Bővített csok: itt vannak a részletek

Bővített csok: itt vannak a részletek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

2019. július 1-től bővül a családi otthonteremtési kedvezmény hitelének felhasználási köre.

A maximum 3 százalékos kamatozású csok-hitel használt lakásra is igénybe vehető lesz a két- és háromgyerekesek számára. Ha egy családban két gyereket nevelnek, 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, függetlenül attól, hogy milyen lakást vesznek. Ha két gyereknél több van a családban, akkor 15 millió forint jár a csok mellé. Itt kiszámoltuk, mennyivel marad több végül a családi kasszában, ha a csok mellé felvehető kamatmentes hitelt lakásvásárlásra fordítja a család.

Időközben az is kiderült, hogy ugyanolyan kemény hitelbírálatra lehet számítani, mint az államilag támogatott lakáshiteleknél. A 35 millió forintos értékhatár eltörlése a használt lakásokra felvehető csok esetében főleg a Budapesten élőknek jelent majd könnyebbséget, hiszen itt emelkedtek legintenzívebbek a négyzetméterárak. A csokhoz az egyszülős családok is hozzáférhetnek.

A tegnapi Közlönyben megjelent kormányhatározatból kiderül, hogy új lakás építése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény összegének megállapításakor nem kell figyelembe venni a 2011. december 31. után igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig már visszafizetett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön összegét.

Az új lakásnak közműves villamosenergia-szolgáltatással, egyedi fűtéssel, és minimum kúttal és zárt szennyvíztárolóval kell rendelkeznie, méretét tekintve a legalább 12 négyzetméteres lakószoba és főzőhelyiség (plusz fürdő és WC) lett megállapítva.

A családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével épített lakásra az építkezés idejére és a felépülést igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását követő 10 évig terjedő időszakra az állam javára jelzálogjog, valamint annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre.

A jelzáloghitel-elengedési programról annyit tudni, hogy nemcsak a csok-hitelekre vonatkozik, hanem akár a korábban fennálló devizahitelekre is. A második gyermeküket szülők esetében 1 millió forintot, a harmadik gyermeküket szülők esetében 4 millió forinthoz engednek el, további gyermekek esetén 1-1 millió forintról mond le az állam.