Mennyibe kerül a hercegi család 24 órás őrzése Kanadában?

Mennyibe kerül a hercegi család 24 órás őrzése Kanadában?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A költségeket a brit és a kanadai adófizetők állják.

Évente 3-6 millió fontba kerülhet majd a brit és a kanadai adófizetőknek Harry herceg és Meghan Markle 24 órás őrzése, legalábbis a brit Daily Mail ennyire saccolja. A kalkuláció során abból indulnak ki, hogy egy brit testőr, aki a londoni rendőrség királyi védelmi osztagának tagja, évente 100 ezer fontot keres. Ebben nincsenek benne az esetleges túlórák, és persze a költségek sem. Márpedig Harry herceg ingázik az Egyesült Királyság és Kanada között. Meghan pedig valószínűleg Kanada és Hollywood között. Minden utazás során két testőr kíséri őket, az egyik brit, a másik kanadai.

A londoni rendőrség királyi védelmi osztagának exparancsnoka szerint az amerikaiak nem tudnák olyan hatékonyan ellátni a szolgálatot, mint a britek vagy a kanadaiak, akik az állami rendőrség elit munkatársai. Finom célzás ez arra, hogy megbízhatóság tekintetében a magán őrző-védő szolgálatok nem érik el a kívánatos szintet.

Csakhogy a számla így meglehetősen borsos, 3 millió font Nagy-Britanniában és ugyanennyi Kanadában, Harry herceg aligha a saját zsebéből fizet.

Justin Trudeau kanadai kormányfő úgy nyilatkozott, hogy az állam vállal bizonyos költségeket Harry herceg biztonságáért, de részletekbe nem bocsátkozott. A kanadaiak 73 százaléka úgy véli, hogy egy centet sem kéne Harry herceg családjának biztonságára költeni annak ellenére, hogy Vancouver mellett vettek egy 15 millió dolláros kis kastélyt.

Sem a londoni, sem pedig a kanadai rendőrség nem nyilatkozik a királyi védelem ügyeiről. Harry herceg továbbra is jogosult a védelemre, annak ellenére, hogy a jövőben nem teljesíti kötelezettségeit a királyi családban.

Hozzászólások