szerző:
Tetszett a cikk?

178 pontból álló módosító javaslatot nyújtott be a költségvetési bizottság a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz: főleg kulturális, sport- és nemzetiségi célokra adnak több pénzt.

A legnagyobb új tételek egyike, csaknem 9 milliárd forint azonban a debreceni autóipari központ kialakítására jut, amelyről már a BMW-beruházás bejelentése után tudni lehetett, hogy jelentős állami támogatással fog megvalósulni. A betervezni javasolt összeget egyebek közt szakképzésre, a német iskola kialakítására, a Debreceni Egyetem „infrastrukturális és humánerőforrás fejlesztésére”, és vasúti beruházásokra fordítják.

3,3 milliárd forint többletpénzzel segíti az állam az idén januárban leégett Ráday Felsőoktatási Diákotthon lebontását és újjáépítését, valamint a vele összetartozó református egyházkerületi székház felújítását. Számos kulturális intézmény egyedi kormányhatározatokban már megjelent különtámogatását építik be a törvénybe: ilyen például a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Recirquel Újcirkusz, a Nemzeti Táncszínház, a Magyar Cirkusz és Varieté. 1,85 milliárdot kap „magasabb színvonalú működéséhez, az új produkciók létrehozásához” az új vezetésű Budapesti Operettszínház.

Hasonlóan megerősítik jónéhány sportprogram támogatását: ilyen a 2020-as paralimpiára felkészülés (450 millió), a 2022-es felnőtt judo világbajnokság magyarországi megrendezése (egy milliárd), a pécsi sport zrt. utánpótlás-nevelése (890 millió), a Magyarkanizsán (Szerbia) létrejövő Vajdasági Birkózó Akadémia (740 millió), de jut egy milliárd az „ovis labdaprogramra” is, amelynek keretében „hazánk összes óvodája sportszercsomagot kap”.

Másfél milliárdot adnak a sajátos nevelési igényű gyermekek integrációját segítő Mórahalmi Komplex Fejlesztő Centrum létrehozására. Teljesítik a nemzetiségek parlamenti bizottságának több kérését. 30-ról 40 százalékra nő a nemzetiségi pedagógusok pótléka, az óvónőkről a tanító- és tanárjelöltekre is kiterjesztik a nemzetiségi pedagógus ösztöndíjprogramot, és növelik a nemzetiségi önkormányzatok, civil szervezetek egyedi projektjeinek, főleg beruházásainak támogatását. Mindez együtt mintegy 3,4 milliárd forint pluszt jelent.

Erről a csomagról hétfőn dönt az országgyűlés, a költségvetés zárószavazását pedig – a Költségvetési Tanács véleményét megvárva – az azt követő héten tartják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Már készül a mobilos érzékelő, ami képes lehet kimutatni a koronavírus jelenlétét

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál

Marabu Féknyúz: És bízva bízzál