szerző:
hvg.hu

A kilépés eredeti határnapján sem lehetett még tudni, mi lesz a Brexittel; kiderült, hogy a Roszatom három év garanciát vállalt a paksi bővítésre; szigorítani kezdett az MNB. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Harmadszor is leszavazta a brit parlament a Brexit-megállapodást, épp azon a napon, pénteken, amikor az eredeti tervek szerint megszűnt volna a brit EU-tagság. Mivel két nappal korábban azt megszavazták, hogy halasszák el a Brexitet, jelen állás szerint a brit kormánynak április 11-ig kell jeleznie, hogy hosszabb halasztást kér, ha pedig ez nem történik meg, akkor április 12-én kizuhan az ország az EU-ból. Donald Tusk gyorsan össze is hívta április 10-re a rendkívüli EU-csúcsot.

Az EU addig is elfogadta az összes olyan intézkedést, amellyel egy megállapodás nélküli Brexit hátrányos következményeit igyekszik elhárítani. Így például egy éves átmeneti időszakra biztosították a légi közlekedés jelenlegi rendszerének fenntartását, a pénzpiacok működhetnek tovább. A szárazföldi és a tengeri közlekedés szabályai szintén egy évig, a vasúti szabályok három hónapig maradnak változatlanok. A franciák már meg is erősítették a Párizsból Londonba tartó vonatok utasaira váró határellenőrzést a Gare du Nord-on, emiatt a Eurostar naponta több vonat indulását törölte és arra kérte az utasait, inkább ne velük utazzanak.

Mi legyen a megoldás?

Miután a HVG és Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője is sikerrel perelt, közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződést a Paks II Zrt. honlapján. Csakhogy az egyik legfontosabb részlet továbbra is titkos maradt: mi történik akkor, ha megszűnik a szerződés a magyar kormány és a bővítést végző Roszatom között.

A paksi atomerőmű, előtérben a Duna-víz csatorna 2014. február 24-én
©

De nem olvasható el továbbra sem a munkavégzési időszakokra és a befejezési határidőkre vonatkozó rész, valamint a szerződéses ár és a fizetési feltételek sem.

Jávor Benedek azt mondta: ha a magyarok hibájából csúszás vagy költségnövekedés van, azt az orosz fél ráterhelheti a magyar félre. A politikus megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz fél által vállalt általános garancia mindössze három évre terjed ki.

Miért vegyünk atomerőművet hároméves garanciával?

Szigorítást jelentett be az MNB, de sokkal óvatosabban vágott ebbe bele, mint ahogyan azt a legtöbben várták. Igaz, már azzal is egy 2011 decembere óta tartó folyamat zárult le, hogy a Magyar Nemzeti Bank bejelentette: emeli az egynapos jegybanki betétek utáni kamatot. Az alapkamatot nem emelték meg most sem, így az maradt a rekordalacsony 0,9 százalékos szinten.

©

Matolcsy György a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón bejelentette: csak egyszeri lépésről van szó, ez nem egy kamatemelési ciklus kezdete. Ez pedig jókora forintgyengülést hozott, a kedd déli 316 forint helyett szerdán már 320 forintot kellett fizetni egy euróért, pénteken pedig már 321-nél is járt az árfolyam.

Mi várhat még a forintra?

A hét képe: csak pár napig volt használható a vízautomata, amit Áder János adott át Pécsett.

Hiába juthatnak milliókhoz az üres háziorvosi praxisokra jelentkezők, sok kis faluba így sem jutott "saját" doktor. A kistelepülések azért így is pályáznak a kormány faluprogramjának 11 milliárd forintos eszközbeszerzési, fejlesztési csomagjára, de ettől több orvos nem lesz, csak szebb rendelők.

Nagylakon jártunk, ahol már több, mint tíz éve naponta két órát rendel két "vendég" háziorvos felváltva. Az influenza feladta nekik a leckét, de egyébként nyugodtan megy minden – magyarázta egyikük, Aboul-Hosn Hussein. A helyettesítők jól bírják az iramot, de azért több helyinek nagyobb biztonságot adna, ha a háziorvosa a faluban lakna. Csakhogy 400 ember nem tart el egy praxist.

©

Egy kicsivel arrébb, Mezőhegyesen pedig arról panaszkodott a háziorvos: egy éve árulja a praxisát, de még csak egy telefonhívást sem kapott.

Mivel csábítsanak orvosokat a falvakba?

Haszonkölcsön szerződés keretében fogják üzemeltetni a légimentők azt a kilenc mentőhelikoptert, amit a kormány 2018-ban vásárolt Norvégiából. Vagyis a gépek nem kerülnek a légimentők tulajdonába, de nem is kell fizetniük a használatukért.

A helikopterek 10-14 évet már leszolgáltak Norvégiában, nagy karbantartás nélkül még tíz évük lehet. Az eddig használt gépek bérletére (üzemben tartással együtt) körülbelül 15 milliárd forint ment el 2006 óta, a mostaniakat pedig 14 milliárdért vették, de nem világos, ebben benne van-e az üzemeltetés költsége 2021-ig. Vagyis egyelőre a jövő zenéje, anyagilag jobban megéri-e ez a konstrukció.

Megéri?

Szabad kezet kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség a kormánytól: olyan fejlesztésekre költheti az öt kiemelt turisztikai fejlesztési térségre kapott állami pénzt 2030-ig, amilyenekre csak akarja. Eddig 300 milliárd forint odaítéléséről döntöttek.

Az ügynökséget még 2016-ban hozta létre a kormány a Magyar Turizmus Zrt. átszervezésével. Tanácsadója például Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Ráhel, állítólag szabadidejében, fizetés nélkül.

Milyen turisztikai célokra költsünk el 300 milliárd forintot?

Meglepő avatóünnepséget tartottak Hódmezővásárhelyen. Márki-Zay Péterék egy kerékpárút átadására készültek, amikor Lázár Jánosnak hálálkodó táblákat találtak. Kiderült ugyanis, hogy a helyi fideszesek két nappal korábban már gyorsan átadták a bringautat.

Márki-Zay Péter kezdeményezésére így aztán a résztvevők gyorsan átmentek a Hódmezővásárhelyhez tartozó Batidára, ahol a táblákat a tavaly április óta részben Lázár János tulajdonába tartozó vadászkastélyánál tették le.

Mivel lehetne még feldobni az avatóünnepségeket?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás forog fenn

Tarlós a fogyatékkal élőkről: Félremagyarázás forog fenn

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Mindenük odaveszett, mikor leégett a házuk

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

Jókora zavar volt a Nemzeti Választási Iroda honlapján

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Bronzérmet nyert a birkózóvébén Korpási Bálint

Karácsony a megafonos vitáról: ismerem a főpolgármester sajátos stílusát

Karácsony a megafonos vitáról: ismerem a főpolgármester sajátos stílusát

Marabu FékNyúz: Kis magyar közgazdaságtan

Marabu FékNyúz: Kis magyar közgazdaságtan