák jönnének.

A brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének esetére készülnek fel tesztvezetéssel kamionsofőrök a nagy-britanniai Dover kikötőjének közelében 2019. január 7-én.
©

Dovernél eközben torlódástesztet akartak tartani, hogy megnézzék, mi lenne, ha feltorlódna tízezer kamion, de ez önmaga paródiájába fulladt, csak 79 kamion ment el. A népszavazásról pedig film készült Benedict Cumberbatch főszereplésével, így már a tévében is meg lehetett nézni, hogyan lehetett tíz hét alatt bármilyen hazugságot elhitetni a britekkel.

Lesz egyezség?

A hét képe: 3 milliárd forintért megvette az állam Munkácsy Golgotáját.

©

Büntetés helyett gyakorlatilag megszüntették a hajléktalanságot Finnországban. Olcsó bérű lakásokat bocsátottak a hajléktalanok rendelkezésére. Ezek egy részét bérbe vette az önkormányzat a tulajdonosoktól, de építettek is új, olcsó lakásokat. A költségvetés 170 millió eurót áldozott a programra, de jól is járt ezzel: egyetemi kutatók számítása szerint sokkal olcsóbb ez a megoldás, mint a hajléktalanszállók fenntartása és a hajléktalanok sürgősségi ellátása.

Aki kapott egy kétszobás, alapkomfortos lakást, az felelősséget is vállalt. A lakbér nagyjából 400 euró, ez a mindenkit megillető támogatásból kifizethető. Eközben a szociális munkások, akik részben állami vagy önkormányzati, de inkább civil szervezetek tagjai, visszavezetik a normális életbe az utcára szorult embereket.

Mit reagáljon a magyar kormány a finn példára?

Több cég is hajlik arra, hogy ne emelje meg 400 órára a túlórakeretet. Előbb az derült ki, hogy a Tesco nyitott egy írásbeli megállapodásra a szakszervezettel, majd a Spar is jelezte, hogy nem akar 400 óra túlmunkát. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete négy multival tárgyalt, mindegyikkel van esély a megállapodásra.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség levélben üzent Orbán Viktornak. Mint írták, a dolgozóknak gyakorlatilag lehetetlen lenne nemet mondaniuk, ha eléjük tennék a 400 túlóráról szóló papírt. „A munka törvénykönyve változásai jelentősen rontják a munkavállalók helyzetét, sértik a pihenéshez, az egészséges élethez való jogot, s veszélyeztetik az Ön kormánya által oly sokszor említett családi élet szentségét” – fogalmaztak.

Lesz cég, ahol bevezetik a 400 óra túlórát?

Több kistelepülésen is felháborodást okozott a helyi takarékfiókok bezárása, pedig a racionalizálásra hivatkozva a TakarékBank fiókjainak harmadára is lakat kerülhet. A békés megyei Lőkösházán aláírásgyűjtésbe is fogtak, hogy ne zárják be a fiókot.

©

„Az idős nyugdíjasok járnak a legrosszabbul, végre megszokták, hogy ne a párnacihában tartsák a pénzüket, most majd tehetik vissza” – magyarázta az egyik helyi képviselő. „Sokan a magukénak is érzik a takarékot, hiszen ők maguk, vagy a családjaik alapították, most meg egy szó nélkül elviszik” – mondta a polgármester is.

Igazuk van-e a takarékjukért tiltakozóknak?

A külügytől kérnek segítséget azok, akik Ausztriában a hó fogságába ragadtak, mert úgy látják, a biztosítók nem készültek fel. Egy olvasónk azt mondta: a biztosítók inkább arra számítanak, hogy az emberek hamarabb hazatérnek az útról, nem arra, hogy tovább maradnak.

Az erős hóesés és lavinaveszély miatt lezárt út az ausztriai Untertauern közelében 2019. január 7-én
©

A biztosítási szakértők annyit mondtak erről, „vannak olyan helyzetek, amelyeket egyik biztosító sem biztosít, érdemes átnézni, mik vannak kizárva.” Ilyenkor számlával kell igazolni a kinntartózkodás plusz költségeit, ha valamiben kár keletkezett, az arról felvett jegyzőkönyvet is be kell mutatni, de nem árt fotót is készíteni ilyenkor, ami újabb bizonyíték a káreseményre. De ha a biztosító elutasító az ügyféllel, annak az lehet az oka, hogy a biztosítási csomag valóban nem terjed ki erre a helyzetre.

Mit lépjen a külügy?


Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat