GDP-arányosan egyre kevesebb jut a nyugdíjakra és az oktatásra

GDP-arányosan egyre kevesebb jut a nyugdíjakra és az oktatásra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem követte a nyugdíjakra és az oktatásra szánt összeg azt, ahogyan a gazdaság teljesítménye javult. Most, hogy válságos idő jön, sem lehet jobb a helyzet.

A GDP-hez mérten kisebb lett az állam ráfordítása az idősek ellátására az elmúlt négy évben, és következő években még kisebb lesz az ilyen típusú kiadások aránya – ezt olvasta ki az Mfor a konvergenciaprogramból, amelyet a magyar kormány küldött el az Európai Bizottságnak.

Míg 2016-ban az állami nyugdíjkiadások a GDP 9,7 százalékát tették ki, addig idén a 9 százalékát fogják. 2030-ra ugyanez az arány 8,4 százalékra csökken. Logikus magyarázat, hogy ha a GDP nő, akkor ugyanannyi nyugdíjkiadás arányaiban kevesebb lesz, de sokan épp azt kérik számon a kormányon, hogy ha a gazdaság nő, akkor a nyugdíjak ezt még jobban követhetnék. Ráadásul idén valószínűleg már nem is lesz szó GDP-növekedésről.

Az oktatásra szánt pénz a négy évvel korábbi 3,6 százalékról idén 3,4 százalékra csökken, 2030-ban már csak 3,3 százalék lesz. Az egészségügyben a korábbi 4,9 százalékról 5,1 százalékra nő az arány.

Hozzászólások