Óriásit csökkent a halálozások száma a kórházi ágykiürítések után

Óriásit csökkent a halálozások száma a kórházi ágykiürítések után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Majdnem a felére csökkent a tavalyihoz képest a természetes fogyás júniusban, sokkal többen születtek, és kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban.

Rég volt olyan hónap, amikor annyira jól alakultak volna a magyar demográfiai mutatók, mint idén júniusban – ez olvasható ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett adataiból. A természetes fogyás 1645 fő volt, ami 43 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest.

Idén júniusban 9324 magyar halt meg, ez meglepően sokkal, 677 halálesettel kevesebb az egy évvel korábbinál.

Ráadásul nem egy egyedi kiugró jó értékről van szó: áprilisban és májusban is sokkal kevesebben haltak meg, mint 2019 azonos időszakában, az év első felében összesítve 64 302-en haltak meg, 3733-mal kevesebben annál, ahányan a tavalyi első félévben. Ennek egy részéért egyértelműen az a magyarázat, hogy tavaly télen volt komoly influenzajárvány, idén pedig nem – a tavaszi nagy javulásnak viszont hivatalosan még nincs magyarázata. Vannak olyan elméletek, amelyek szerint a kórházi ágyak felszabadításával eltűnhetett az egyik legfőbb magyar halálok, a kórházi fertőzés, de részletes adatok híján nem lehet sem kijelenteni, sem cáfolni, hogy valóban ez történt-e.

Eközben júniusban 7679 gyerek született, ami 583 újszülöttel több, mint 2019 júniusában.

Az első félévben 44 250 gyerek jött világra, ami 2291-gyel több a 2019. január–júniusi születésszámnál. Itt érdekes kettősséget láthatunk: január–februárban és júniusban kiugróan nagyot nőtt a születésszám, a tavasszal viszont olyan születési adatok érkeztek, amelyek bármelyik másik évben teljesen átlagosak lettek volna, most is csak azért jelentettek minimális növekedést, mert 2019 első felében kimondottan kevesen születtek. A téli mini baby boom magyarázatának a kormány családtámogatási kedvezményeit tekinthetjük, ennek úgy tűnt, hogy vége szakad – de hogy most mi történik, arról akkor lehet majd bővebben beszélni, ha már látni fogjuk, hogy a júniusi egy kiugróan jó adat-e vagy egy új trend kezdete.

A teljes termékenységi arányszám 1 nőre számított becsült értéke 1,50-re nőtt a 2019 első hat hónapjára számított 1,41-hoz képest.

A házasságkötések száma csökkent júniusban, 5906 pár házasodott össze, ami 24 százalékkal kevesebb a 2019. júniusinál. Ennek egyértelmű a magyarázata, a nagyobb rendezvények tilalma miatt sokan elhalasztották az esküvőjüket – ráadásul tavaly ilyenkor már nagyon magas volt a házasságkötések száma, vagyis onnan nem nehéz nagy visszaesést mutatni. 2020 első félévében a nagy január–februári növekedésnek köszönhetően 11 százalékkal nőtt a házasságkötések száma 2019 első feléhez képest.

Hozzászólások