szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az évszázad legfontosabb, egyben legfurcsább szavazása zajlott le ma este a brit parlamentben. A végeredmény megjósolható volt, a következmények annál kevésbé. A tét: milyen körülmények között zajlik le a Brexit, megtörténik-e, és ha igen, ki vezényli le.

  • A brit parlament alsóházának keddi ülésén súlyos vereséget szenvedett Theresa May miniszterelnök, aki a Brexit feltételeiről szóló megállapodást terjesztette be elfogadásra.
  • A mostani szavazás eredeti időpontja december 11-e volt, ám May az utolsó pillanatban lefújta, mert úgy látta, nincs meg a szükséges támogatás.
  • Az eltelt egy hónapban valamiféle jogi garanciát próbált kiharcolni az EU-tól arra, hogy a megállapodás legvitatottabb pontja, az ír-északír határ átjárhatóságát szükség esetben garantálni hivatott „backstop” a gyakorlatban nem jelenti a tagság határozatlan idejű meghosszabbítását.
  • Ez nem sikerült neki, ahogy jelentős számú képviselőt sem tudott maga mellé állítani azzal, hogy sokszor elismételte: ez a létező legjobb megállapodás, és ha leszavazzák, nagy a valószínűsége annak, hogy leáll a Brexit-folyamat.
  • Ehhez képest várhatóan most is erre tesz kísérletet, ha hagyják: szerdán ugyanis bizalmi szavazás várható ellene a parlamentben.
1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Tehát ma sem derült ki, hogyan lép ki Nagy-Britannia az Európai Unióból

Ami biztos, az az, hogy szerdán szavaznak a Theresa May kormánya elleni bizalmatlansági indítványról.

Illetve a Downing Street 10 macskája, Larry:

Köszönjük a figyelmet, közvetítésünket lezárjuk!

Maynek meg lehet a többsége a bizalmi szavazáson

A BBC forrásai szerint a konzervatívok Brexit-párti csoportja - akik néhány hete a párton belül kezdeményeztek és veszítettek el egy bizalmatlansági indítványt May ellen - várhatóan támogatják a miniszterelnököt, és mint jelezték, így fog tenni a kormányt kívülről segítő, de most a megállapodás ellen szavazó északír DUP is.

Így meg lehet a többsége, hacsak nem történik valami holnapig.

May ír szövetségese támogatni fogja a bizalmi szavazáson

A Demokrata Unionista Párt annak ellenére is támogatni fogja Theresa Mayt a bizalmi szavazáson, hogy a Brexit-megállapodást leszavazták.

Íme a szavazás pártok szerint:

Nem szavazatok:

Munkáspárt: 248 képviselő

Konzervatív Párt (Theresa May pártja): 118 képviselő

Skót Nemzeti Párt: 35 képviselő

Liberális Demokraták: 11 képviselő

A May-kormányt elvileg kívülről támogató ír Demokrata Unionista Párt: 10 képviselő

Függetlenek: 5 képviselő

A walesi Plaid Cymru: 4 képviselő

Zöld Párt: 1 képviselő

Igen szavazatok:

Konzervatív Párt: 196 képviselő

Munkáspárt: 3 képviselő

Függetlenek: 3 képviselő

Tusk: Kinek lesz bátorsága kimondani, hogy mi a megoldás?

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren azt vetette fel, hogy ha képtelenség egy megállapodást összehozni, és senki nem akar megállapodás nélküli kilépést, akkor kinek lesz végül bátorsága megmondani, hogy mi az egyetlen pozitív megoldás?

Tusk a szóvivője útján szintén azt közölte, hogy sajnálja a szavazás eredményét, és sürgette Nagy-Britanniát, hogy tisztázza, mit is akar a következőkben, az EU viszont továbbra is összetartó azzal kapcsolatban, hogy minél inkább csökkentsék a Brexit okozta károkat. Azt is hozzátette, minden eshetőségre felkészülnek, beleértve a megállapodás nélküli Brexitet is, amelynek esélye ma este megnövekedett, és amelyet ugyan nem akarnak, de azért felkészülnek rá.

Juncker: Sajnálattal tudomásul veszem

Az Európai Bizottság elnöke a Twitteren azt írta, sajnálattal tudomásul veszi a brit képviselőházban a szavazás eredményét, de azt sürgette, hogy Nagy-Britannia mielőbb tisztázza a szándékait a Brexittel kapcsolatban. "Az idő majdnem lejárt" - írta.

Sajtóközleményében Juncker azt írta, az EU oldalán folytatódik a kilépési megállapodás ratifikálása, a megállapodás pedig szerinte egy tisztességes kompromisszum és a lehető legjobb egyezmény, mert enyhíti a Brexit hatásait az Európában, és szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy Nagy-Britannia rendezetten hagyja el az Európai Uniót.

Hozzátette azt is, az EU szerinte kreativitást és rugalmasságot mutatott végig a tárgyalási folyamat során, ő pedig Donald Tusk elnökkel együtt a jóakaratáról biztosította a briteket azáltal, hogy még ezen a héten is levelekben tisztázott bizonyos dolgokat Theresa May-jel.

A Skót Nemzeti Párt máris támogatná a May elleni bizalmatlansági indítványt

Ian Blackford, a párt alsóházi frakcióvezetője máris állást foglalt.

Corbyn: Elvesztette a kormány a haza bizalmát

Jeremy Corbyn, ahogy várható volt, bizalmatlansági indítványt nyújt be szóban a kormány ellen. Erről már holnap tárgyaljanak - kéri a háztól.

May: Meg kell tudni, hogy a kormány még élvezi-e a parlament támogatását

May a szavazás után annyit közölt, hogy a megállapodás leszavazásával csak az derült ki, hogy a képviselők mit nem akarnak, az nem, hogy mit igen.

A kormányfő azt is mondta, meg kell tudni, hogy a kormány még élvezi-e a parlament támogatását, szerinte igen, de ha a munkáspárti Jeremy Corbyn benyújt egy bizalmatlansági indítványt, azt már másnap tárgyalni fogják. Ha ő nem tesz így, akkor más pártok is benyújthatnak ilyet, ő pedig tárgyalni fog velük. 

Azt is mondta, ha a parlament bizalmat szavaz neki, folytatja a tárgyalást az EU-val és az ellenzéki pártokkal egy alternatív Brexit-megközelítésről. Az idő szűkösségére tekintettel viszont azt várja el, hogy reális javaslatokat tárgyaljanak.

Hétfőre mindenesetre új javaslatot ígért - egy korábbi módosításra tekinttel erre egyébként valóban csak három napja van.

May azt is hozzátette, hisz abban, hogy az ő kötelessége végrehajtani a Brexitet, ugyanis a népszavazás után lett miniszterelnök.

Leszavazták a megállapodást a képviselők

A brit alsóház több mint kétszáz vokssal szavazta le a Brexit-megállapodást: az erről szóló indítványt 202-432 arányban vetették el a képviselők. 

További részletek az eredményről itt!

1 2 3 4 5

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Rendőrt hívtak Sacha Baron Cohenre, amikor megpróbálta csőbe húzni Trump ügyvédjét

Rendőrt hívtak Sacha Baron Cohenre, amikor megpróbálta csőbe húzni Trump ügyvédjét

Fagyizórazziát tart a NAV

Fagyizórazziát tart a NAV

Öt dombot is beleépítettek egy kerékpárútba Bajorországban

Öt dombot is beleépítettek egy kerékpárútba Bajorországban