szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A várakozásoknak megfelelően a jegybank Monetáris Tanácsa nem emelt alapkamatot.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa február 25-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki kamatkondíciókat, vagyis az alacsony, 0,9 százalékos alapkamaton se változtatott. A forint árfolyama nem reagált a bejelentésre, maradt a 337-es szinten.

Indoklásában a Monetáris Tanács megismételte a régóta hangoztatott érveit. Dióhéjban:

  • Árfolyamcélja nincs, csak inflációs célja,
  • Inflációs célja is csak középtávon van,
  • Középtávon az infláció a 3 százalékos célra várható,
  • Vagyis nincs szükség jelentős beavatkozásra.

Bővebben kifejtve, az indoklásban azt írják, hogy az infláció továbbra is változékonyan alakul, ezért a Monetáris Tanács a kilátások megítélésében nagyobb figyelmet fordít a tartós tendenciákat megragadó alapfolyamat-mutatókra. Az infláció várható alakulását meghatározó tényezőkben továbbra is kettősség figyelhető meg. Az élénk belső kereslet emeli, míg a tartósan visszafogott külső konjunktúra fékezi az áremelkedés ütemét. A fogyasztóiár-index 2020 első negyedévének végére visszatér a toleranciasávba, és az előrejelzési horizont második felében a 3 százalékos inflációs célon stabilizálódik. A Monetáris Tanács a tényezők árstabilitás fenntartására gyakorolt hatását a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján értékeli.

A Monetáris Tanács legközelebb a márciusi Inflációs jelentés keretében fogja átfogóan értékelni a makrogazdasági folyamatokat, amelyre alapozva meghatározza, hogy milyen mértékű lépésre van szükség az inflációs cél elérése érdekében. Amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, a Monetáris Tanács kész minden rendelkezésére álló eszközt alkalmazni - ígérik a közleményben.

Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke gyakorlatilag már február 13-án bejelentette, hogy a hónapban semmiképpen nem várható az alapkamat emelése. Az alelnök egy háttérbeszélgetésen reagált arra, hogy 2020 januárjában évek óta nem látott, és a jegybank inflációs célját messze meghaladó szintre ugrott az áremelkedés üteme. Illetve arra, hogy a forint árfolyama történelmi mélységekbe zuhant, áttörte a 340 eurós szintet is.

Az alelnök lényegében azt közölte, hogy az infláció egyszeri hatások miatt ugrott meg, várhatóan hamarosan visszatér a cél közelébe. Az alapkamat emelése egyelőre nincs terítéken, a jegybank egyéb eszközökkel igyekszik kordában tartani az inflációt és a forint árfolyamát – de a kamatemelés sincs kizárva, a jegybank menetrendje alapján erről legkorábban márciusban várható döntés.

Nagy Márton nyilatkozata is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a forint árfolyama, a 340 forintot meghaladó euróár után erősödni tudott.

Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza is arra számított, hogy a következő hónapokban az infláció mérséklődni fog, a januári adat csak kiugrás volt. Az elemző szerint hiába ért el nyolcéves rekordot az infláció, a jegybanknak nem kell a monetáris politika megváltoztatásával reagálnia. Előrejelzésünk változatlan kamatkörnyezet mellett is 3,5 százalék körüli átlagos inflációt számszerűsít 2020 egészére nézve – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!